Politikai hírek és

  • 1999. július 15.

Belpol

Elfogták a szombathelyi sírgyalázókat Hungarista fiatalok követték el a szombathelyi sírgyalázást: a városi holocaust-megemlékezés előtt antiszemita jelszavakkal és firkákkal csúfították el Szombathely zsidó temetőjének több sírkövét. A két gyanúsított beismerte a tett elkövetését. A házkutatás során a két fiatal lakásán a rendőrök idegengyalázó, hungarista röpiratokat találtak, valamint egy házilagosan előállított hungarista újság példányait is. Szakemberek időközben megtisztították a festéknyomoktól a sírokat. Az előzetes letartóztatásban lévő fiatalok ellen közösség elleni izgatás címén adta be a vádat az ügyészségnek a rendőrség.

Elfogták a szombathelyi sírgyalázókat Hungarista fiatalok követték el a szombathelyi sírgyalázást: a városi holocaust-megemlékezés előtt antiszemita jelszavakkal és firkákkal csúfították el Szombathely zsidó temetőjének több sírkövét. A két gyanúsított beismerte a tett elkövetését. A házkutatás során a két fiatal lakásán a rendőrök idegengyalázó, hungarista röpiratokat találtak, valamint egy házilagosan előállított hungarista újság példányait is. Szakemberek időközben megtisztították a festéknyomoktól a sírokat. Az előzetes letartóztatásban lévő fiatalok ellen közösség elleni izgatás címén adta be a vádat az ügyészségnek a rendőrség.

Köztársasági elnök: a parlament választja A választók népszavazással nem módosíthatják az alkotmányt, erre csak az Országgyűlés jogosult. Így nem írható ki népszavazás a köztársasági elnök választásának módjáról - áll az Alkotmánybíróság határozatában. E szerint a parlamentnek kell megválasztania Göncz Árpád utódját. A testület az Országos Választási Bizottságnak (OVB) a népszavazás kiírását helyeslő döntését megsemmisítette, egyben új határozat meghozatalára utasította a választási bizottságot. A Szociáldemokrata Ifjúsági Mozgalom, amely a köztársasági elnök nép általi választását kezdeményezte, nyilatkozatban szólította fel a parlamenti pártokat az alkotmány módosítására. A Fidesz frakcióigazgatója jelezte: az AB határozata nincs kihatással a Fidesz és a kisgazdapárt közötti koalíciós megállapodásra, azaz a kisgazdák jelölhetik a köztársasági elnököt, a Fidesznek pedig egyetértési joga van a kérdésben.

Megszökött Ambrus Megszökött előzetes letartóztatásából, a BRFK Gyorskocsi utcai épületéből Ambrus Attila, ismertebb nevén a whiskys rabló. A 27 pénzintézetet és utazási irodát kifosztó egykori sportoló az őrök figyelmetlenségét kihasználva, lemászott az épület egyik emeleti ablakából. A rendőrség nagy erőkkel kezdte meg a nyomozást, igaz, csak órákkal a szökés észlelése után került sor a fővárosból kivezető utak lezárására. Ambrus ellen Interpol-körözést és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, a rendőrség Ambrus szökésével összefüggésbe hozható munkatársa ellen eljárás indult.

Juszt: csak szolgálati titkot sértett Nem államtitkot, csupán szolgálati titkot sértett Juszt László újságíró, a Kriminális című egykori televízióműsor és az azonos nevű hetilap főszerkesztője, amikor lapjában az úgynevezett megfigyelési üggyel kapcsolatos dokumentumokat hozott nyilvánosságra. Mint a Legfőbb Ügyészség napokban nyilvánosságra hozott, de június 24-én keltezett határozatából kiderül: az erről tanúskodó szaktanácsadói vélemény már akkor a hatóságok birtokában volt, amikor június 1-jén házkutatást tartottak a Kriminális című lap szerkesztőségében és Juszt lakásán. Juszt ellen az ORFK eredetileg államtitoksértés gyanújával indított eljárást.

