Publicus: Csaknem minden második embernek van olyan ismerőse, akinek a járványra hivatkozva halasztották el a műtétjét

  • narancs.hu
  • 2021. december 24.

Belpol

A válaszok szerint az egészségügyi rendszer leterheltségéről, a halasztásokról viszont sokkal kevesebb fideszes válaszadónak van információja.

A kötelező oltás támogatói ugyanannyian vannak, mint az ellenzői – derült ki a Publicus Népszavának készített felméréséből.

A femérésben nemcsak az oltásról, hanem a járvány egyéb hatásairól is kérdezték az embereket. Ebből az derült ki, hogy

csaknem minden második embernek van olyan ismerőse, akinek a járványra hivatkozva halasztották el a műtétjét. 

A megkérdezettek válaszai szerint minden tizedik oltatlan ember felvenné valamelyik vakcinát, ha választhatna az oltóanyagok között (a legtöbb oltóponton egyébként adott a lehetőség erre, hiszen többféle vakcina van, még ha nem is mindegyik érhető el), 72 százalékuk viszont így sem kérne oltást. Az oltást elutasítók fele más oltásokban bízik, csa a koronavírus elleniben nem; 8-8 százalékuk viszont  vagy oltásellenesnek tartja magát, vagy nem tartja olyan komolynak a koronavírust, hogy az ellen oltást adasson be magának.

A felmérés szerint a az oltás kötelezővé tételének kérdésében erős a megosztottság:

  • A válaszolók 45 százaléka gondolja, hogy kötelezővé kell tenni a koronavírus elleni vakcinát,
  • szintén 45 százalék viszont nemmel válaszolt.

Az oltás kötelezővé tétele elleni leggyakoribb érv (a válaszadók kétharmada  gondolja ezt), hogy demokráciában ennek egyéni döntésnek kell lennie; 21 százalék szerint az oltással szembeni bizalmatlanság a legnagyobb probléma a kötelezővé tétel kapcsán.

Érdekes azonban, hogy az kötelező oltás ellenzőinek a harmada is azt gondolja, ha kiderülne, hogy az oltatlan covidosok ellátása okozta pluszfeladatok miatt szűkítik az egészségügyben a nem koronavírusos betegek ellátását, akkor be lehetne vezetni a kötelezővé tétel.

Arról azonban, hogy a koronavírus mennyire nehezíti meg az egészségügy működését, erősen a pártpreferenciák mentén can csak információjuk az embereknek. (Míg  a koronavírus elleni oltások kötelezővé tétele kérdésében nem vagy alig látszódnak a pártpreferenciák.)

A megkérdezettek közül

  • a Fidesz-KDNP híveinek csak harmada tud olyan esetről, hogy a vírusra hivatkozva maradtak el műtétek,
  • az ellenzékiek kétharmadának környezetében volt ilyenre példa.

A válaszadók közel kétharmada mondta, hogy  a magyarok amúgy is rossz általános egészségi állapota is belejátszik a magas halálozási rátába, a megkérdezettek fele szerint pedig a kormány kezelte rosszul a Covid-helyzetet - ezzel a fideszesek 13 százaléka is egyetért.

Az ellenzéki szavazóknak viszont 85 százaléka úgy gondolha, hozott rossz döntéseket a hatalom Covid-ügyben.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk