Rapcsák-ügyek: Hazai pálya

  • - vágvölgyi -
  • 1998. május 21.

Belpol

Nyolc éve például Szűrös Mátyás, az Országgyűlés elnöke, és Németh Miklós miniszterelnök. Négy éve Keleti György, a Honvédelmi Minisztérium volt szóvivője, Für Lajos ellenlábasa, későbbi utódja. És alig két hete, május 10-én Rapcsák András hódmezővásárhelyi polgármester és képviselő. Az első fordulós befutókról van szó: a legutóbbi folyó ügyeinek utánanéztünk. Volt a helyi kampányban minden, mint a búcsúban: robbantás, korrupciós ügyek, még EBESZ-megfigyelőket is kért a politikai erők egy része.
Nyolc éve például Szűrös Mátyás, az Országgyűlés elnöke, és Németh Miklós miniszterelnök. Négy éve Keleti György, a Honvédelmi Minisztérium volt szóvivője, Für Lajos ellenlábasa, későbbi utódja. És alig két hete, május 10-én Rapcsák András hódmezővásárhelyi polgármester és képviselő. Az első fordulós befutókról van szó: a legutóbbi folyó ügyeinek utánanéztünk. Volt a helyi kampányban minden, mint a búcsúban: robbantás, korrupciós ügyek, még EBESZ-megfigyelőket is kért a politikai erők egy része.

1989 óta a dél-alföldi mezőváros először az első kampány idején az Apák és fiúk című, khm, "pamflet" helyi szerzőjéről, az MDF-es Grezsa Ferencről híresült el. Aztán visszatelepedett Hódmezővásárhelyre a város tékozló fia, Mónus Áron magyar-izraeli állampolgár Franciaországból, aki mélységesen megcsalatva érezte magát a nemzetközi szabadkőműves mozgalom által. Fájdalmát az Összeesküvés: a nietzschei birodalom című, vitákat generáló könyvével remélte kiírni magából. Könyvének 216 oldalán 32-nyit idézett Adolf Hitler Mein Kampfjából. Mint azt annak idején megírtuk (Cion bölcseiről a Viharsarokban, MaNcs, 1991. augusztus 8.), Mónus úr Diderot nyelvén olvasta Hitlert, a Mon Combat narancssárga példányát a falnak támasztott huszárkard mellett állomásoztatta a nachtkasztnin. Mónus úr később nem cicózott, kiadta a teljes fordítást is, ezt később betiltotta az ügyészség.

Az efféle kis színes politikai híreken kívül Hódmezővásárhely az utóbbi nyolc évben csak polgármestere és országgyűlési képviselője, Rapcsák András révén hívta fel magára az ország politika iránt érdeklődő közönségének a figyelmét. Õ viszont nagyon. Rapcsák 1990-ben kisgazda támogatással polgármester lett, 1994-re viszont már felfedezte magában a kereszténydemokrácia értékrendjét s vonzását: a KDNP színeiben nyert képviselőként is. Ügyességét ellenfelei is elismerik, hozott be pénzt, nyert a város mindenféle díjakat (Rapcsák szerint mindent megnyertek, ami nem Kunczétól függött), lettek bicikliutak, hamarost minden házhoz ISDN-vonalak futnak. Rapcsákot Isépy Tamás ex-KDNP politikus közeli barátjának mondják, a párt szakadása után ő is a Fidesz - MPP színeiben kezdett focizni. Az elmúlt hónapokban Rapcsáktól hangos az országos média.

Kecskés Ákos ügyvéd az SZDSZ országgyűlési képviselőjelöltje volt a Csongrád megyei 6-oskában. A helyi kampány várható izgalmait sejtette, hogy március végén Molotov-koktélos merénylet áldozata lett a háza előtt álló kuka. "Ketté kell választani az eddig nyilvánosságra került dolgokat", mondja Kecskés, "mert egyrészt vannak korrupciós ügyek, meg vannak ugye büntetőügyek is". Korrupciós ügynek számítja a csatornázási botlást, a noszvaji üdülő esetét, a Metripond-óvoda adásvételét, a Nitor Rt. és a Hódaut ügyeit meg persze a kórház-rekonstrukciót.

Címszavakban:

- 850 millió forintos tendercsalás gyanúja a csatornázási pályázaton: az önkormányzat megbízott egy rt-t (Investtechnik Rt.) a tender lebonyolításával, a két pályázó közül a Keviépet mint "gyanúsan olcsót" elutasította, majd 850 millióval többért megbízást adott egy cégnek, melynek igazgatója és a pályázatot kiíró rt igazgatója egyazon személy;

- bizonyos Speed Kft. 4 millióért megvette a felszámolás alatt lévő Metripond óvodáját, majd egy hónap múlva 17 millióért továbbadta az önkormányzat által alapított közhasznú társaságnak;

- a felszámolás alatt lévő Hódgép 10 milliós üdülőjét 1,5 millióért megvette, na nézz oda, ki, hát megint a Speed Kft.;

- a Rapcsák család tulajdonában lévő Nitor Rt. által tulajdonolt ingatlanon tevékenykedik a Keviép, a csatornázás alvállalkozója (újabb érdekesség, hogy a tendergyőztes kiadta a melót albérletbe, a "gyanúsan olcsó" szakcégnek);

- az önkormányzati tulajdonú Hódaut Kft. eladásánál nem a tényleges vételár szerepel az üzletrész adásvételi szerződésében, hanem egy titkos okirat további összegeket tartalmaz;

- az Erzsébet Kórház rekonstrukciója antedatált szerződések alapján indult el; tényleges pénzmozgást nem tartalmazó, fiktív, valótlan tartalmú jogviszony alapján igényelt vissza 183 millió áfát az önkormányzat, ahogy azt az Állami Számvevőszék jelentése írja.

Az Állami Számvevőszék magát megnevezni nem kívánó alkalmazottja Rapcsák András leveléről elmondta, hogy Rapcsákék a dokumentumok fabrikálásával túllőttek a számszaki célokon. A Narancs úgy tudja, most készül az Állami Számvevőszék válasza, amely meg fogja állapítani az okirat-hamisítás tényét.

Büntetőügy viszont Kecskés szerint a népjóléti iroda ügye, amelyben nyomozás is folyik a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon. Ezt részben Rapcsák is elismeri, azzal, hogy három-négy kollégája tudtán kívül botlott, saját maguknak, családjuknak kiutalgattak 20-100 ezer forint körüli szociális juttatást. Csakhogy legalább tíz személy vett részt ebben a dologban, és a nagyságrend is eggyel nagyobb, azaz néhány százezer forintos kiutalások voltak ezek, több millió forintos összvolumenben. Kádárné, az önkormányzati népjóléti iroda vezetője lányának a lakását kitataroztatták másfél millió, hajléktalanellátásra kapott céltámogatásból, majd havi 60-ért ebből az összegből (fél évre előre fizetve) átadták Alekszander Kocsergin ukrán kosárlabdázónak, aki a Hódmezővásárhely csapatát erősíti, de előtte gondosan hajléktalanná minősíttetett. Kádár Jánosné, a népjóléti hivatal vezetője nem kívánta az esetet kommentálni a MaNcsnak.

Kecskés szerint a másik büntetőügy az Állami Számvevőszék jelentésében is olvasható adó- és tb-csalás, illetve okirathamisítás: ez utóbbi az a bizonyos visszadátumozási ügy. Rapcsák András ügyében Tóth Molnár István szegedi detektív nyomoz, akiről az a hír, hogy személyesen is ambicionálja Rapcsák frakkjának elkapását, hiszen a fehérgalléros bűnözésre specializálta magát, de eddig a Dél-Alföldön nem övezte sok siker a tevékenységét. Tóth Molnár István a MaNcs megkeresésére nem kívánt nyilatkozni a nyomozás jelenlegi állásáról.