Postabank: belső vizsgálat Belső vizsgálatot kezdeményezett a Postabank azután, hogy a pénzintézethez tartozó Postabank Értékpapír Rt. bizalmas iratait a fóti szeméttelep mellett helyezték el ismeretlenek, és az iratok hollétéről értesítettek több szerkesztőséget - jelentette be Auth Henrik, a Postabank vezérigazgatója. Auth szerint a bank rendbetétele során rengeteg gazdasági csoport érdekeit sértették meg, így szerinte nem elképzelhetetlen, hogy ezen csoportok valamelyike áll a provokáció mögött. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, amely a Princz Gábor által vezetett Postabank gazdasági ügyeit vizsgálta, bejelentette: Princz és társai ellen több bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt feljelentést tett.

Kosovo: újabb tömegsír Újabb tömegsírt tártak fel a kosovói békefenntartók: a feltételezések szerint eddigi legnagyobb tömegsír legalább 350 holttestet rejt. A belgrádi vezetés a jelek szerint nem vesz tudomást a Jugoszlávia vidéki városaiban zajló ellenzéki megmozdulásokról: a tüntetők szabad választásokat és Milosevic elnök távozását követelik. Az ENSZ menekültügyi főbiztossága azzal vádolta meg a belgrádi vezetést, hogy adminisztratív eszközökkel igyekszik rávenni a Kosovóból elmenekült szerbeket a visszaköltözésre. A központi kormány emellett megtiltotta a szerbiai iskolaigazgatóknak, hogy kosovói diákokat vegyenek fel, és azt is, hogy Kosovóból elmenekült pedagógusokat alkalmazzanak.

Megszületett a szlovák nyelvtörvény A szlovák parlament hetvenegy igen és tizennyolc nem szavazattal elfogadta a kisebbségi nyelvek használatáról szóló törvényt. A szlovák pártok és a magyar koalíció között már régóta éles nézeteltérések mutatkoztak a kisebbségi nyelvtörvényt illetően. Az ellenzéki képviselők nem is voltak hajlandóak szavazni, és hazaárulónak nevezték a javaslatot, amely véleményük szerint egy, a jövőben várható országrész-elszakítás megalapozója lehet. A magyar képviselők azt kifogásolták, hogy az új törvény nem tesz az államnyelvi törvény diszkriminatív intézkedései ellen, csak néhány helyen változtat a nyelvhasználaton, és ez a későbbiekben súrlódásokat okozhat.

Morze

Megbukott a kulturális tárca a Közművelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezetének értékelése szerint - jelentette be a szervezet elnöke. Vadász János elmondta: a kulturális tárca vezetője elleni peres eljárás megindítását fontolgatja a KKDSZ, mert a minisztérium vezetése nem tesz eleget sem együttműködési, sem érdekegyeztetési kötelezettségének.

Nem kapták meg a 13 százalékos béremelést a SOTE dolgozói, ezért sztrájkkészültségük továbbra is fennáll - jelentette be az intézmény sztrájkbizottsága. A béremelés fedezésére 600 millió forintot kellene az egyetem vezetésének előteremtenie.

Kádár János halálának 10. évfordulója alkalmából több ezer ember látogatott ki a Fiumei úti temetőbe. Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke a megemlékezésen kijelentette: míg Kádár vezetése alatt mindenki megtalálta boldogulását, napjainkban ezt csak a lakosság tíz százaléka mondhatja el.

Szabó László Zsoltot, a Magyar Televízió (MTV) eddigi ügyvezető elnökét választotta egyhangúan az MTV elnökévé az intézmény kuratóriuma. Szabó székfoglaló beszédében kijelentette: az MTV-ben ősztől megkezdődik az ezerfős létszámleépítés, és igyekszik mielőbb megállapodni az ÁPV Rt.-vel a köztévé ingatlanainak átadásáról. Az MSZP bejelentette: fontolgatják, hogy bíróságon támadják meg a csonka kuratórium döntéseit.

7500 pont fölé emelkedett a BUX-index: folyamatos növekedését az erős, stabil külföldi vteli nyomással magyarázzák a szakértők. A csúcsdöntő napon a tőzsde forgalma elérte a régen nem tapasztalt 31 milliárd forintot.

Figyelmébe ajánljuk