Politikai hírek

  • 2000. november 9.

Belpol

Demszky és Fodor az SZDSZ-ről és Orbánról
Demszky és Fodor az SZDSZ-ről és OrbánrólA közélet tisztaságának igazi ellensége a politikus vállalkozó, akit valamely csoport kinevez piacvezetőnek; más országokban ez korrupció, nálunk ez a pártfinanszírozás szokásos útja, ami megengedhetetlen - mondta Demszky Gábor főpolgármester, aki Kecskeméten beszélt elnökválasztási programjáról. Fodor Gábor Tatabányán tartott sajtótájékoztatót: az SZDSZ-ről mint "újjáalakuló pártról" és mint "lehetséges kormánypártról" beszélt. Fodor szerint egy egységes SZDSZ képes közreműködni a mostani kormánykoalíció legyőzésében; egyúttal sajnálja, hogy versenytársa, Demszky Gábor nem vállalta a nyilvános vitát. A jelenlegi főpolgármester programja főbb elemeiről szólva kiemelte: azt szeretné elérni - "ami normális demokráciákban természetes" -, hogy a kormány erkölcsi okokból is lemondatható legyen.

Áder és Kövér az ország állapotáról Amint a parlamentben a jövő és az azt követő évi költségvetésről szóló vitákból is kitűnt, a kormány az elmúlt két évben eredményes munkát végzett, 1998-as gazdasági célkitűzéseit csaknem minden téren teljesítette - jelentette ki Áder János, az Országgyűlés elnöke. A gazdasági helyzetet elemezve kijelentette: a kedvezőtlen külső hatások - mint az orosz válság, a kosovói háború, valamint az árvizek, belvizek és az aszály - ellenére az ország 6,7 százalékos gazdasági növekedést ért el, ami az EU-országok átlagának kétszeresét jelenti; 20 százalékkal nőtt az export, s ma már a kiszállított cikkek 75 százaléka az EU piacain köt ki. "Az ország megítélésének ártanak, és lejáratják a demokrácia intézményrendszerét a közéleti botrányok. Az előző ciklusban a kormány kommunikációs környezete más volt, és az enyhébb klímában volt képes az adott kormánykoalíció kezelni saját piszkos ügyeit"- ezt Kövér László, a Fidesz elnöke mondta a Vasárnapi Újság című rádióműsornak.

Szakszervezetek: zavarok a társadalmi párbeszédben Tíz év óta először demonstráltak közösen a szakszervezeti szövetségek: megfogalmazásuk szerint súlyos zavarok vannak a társadalmi párbeszédben. "Társadalmi partnerség nélkül nem szélesedhet ki a demokrácia" - jelentette ki Borsik János (képünkön), az Autonóm Szakszervezetek elnöke szerint a kormány a munkavállalókat érintő kérdésekről nem megállapodni, legfeljebb tárgyalni akar, és megsértve a jogalkotásról szóló törvényt, egyoldalúan igyekszik meghatározni a minimálbér-emelés mértékét. "A nagygyűlés abba a politikai akciósorozatba tartozik, amely a kétéves költségvetés kapcsán indult a kormány ellen" - vélekedett ´ry Csaba, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, aki szerint szakszervezeti mezbe öltöztetett ellenzéki akcióról van szó, "hiszen ki hallott már olyat, hogy egy szakszervezet a béremelések ellen ágáljon?"

Nyilvános Sándor vallomása Nyilvánosságra hozta a parlament olajügyeket vizsgáló bizottsága a Sándor István volt főnyomozó által november 7-én, zárt ülésen elmondottakat tartalmazó jegyzőkönyvet. Az egykori Központi Bűnüldözési Igazgatóság volt főnyomozója több pártpolitikusról is beszélt a zárt ülésen: volt, akiket kapcsolatba hozott az olajügyekkel, míg mások szerinte csak véletlenül kerültek az olajügyeket felderítő nyomozók látókörébe. Sándor István többek közt megemlítette Csintalan Sándor (MSZP), Lányi Zsolt és Atyánszky György kisgazda képviselők, valamint Pintér Sándor jelenlegi belügyminiszter, továbbá Tóth Béla állítólagos Fidesz közeli vállalkozó nevét, és arról is beszélt, hogy az Ügyészségi Nyomozó Hivatal a ContiCar csoport egyik vezetőjének a zsebében van. Az megnevezettek többsége pert fontolgat; Csintalan olajbizottsági meghallgatását kérte, hogy tisztázhassa magát. Ügyvédje jogi álláspontja szerint Sándor István nem perelhető, mert a parlament olajügyeket vizsgáló bizottsága múlt heti ülésén elhangzottakat nem ő hozta nyilvánosságra.