Pancza István, a kisgazdapárt hódmezővásárhelyi jelöltje kemény szavakat használ: városában "borzasztó állapotok" uralkodnak, "Hódmezővásárhely lakossága diktatúra alatt él". Pancza az Országgyűlés Számvevőszéki Bizottságának volt tagja az elmúlt ciklusban, ezért aztán különösen furcsának tartja, hogy Rapcsák fittyet hány az ÁSZ-jelentésre. Õt Rapcsák "emberileg az agyagba döngölte, a családját is, nemcsak a személyét".

A kisvállalkozások támogatásának fideszes programja, helyi szinten

Juhász Imre sikeres hódmezővásárhelyi vállalkozó, orvosiműszer-gyártó kft-t tart fenn, ami elsősorban csípő-, váll-, csukló- és könyökprotéziseket gyárt, jelentős mértékben exportra is. Juhász Imre üzeme 94 embert foglalkoztat, sikeres vállalkozó (cégét jelölték Európa 500 legdinamikusabban fejlődő kis- és középvállalata közé), mégis, amikor Rapcsákról kérdezzük, azt mondja: "minket árván kezel". A protézisiparban a fejlesztés a nyereség 20 százalékát elviszi, magas a helyi adó. Az építményadót például Rapcsák polgármester nemrég a duplájára emelte, mondja Juhász úr, és az iparűzési adóra is panaszkodik. Mikor megemlítem, hogy Rapcsák pártja, a Fidesz - MPP választási programjának középpontjába állította a kis- és középvállalkozások támogatását, Juhász úr csak legyint; szerinte a vásárhelyi vállalkozók közül többen áttették székhelyüket Szegedre vagy olyan falvakba, mint Tömörkény, ami ezek szerint már nemcsak arról híres, hogy díszpolgárává választotta Csurka Istvánt.

Rapcsáknak egy Mónus Áronnal folytatott perében igazságügyi elmeszakértői véleményt kértek róla. Rapcsák nagy sakkozó, öt lépéssel gondolkodik előre, az Orbánt is meg fogja vezetni, mondja valaki, aki látta a véleményt. 138-as az IQ-ja, paraszthajszálra, mint a Sharon Stone-é, viszont bizonyos mentális retardáltságot, skizofréniára való hajlamot emleget az a szakvélemény, mondják. Csak ez igazolhat olyan életvezetési gyakorlatot, mely szerint csak konfliktushelyzetben képes működni, fejlett az üldözéstudata, szereti hangoztatni, hogy őt fenyegetik, de életét adná a városért.

A Napkelte május 18-i adásában Rapcsák András a Kereszttűz vendége volt. "Én nagyon körültekintő harcos vagyok", mondja a városi kórház áfájának visszaigénylését firtató, az ÁSZ-jelentést megidéző kérdésre, majd szemrebbenés nélkül cáfolja, hogy ő "antidatált (értsd: antedatált) szerződéseket" kötött volna. Nincs halállistája, mondja kedvet csinálva egy komolyabb reggelihez, egy munkáspárti-szabad demokrata-szocialista ügyvédbanda vezeti ellene a harcot, de ő állja a sarat.

- vágvölgyi -

"A Himaláját nem lehet rugdosni"

Rapcsák András polgármester

Magyar Narancs. Minek tulajdonítja az első fordulós választási sikert?

Rapcsák András: Nyolc éve vagyok polgármester, négy éve országgyűlési képviselő. Tudatosan készültem a város körülményeinek javítására, elfogadott koncepciómnak megfelelően haladtam a munkámban. A nyolcvanas évek közepén Hódmezővásárhely az akkori városi rangú települések között a legutolsó helyen volt. Most az elsők között van, ezt ismerik el a választók. Megkaptuk a Hild János-emlékérmet, amit például hat éven keresztül nem adtak ki, erre vagyok a legbüszkébb.

MN: Milyen működő tőkét sikerült bevonni Hódmezővásárhely fejlesztésébe?

RA: Itt egy alföldi városról van szó, mellettünk folyt a szerb háború. Csongrád megye, amelyik ugyan hatodik a nemzeti jövedelem előállításában a megyék rangsorában, a tizenkilencedik a beáramló működő tőke tekintetében. Ezek döbbenetes dolgok. Most fejezzük be a csatornázást, telefont, az informatikai hálózat, utak, kerékpárutak rendszerét. Amíg nincs közüzemi beruházás, addig infrastrukturális beruházásról beszélni itt az Alföldön üres duma.

