Rácz András helyretette Magyar Pétert Ukrajna-ügyben

  • narancs.hu
  • 2024. április 14.

Belpol

Magyar Péter eleresztett néhány téves megállapítást. 

Magyar Péter a minap Bolgár Györgynél járt a Klubrádióban, ahol több mint egy órát beszélgettek, részben az Ukrajnában zajló háborúról. Rácz András, a téma szakértője összeszedte, hogy szerinte milyen téves állításokat tett Magyar Ukrajnáról. 

  • Nem igaz, hogy Ukrajna „semmiben nem felel meg az európai uniós értékeknek, előírásoknak”. Már az EU és Ukrajna között 2014-ben aláírt, 2016-ban hatályba lépett társulási megállapodás is nagyon komoly jogharmonizációt írt elő – többek között ezért is működhet a Mélyreható és Átfogó Szabadkereskedelmi Térség (DCFTA) és a vízummentesség az EU és Ukrajna között. Ez a közeledés csak intenzívebbé vált a háború kitörése és a tagsági perspektíva 2022-es megadása után. Könnyen belátható, hogy ha semmiféle jogharmonizációra nem került volna sor, akkor ezek a nagyléptékű háború előtti lépések sem történhettek volna meg.
  • Nem igaz az sem, hogy Ukrajnában a lakosság többsége oroszul beszélt; még 2014 előtt sem volt így. Ukrajnában az utolsó népszámlálás 2001-ben volt, és már az akkori adatok is azt mutatták, hogy a lakosság döntő többsége ukránnak vallotta magát (több mint 85%), az anyanyelv-használatra pedig az jött ki, hogy a lakosság 67 %-a az ukránt használta anyanyelvként, 30% pedig az oroszt (a maradék a különféle egyéb kisebbségeket jelentette, beleértve a magyart is.). Az azóta eltelt 23 évben jelentősen nőtt az ukrán anyanyelvűek aránya, többek között demográfiai okokból, illetve az oktatáspolitika miatt is. 2022 februárja óta pedig trend, hogy még az orosz anyanyelvűek között is sokan vannak, akik „csakazértis” ukránul beszélnek inkább. 
  • Nyilvános források alapján nem igazolható, hogy az ukrajnai termőföldek jelentős része különböző nyugati konszernek és oligarchák tulajdonában lenne. Ez egy közismert orosz álhír, aminek nincs igazolható valóságalapja. Magyarországon a Lakmusz csapata alaposan körüljárta ezt a kérdést 2022 augusztusában és arra jutottak, hogy az állítás egyáltalán nem igaz.Hogy a nagyságrendeket érzékeljük: Ukrajna megművelhető területe kb. 32,6 millió hektár. A legutolsó, nyilvánosan elérhető adatok a háború előttről, 2021-ből származnak. Ezek alapján a legnagyobb agrárholding a Kernel csoport volt 510.000 hektárnyi földdel, a második helyen az Ukrlandfarming állt 475.000 hektárral, aztán az MHP 370.000-rel. A top tízes lista tizedik helyén van az IMK 120.000 hektárral. A tíz legnagyobb vállalat összesen 2,65 millió hektárnyi termőföldet birtokolt az összesen 32,6 millióból. És e vállalatok közül értelemszerűen nem mind van külföldi tulajdonban. Szó nincs tehát arról, hogy az ukrajnai földek "jelentős része" külföldi oligarchák tulajdonában lenne.
  • Nem voltak semmiféle amerikai „rakétatelepítések” Ukrajnában. Soha fel nem merült, hogy egy annyira instabil és az oroszok által 2014 előtt, de kisebb részben 2022-ig nagyon mélyen penetrált országba, mint Ukrajna, az Egyesült Államok valaha, bármiféle rakétát (Magyar az amerikai rakétavédelmi rendszer elemeire gondolhatott) telepítsen. Túlságosan kockázatos is lett volna, meg szükség sem lett volna rá, ugyanis a rendszer lengyelországi és romániai bázisai, valamint az AEGIS hajókra telepített elemei bőven elegendőek.
  • Azt ugyanakkor Magyar nagyon pontosan látja, hogy az orosz katonai agresszió összekovácsolta az ukrán lakosságot és lényegében megteremtette az ukrán politikai nemzetet.

Rácz András hozzáteszi, hogy egyébként rettenetesen nehéz úgy interjút adni, hogy közben folyamatosan a szavába vágnak, ezért nem is ment el soha Bolgár műsorába. 

Úgy látja, Magyar az elmúlt tizennégy évet a kormányzati információs buborék belsejében töltötte, ezért lehet az, hogy téves állításokat tesz, hiszen a Rogán-művek sajtótermékeit olvasta. "Ezen a ponton semmi meglepő nincs abban, hogy egy olyan témakörben, amihez nem ért, azokra az információkra támaszkodik, amiket az elmúlt tizennégy évben ott olvasott, ahol ugye ezt a tizennégy évet töltötte." Egyúttal felajánlotta: ha megkéri őt Magyar Péter, akkor segít neki tájékozódni a témában. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Meghalt Paul Auster

  • narancs.hu

Az amerikai író 77 éves volt, súlyos beteg. Három éve az unokáját, azután a fiát veszítette el.