Pusztai Erzsébet: Viseljünk maszkot a karácsonyi összejövetelek alatt is!

Belpol

Fontos tudni a karácsonyi családi program tervezésekor, hogy a negatív tesz sem nyújt megfelelő biztonságot.

 

Számtalan tanács hangzott el a szakemberek részéről az utóbbi napokban azzal kapcsolatban, hogyan karácsonyozhatunk idén. Lapunk Pusztai Erzsébet infektológust kérdezte a legfontosabb tudnivalókról.

Magyar Narancs: Megoldható-e idén egyáltalán, a koronavírus-járvány második hullámában, hogy szeretteinkkel közösen töltsük a karácsonyt? És ha igen, mit csinálhatunk, és mit ne csináljunk?

Pusztai Erzsébet: Nyilván a legelső, amire szükséges felhívni a figyelmet: akinek a legkisebb tünete is van, ne menjen sehova, még maszkban sem. Egyébként is igyekezzünk elkerülni az összejöveteleket, az idős szülőkkel, nagyszülőkkel is bölcsebb Skype-on, Zoomon keresztül vagy hasonló módon megoldani a "találkozást". De karácsonykor nyilván szeretnének személyesen is találkozni az unokákkal a nagyszülők, a felnőttek is idős szüleikkel, és ne felejtsük el, nincs mindenkinek a kezében a Skype. Ám ha nem tudjuk másképp megoldani, akkor is legyünk nagyon óvatosak. Mindenki viselje a maszkot. Beszélgessenek, köszöntsék egymást, és közben egy kicsit szellőztessenek, és maradjanak el a szokásos ölélések, puszilkodások, s amikor szükséges, fertőtlenítsék a kezünket.

És ne töltsenek együtt egy egész délutánt vagy estét. Nem kell feltétlenül nagy családi vacsorát sem rendezni, egy-másfél óra után menjenek haza a látogatók, vendégek.

MN: Negyedórát szoktak ajánlani.

PE: Ha nem ölelgetik egymást, ha tartják a távolságot, ha mindenki maszkot visel, s közben még szellőztetnek is, akkor azért annál többet is ott lehet lenni.

MN: Sokat emlegették, hogy a különböző tárgyakon hosszú ideig meg tud maradni ez a vírus. Ez nyilván nem mellékes kérdés a karácsonyi ajándékozásnál.

PE: Ha egy tömegközlekedési eszközön valaki ráköhög egy fogantyúra és egy másik ember öt perc múlva megfogja azt, utána a szájához nyúl, és előtte nem fertőtleníti a kezét, elképzelhető, hogy átveszi a vírust. Azonban a járvány azt mutatja, sokkal rosszabb és súlyosabb lenne, ha ez a tárgyakkal is könnyen átvihető volna. Ám ha olyannak viszünk ajándékot, aki fokozottan veszélyeztetett, csomagoljunk maszkban.

MN: Azt hallani mindenfelől, hogy a gyerekek zöme tünetmentesen vészeli át a Covidot, ha megkapta is.

PE: Ettől még fertőzhet. Szerencsére szombaton már iskolai szünet lesz, és csütörtökön van 24-e, addigra többnyire kiderül, ha bujkált a betegség a gyerekben vagy a szülőkben. Négy-öt nap, mire kijön a tünet. Elvileg. Nem kizárt azonban, hogy éppen karácsony este váljék egy gyerek fertőzővé.

MN: Eleinte azt hallhattuk, a gyerekek ugyanannyira fertőznek, mint a felnőttek, majd már azt, hogy sokkal kevésbe.

PE: Erős kételyeim vannak. Egyértelmű bizonyítékot még senki nem mutatott fel arról, hogy a gyerekek nem fertőznek. És hogy kevésbé-e? Talán abból indultak ki, hogy amely iskolai közösségekben mutattak már ki fertőződést, ott sem betegedett meg az egész osztály. Az igaz, hogy ez a vírus annyira nem fertőz, mint mondjuk a kanyaró vagy egy csomó egyéb gyerekbetegség, de azért képes rá. 

MN: Sok család tervezi, hogy – szó szerint: a biztonság kedvéért – karácsony előtt tesztelteti előbb magát, ami persze nagyon drága, még ha a Fővárosi Önkormányzat jóvoltából több ezren megtehetik ingyen is.