MN: A fejlődés mennyire köthető az önkormányzathoz, az ön személyéhez, és mennyiben volt ez PR?

RA: Azt kell mondanom, hogy rendkívül kedvező szimbiózisban vagyok a lakossággal, minden más csak mellébeszélés. Több mint száz civil szervezet működik a városban. Ez nagyon nagy dolog. Van 38 ezer választópolgár, akinek a fele valamilyen formában kötődik a városi közélethez. Ez azt jelenti, hogy az ittenieket nagyon nehéz meghintáztatni bármilyen dumával, mert egymást inspirálják, egymást tájékoztatják, ez a legjobb társadalmi működési forma. És azt, hogy itt én a magam számára bizalmat tudtam teremteni, hogy elhitték nekem, ez egy plusz forrást jelent: én ezt tartom a legnagyobb sikernek.

MN: Azt hallottam, önnek nagyon erős a befolyása a helyi sajtóban.

RA: Meg kell önnek mondanom, többször jelenek meg az országos médiában, mint az itteniben. De nagy vagyok, még egy ilyen hajsza után is; ezt le fogjuk rendezni, biztos lesz valami ára is. Lesz ára, ha esetleg olyan dolgok jelentek meg, amik nem igazak, és esetleg ártottak.

MN: Úgy tudom, ön megfenyegette a Népszava egyik újságíróját.

RA: Én nem fenyegettem meg őt, én nem fenyegetek meg senkit, ha valakivel valóban ki akarok tolni, akkor fenyegetés nélkül tenném.

MN: Az Állami Számvevőszék eljárásáról mit gondol?

RA: Az ÁSZ-nak egy nyersanyaga van, amely szolgálati titkot megsértve kikerült. Biztos meglesznek a tettesek, biztos meglesz azoknak is a büntetése. Egyébként az Állami Számvevőszékkel rendkívül jó, korrekt kapcsolatban vagyunk. Én közvetlenül tájékoztattam az Állami Számvevőszék elnökét, aki garantálja az eljárás tisztaságát. Erről nem kívánok többet nyilatkozni. Kár volt a választási kampányban felhasználni egy állami szervet. Ezt nyugodtan leírhatja.

MN: Úgy értékeli, hogy politikai ellenfelek használták fel az Állami Számvevőszéket?

RA: Igen.

MN: Meg tudná nevezni azokat a politikai ellenfeleit, akik ezt tették?

RA: Igen, ellenfeleim az SZDSZ, az MSZP és a Munkáspárt csapatai voltak. Nekik nemzetközi csapatokat kellett volna kérni Vásárhelyre, vagy orosz csapatokat, és akkor nem választanak meg - vagy nemzetközi pszichológus csapatokat ezeknek az embereknek. Nem szabad elfelejteni, hogy egyedül nyertem meg első fordulóban a képviselői választást, vagyis akkor cinkosom az egész város. Csak tájékoztatásul mondom el, hogy 1994-ben, amikor szociálliberális csapatokat indítottak ellenem polgármesterjelöltnek, 74 százalékot kaptam én, és 26 százalékot az ellenfelem. Én megértem, hogy a törpe kisebbség visítozik, és ilyen rágalmakba megy bele. De hát a választások mást mutatnak. A Népszava is írt ellenem, ezt húszezer példányban sokszorosították, a városban szétosztották, ennek ellenére döntött így a lakosság. Nagyon felkészületlenek az ellenfeleim. A Himaláját nem lehet rugdosni.

MN: Igaz-e, hogy felvásároltatta a Népszava azon számait, amelyek önnel foglalkoztak?

RA: Nem. Egyrészt én ilyenekkel soha nem foglalkozom, másrészt, mondom, 20 ezer példányban lemásolták és sokszorosították.

MN: A Napkelte című műsorban nem válaszolt az okiratok antedatálására vonatkozó kérdésre.

