Mit művelt Putyin Budapesten, amikor Gyurcsány hívta? – Szívszorító képekkel emlékezünk

  • narancs.hu
  • 2015.02.17 07:49

Belpol

Mikor legutóbb itt járt, elé járult mindenki, aki számít ebben az országban. Kommandósok, főpapok, Totó kutya és Szabó István is feltűnik a röhécselő Orbán Viktor mellett.

Mielőtt közös erővel kezdenénk el szörnyülködni, hogy már 9 évvel ezelőtt is minden magyar politikus sietett levett kalappal köszönteni a nagy orosz vezetőt, forgassuk vissza kicsit az idő kerekét, hogy lássuk: 2006-ban Putyin még nem volt az a szörnyeteg, mint akinek ma ismerjük. Persze, már akkor is kínos és veszélyes volt vele a kelleténél hevesebben barátkozni (lásd 2007-es cikkünket Gyurcsány különutas Oroszország-politikájáról). Aktuális nyomtatott lapszámunkban végigkövetjük dicstelen útját az ukrajnai mészárlásokig, de most jobban érdekelnek minket a magyar politika változásai. Időutazásra invitálunk tehát, az MTI 2006-os képeivel és tárgyilagosságukban is költői, eredeti képaláírásaival.

Este pedig már össze lehet vetni mindezt a 2015-ös magyar valósággal.

false

 

Fotó: MTI

A kétnapos hivatalos látogatáson Magyarországon tartózkodó Vlagyimir Putyin orosz elnök Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnökkel (az előtérben) megkoszorúzza az 1956-os forradalom és szabadságharc magyar áldozatainak emlékművét a Parlament épülete előtt 2006. február 28-án, budapesti tartózkodásának első napján. Putyin az első orosz államfő, aki 13 év után Magyarországra látogatott.

false

 

Fotó: MTI

Mesterlövészek vigyáznak a Magyar Nemzeti Múzeum timpanonján a kétnapos hivatalos látogatáson Budapesten tartózkodó Vlagyimir Putyin orosz elnök biztonságára.

false

 

Fotó: MTI

Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Mádl Ferenc volt köztársasági elnök, Göncz Árpád volt köztársasági elnök, Orbán Viktor, a Fidesz–Magyar Polgári Szövetség elnöke, Medgyessy Péter utazó nagykövet, volt miniszterelnök, Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek és Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében, ahol megnyitották a sárospataki könyvekből rendezett kiállítást.

false

 

Fotó: MTI

(A két csibész csak nem bírta abbahagyni a röhögést.)

false

 

Fotó: MTI

Vlagyimir Putyin orosz államfő Puskin-éremmel tünteti ki Szabó István Oscar-díjas filmrendezőt a Magyar Nemzeti Múzeumban, ahol megnyitották a sárospataki könyvekből rendezett kiállítást.

false

 

Fotó: MTI

Vlagyimir Putyin orosz államfő (k) kezet fog Orbán Viktorral, a Fidesz–Magyar Polgári Szövetség elnökével, balról a második Kuncze Gábor, a Szabad Demokraták Szövetségének elnöke, jobbra Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum elnöke a Magyar Nemzeti Múzeumban, ahol az orosz elnök megbeszélést tartott a négy parlamenti párt elnökével.

false

 

Fotó: MTI

Vlagyimir Putyin orosz államfő (b) egy ikont ajándékoz Hilarion Alfejev bécsi és ausztriai püspöknek, a Magyar Ortodox Egyházmegye kormányzó főpapjának, amikor látogatást tesz a Magyar Ortodox Egyházközség Petőfi téri Nagyboldogasszony székesegyházban.

false

 

Fotó: MTI

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök (j) és Vlagyimir Putyin orosz államfő beszélget az Országház Vadász-termében, ahol a két politikus nemzetközi sajtótájékoztatót tartott.

false

 

Fotó: MTI

Somogyi Ferenc külügyminiszter, Gyurcsány Bálint, a miniszterelnök fia, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Dobrev Klára, a miniszterelnök felesége, amikor Gyurcsány Ferenc otthonában ebéden látta vendégül az orosz elnököt.

false

 

Fotó: MTI

Dobrev Klára, a miniszterelnök felesége, Vlagyimir Putyin orosz államfő a Gyurcsány család Totó nevű kölyökkutyájával, és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki otthonában ebéden látta vendégül az orosz elnököt.

false

 

Fotó: MTI

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és fia, Bálint, otthonukban a Vlagyimir Putyin orosz elnök tiszteletére rendezett ebéd idején.

false

 

Fotó: MTI

Sólyom László köztársasági elnököt és Vlagyimir Putyin orosz államfőt gyerekek köszöntik a Sándor-palota előtt, miután katonai tiszteletadással fogadták a magas rangú orosz vendéget.

false

 

Fotó: MTI

Vlagyimir Putyin orosz elnök kétnapos hivatalos látogatásának második napján megkoszorúzza a Szabadság téri szovjet hősök emlékművét. Az orosz államfő a magyar köztársasági elnök és a miniszterelnök meghívásának tesz eleget.