PE: A tesztelés sem nyújt megfelelő biztonságot. Feltételezzük, hogy mondjuk december 24-én délelőtt csináltatnak egy antigéntesztet. Ha pozitív eredményt ad, akkor biztosan beteg az illető.

A negatív viszont nem jelenti feltétlenül azt, hogy nem fertőzött valaki; lehet, hogy csak még nem mutatható ki.

Ezek az antigéntesztek száz százalékig nem tudják kizárni, ha egy-két nappal korábban történt a megfertőződés, és a PCR-teszttel is előfordulhat ilyen.

MN: Ha korábban megcsináltatja, majd öt napra önkéntes karanténba vonul a család?

PE: Ha napokkal előbb elvégzik a tesztet, és az negatív, majd folyamatosan otthon marad is utána valaki, akkor sem tudhatja, hogy a tesztelés időpontjában nem volt-e benne észrevétlenül a fertőzés, amennyiben az előtte levő napokban járt olyan környezetben, ahol elkaphatta. Lehet, hogy még nem tör ki rajta a betegség, amikor már elkezd annyi vírust üríteni, hogy az másokra hat.

MN: Aki átesett a Covidon, annak lehetnek még fertőzőképes vírusai?

PE: Az a megfigyelés, hogy a tünetei megjelenése után tíz nappal már nem. Lehet ugyan, hogy ki lehet mutatni vírusrészecskéket a torkából, de ebben a fázisban már nem fertőző. Ezért is szüntették meg a lezáró tesztet. Tehát ennyi idő után nem fertőz, s a tapasztalatok arra utalnak, néhány hónapig nem jelenik meg náluk újra a betegség. Ők nyugodtan mehetnek látogatóba vagy fogadhatnak vendégeket.

MN: Ön nagy híve lenne annak, ha az ivermectin elnevezésű, eredetileg parazitafertőzés okozta betegségek gyógyítására készült, de a Covid ellen is sok helyütt hatásosnak ítélt szer bekerülne a kezelés protokolljába.

PE: Az ivermectin emberi használatra Európában törzskönyvezve van. Magyarországon nem elérhető, a bevizsgálása most van folyamatban.

MN: Elterjedt, hogy eredetileg állatgyógyszer.

PE.: Nem igaz, hogy állatgyógyszer, sosem volt kizárólag az. Sokkal hamarabb használták emberek gyógyítására. Kikísérletezői nem véletlenül kaptak Nobel-díjat.

MN: A betegség melyik szakaszában segít?

PE: Bármelyikben, de leginkább az elején, mert akkor megakadályozza, hogy súlyosabbá váljék. A legjobb nagyon korán alkalmazni. A szakcikkekben azt írják, hogy érdemes középsúlyos esetben is használni. Fontos azonban, hogy ne kezdje el mindenki csak úgy bekapkodni. 

MN: Ha valaki azt érzi, elkapta a Covidot, van-e számára értelmes, azonnal elkezdhető kúra?

PE: A legelső teendő, még mielőtt elkapná: szedjen D-vitamint. Ha elkapta a fertőzést, emelje meg az adagot, és társítson mellé C-vitamint. Ha köhög, a torkában probléma van, az Ambroxol a legjobb, abból is van speciális szer. Mindegyiknek van olyan tulajdonsága, amely nehezíti a vírus továbbterjedését és szaporodását a szervezetben. Az azelasztin tartalmú orrspray szintén fékezi a vírus szaporodását. Ráadásul a befújás után egy-két órán keresztül a terjedését is csökkenti. S még ott van az Aspirin protect; ha az illetőnek nincs már betegsége, érdemes azt is szedni.

MN: Tud-e ártalmas lenni a D-vitamin?

E.: Nem hiszem. Inkább a hiánya a baj.

MN: Ezek a szerek megakadályozzák a fertőzést, vagy csökkentik a veszélyességét?

PE: Nem akadályozzák meg, de sokkal enyhébbek a tünetek, és csökkentik más felső légúti hurutok valószínűségét, mert a szervezet védekezőképessége sokkal jobb. Kutatások kimutatták, hogy a súlyos állapotú Covid-betegek elsöprő többsége nagyon komoly D-vitamin hiányban szenvedett.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?