2001: változó adójogszabályok Az adósávok módosulnak, az adókulcsok viszont változatlanok maradnak a személyi jövedelemadózásban az adótörvényekről szóló elfogadott törvényjavaslat értelmében. Az alsó sávhatár 20 százalékkal 480 ezer forintra, a felső pedig 5 százalékkal 1 millió 50 ezerre emelkedik. A családi kedvezményre jogosultak köre is bővül 2001-ben: az adókedvezményt a várandós nő is igénybe veheti a magzat fogantatásának 91. napjától kezdődően. Az általános forgalmi adó alapvető szabályai, az adózás technikája, az adókulcsok és az áfa-visszatérítés módszere nem változik. A tb-járulék - az eredeti előterjesztésben szereplő 3-3 százalék helyett - 2001-ben 2 százalékponttal, a jelenlegi 33 százalékról 31 százalékra, 2002-ben pedig szintén 2 százalékponttal, 29 százalékra csökken. Emelkedik viszont az egészségügyi hozzájárulás: jövőre 4200, két év múlva pedig 4500 forintot kell majd fizetni. Az adóemelések a tervezett infláció mértékéhez igazodnak. 2001-ben ez 6, 2002-ben pedig 4 százalék lesz.

Izrael gyászol: 72 éves korában rákban meghalt Leah Rabin, az öt évvel ezelőtt meggyilkolt Nobel-békedíjas Jitzhak Rabin miniszterelnök özvegye. A temetésre meghívták Jasszer Arafatot is. Arafat a palesztin nép barátjának, a békefolyamat fontos előmozdítójának nevezte Leah Rabint.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium attól az utazási irodától vásárolja a külföldi utak repülőjegyeit, amelynek jogi képviselője Torgyán Attila, Torgyán József miniszter fia. Az Index.hu úgy tudja: a tárca már az előző kormány idején sem írt ki közbeszerzési pályázatot, ezt a "hagyományt" Torgyán József idején is folytatták. A Torgyán házaspár fia nemrég épített kétszintes villát a II. kerületben egy 23 és fél millió forintért vásárolt telekre.

Kovács László, az MSZP jelenlegi vezetője az egyedüli jelölt a szocialista párt elnöki posztjára, miután a korábban több tisztségre is jelölést kapott Szili Katalin, parlamenti alelnök - akit négy vezető tisztségre is jelöltek - jelezte: csak az elnökhelyettességért indul harcba.

A NATO a következő hat év során a tervek szerint mintegy 60 milliárd forintot költ magyarországi beruházásokra négy különböző területen - derült ki a Honvédelmi Minisztérium Beszerzési és Biztonsági Hivatalának sajtótájékoztatóján. A híradó és informatikai, a légi vezetési és irányítási rendszerek, a repülőterek és a radarrendszerek területén kezdődnek lényeges fejlesztések.

Érvénytelen volt a szlovákiai népszavazás: a lakosságnak mindössze 20,03 százaléka járult az urnákhoz. A szlovákiai választóknak arról kellett volna dönteniük: írjanak-e ki idő előtt választásokat vagy sem. A referendumot Vladimír Meciar volt miniszterelnök kezdeményezte. A közvélemény-kutatási adatok szerint az aktív szavazók csaknem 93 százaléka szerint szükség van az előrehozott választásra.

A faji alapú, hátrányos megkülönböztetés megállapítására indult eljárások rendkívül hosszú ideig tartanak - hangzott el az Emberi Jogi Információs és Dokumentációs Központ hétfőn e témában rendezett budapesti tanácskozásán. Ebben az évben eddig 160 diszkriminációval kapcsolatos panasz érkezett az emberi jogi szervezethez, és ebből közel 50 esetben állapítható meg a hátrányos megkülönböztetés.

Figyelmébe ajánljuk