(Gyurcsány Ferenc ebben az interjúnkban beszél részletesen a Putyinnal folytatott tárgyalások hangulatáról.)

Neked ajánljuk

A szemfényvesztő

  • Rév István

A kora ötvenes évek egyik reggelén (április 4-én, hazánk felszabadulásának ünnepén, vagy talán május 1-jén, a munkásosztály nagy harci seregszemléjén, lehet, hogy éppen november 7-én, a nagy októberi forradalom évfordulóján) reménytelenül esett az eső (vagy fagyos szél fújt és hullott a hó). A rádióbemondó ismerős hangja azzal kezdte a híreket, hogy gyönyörű napsütésre ébredt az ország, mintha jókedvében a természet is ünneplőbe öltözött volna a nagy ünnepen.

Ártók

  • TPP

Dúsgazdagék esküvője a világ (jelen esetben Mexikóváros) többi részétől társadalmi és fizikai értelemben is elzárt, erődszerű villában.

Dobozok közt

  • - köves -

A Fontos Filmek (igaz történet, komoly igazságtalanság, komor hangvétel, megrendült taps, állófogadás Beverly Hillsben) két gyakori szereplője a hatalom megnyomorította kisember és az ügyét felkaroló, lelkiismeretes ügyvéd. Ők most a guantánamói fogolytáborban méregetik egymást az egyik olyan helyiségben, amit történetesen nem a fogvatartottak kínzására rendeztek be.

Az ellenállás melódiája

  • Bacsadi Zsófia

Az amerikai vidék, a Közép-Nyugat lakói, a „fehér szemét”, a redneckek (mindenki vérmérséklete szerint válogathat a rendelkezésre álló kifejezések között) sokáig az iszonyat, a jelenben velünk élő barbárság és elmaradottság jelképei voltak az amerikai filmben (A sziklák szeme; Gyilkos túra; A texasi láncfűrészes mészárlás).

Azok a pesti éjszakák!

  • Sándor Panka

Reisz Gábor érdekes formát választott első színházi rendezéséhez. A helyszín a Trafó frissen felújított kávézója, a Trafik, a leszűkített játéktérnek megfelelően a nézők száma is csökkentett. A színészek az asztalok között járkálnak, sőt az utcát is „elfoglalják”. A kávézó egyben nézőtér, színpad és díszlet is.

Senki földjén

Szegény Mikes Kelemen! Ha az utókor kíméletlenségét a félresikerült stílusimitációkban lehetne mérni, Rákóczi fejedelem kamarása alighanem országos rekorder lenne.

„Közben röhög rajtunk”

  • Soós Tamás

„Ha már az is gond, hogy valaki meleg, akkor mi hadd legyünk már heti két órában műhomokosok” – vallja a Dope Calypso. Az együttes június végén hozza ki Tears to Freshwater címmel a szintis powerpop felé elmozduló új lemezét. Sarkadi Miklós énekes-gitárossal és Kelemen László gitárossal a káoszos lemezírási folyamatról, a most különösen aktuális queer esztétikáról és a magyar zenekarok nemzetközi lehetőségeiről is beszélgettünk.

Asztaltársak

A Létbüfében egy asztalhoz vetődik a költő, a zeneszerző és az énekes. Nem tudni, hogy mit isznak, de egy pillanat alatt szót értenek egymással. Egyikük még a baby boom szülötte, a másik kettőt már az X generáció könnyezte ki, mint igazgyöngyöt a kagyló. Mindhármuknak van némi tapasztalata csalatásban és fenében, és úgy lépnek túl e mai kocsmán, hogy előttünk is kitárják a kocsmaajtót.

Nyelvvilág

  • Toroczkay András

Az ördögcérna maga a burgonyafélék családjába tartozó lombhullató cserje. Itt líciumként emlegetik, de hívják még farkasbogyónak vagy gojibogyónak is, és a regény világán belül a kisebbrendű idő- és dimenziókapuk (ha jól értem) jelenlétét jelzi.

Sűrű, sötét erdő

  • Melhardt Gergő

Nem emlegetik, nem írnak róla, egyetemen nem tanítják. Nincs róla semmi elnevezve, kötetei nehezen beszerezhetők, nem olvashatók online. Nem túlzás: a teljes és végleges elfeledéstől mentette meg a mostani (első) össz­kiadás ezt a nagy életművet. De milyen is ez az életmű? Mik a költészeti értékei? Meg tud-e ma szólítani minket, és ha igen, hogyan és mivel?

Doktor Faustus labirintusa

Balázs csodálatra méltó szörnyeteg volt. Briliáns társalgó, hihetetlenül szórakoztató asztaltárs. Reneszánsz fejedelmi udvarokban gennyesre kereste volna magát csak azzal, hogy szóval tartja a művelt társaságot – véget nem érő sziporkák, szójátékok, kultúrhistóriai, filozófia-, kritikatörténeti és irodalomelméleti futamok szövődtek hétköznapi pletykákkal, színes elbeszélésekkel, versidézetekkel és bohóctréfákkal egymásba cikázva, néhol követhetetlenül, de mindig nagystílűen.