RA: Nincsen semmiféle antidatálás (sic!), ez egy hazugság, rágalom. 1990-ben az önkormányzati törvény alapján írásban rendeltem el a szerződéskötéseket, 1992-ben pedig az önkormányzat rendelettel rendelte el. Hogy ezt mikor és hogy tették, az most nem érdekes, a jog úgy szól, hogy a rendelet és a törvény helyettesíti ezeket a szerződéseket, tehát nincs antidatálás. Csak időbeli taktikázás volt, hogy mikor hozzuk nyilvánosságra.

MN: Mi a helyzet az önkormányzat népjóléti irodája körül?

RA: A népjóléti iroda néhány dolgozója ellen csalás vétsége miatt nyomozás folyik. Januárban a pénztárellenőrzés kapcsán észrevételezte a pénztárellenőr, hogy nincs minden rendben a népjóléti pénz kifizetéseivel. Teljes belső ellenőri vizsgálatot rendeltem el a népjóléti iroda ellen, ezt az SZDSZ-es politikai ellenfeleim kilopták a hivatalból. Akkor meg jöttek a rendőrök, hogy kaptak egy feljelentést; mondtam nekik, drága uraim, semmi probléma, gyakorlatilag már befejezés előtt áll a belső ellenőri jelentés. Átadom, erre egy hétre rá elrendelték a nyomozást. Nem lehet felelősségre vonni egyelőre senkit.

MN: Tudomásom szerint önöknek volt egy másfél millió forintos célkeretük a hajléktalanok megsegítésére. Úgy tudom, ön egy ukrán kosárlabdázót hajléktalanná nyilváníttatott.

RA: Hajléktalanpályázaton nyertünk másfél millió forintot, amit a szociális otthon kapott meg. Én nem tudom ezt az ukrán kosárlabdázót, ezzel nem foglalkoztam, egyetlenegy papírt nem írtam alá, és nem is tudok róla, nincs ilyen ügy. Lufi az egész.

MN: A HVG-ben olvastam egy hangulatos cikket a Fekete Sas Szálloda januári nyitóbáljáról. A cikkből kimaradt az ön lányának születésnapja. Állítólag éjféltájt leoltották a villanyokat, reflektorfénnyel világították meg a lányát, és az egész közönség az ő születésnapját kényszerült ünnepelni.

RA: Ez egy hülyeség, ez egy olyan baromság, nem történt semmi. Négy gyermek van, elég gyakran van születésnapjuk. Szóval aki Magyarországon azt hiszi, hogy ötvenezer lakosú városban ilyet lehet csinálni, az hülye vagy rosszindulatú. Érti, ilyen nincs, hogy egy titkos szavazáson egy ötvenezer lakosú városban ilyen emberre tizennégyezren szavaznak. Hódmezővásárhelyen 52,84 százalékom volt, az utánam következő tízezerrel volt lejjebb. Ne haragudjon, szoros ez a tízezer, de hát itt sajnos nyilvánvalóan bebizonyosodott, hogy a szociálliberális csapat alkalmatlan, felkészületlen, egyszerűen buta az önkormányzatokhoz, a politikához, buta ezekhez a dolgokhoz, nem ért a polgárokhoz, erről van szó. Én jól elszórakozom velük, kétségtelen, és örülök nekik, hogy ők vannak már nyolc éve, mert megszoktam.

MN: Rapcsák úr, azt meg tudná mondani, hogy milyen előrejelzései vannak az őszi önkormányzati választásokra?

RA: Bejelentettem, ha bizalmat kapok a parlamenti választásokra, akkor indulok ősszel is az önkormányzati választásokon.

MN: Igaz-e az, hogy a Fidesz helyi szervezete nem akarja támogatni az ön polgármester-jelölti indulását?

RA: Azt tőlük kell megkérdezni.

MN: Igaz-e, hogy az önkormányzati választásokon az összes párt egy jelöltet fog állítani önnel szemben?

RA: Én állok elébe, ha egymásra talál a Munkáspárt, a Kereszténydemokra Párt s a többi. A 27 tagú képviselő-testületből 20-an támogatnak. Ennél nagyobb támogatást nem akarok, mert az már nem lenne demokrácia.

Figyelmébe ajánljuk