Rapcsák ügy:Szevezetátültetés

  • Varró Szilvia
  • 2000. szeptember 21.

Belpol

"Most mi lesz itt velünk, a vásárhelyi Fidesszel?" "Mi lenne, feloszlatnak minket." "Na de aztán mi lesz?" "Mi lenne, húzunk a gecibe." Így társalgott múlt csütörtök éjjel két fideszes Hódmezővásárhelyen azután, hogy a megyei választmány kezdeményezte a szervezet feloszlatását. A 18 hónapja fejetlen vásárhelyi önkormányzat múlt pénteken feloszlatta önmagát, megelőzendő a parlament hasonló döntését, és megnehezítve a Fidesz-vezérkar dolgát, amely kiáll a ´98-as választásokon már az első fordulóban megválasztott Rapcsák mellett. A Fidesz továbbra is fel akarja oszlatni a közgyűlést, az FKGP és az MDF azonban kivonult Rapcsák mögül. A decemberi időközi választásokon vélhetően a Fidesz és az FKGP jelöltje indul egymás ellen.
"Most mi lesz itt velünk, a vásárhelyi Fidesszel?" "Mi lenne, feloszlatnak minket." "Na de aztán mi lesz?" "Mi lenne, húzunk a gecibe." Így társalgott múlt csütörtök éjjel két fideszes Hódmezővásárhelyen azután, hogy a megyei választmány kezdeményezte a szervezet feloszlatását. A 18 hónapja fejetlen vásárhelyi önkormányzat múlt pénteken feloszlatta önmagát, megelőzendő a parlament hasonló döntését, és megnehezítve a Fidesz-vezérkar dolgát, amely kiáll a ´98-as választásokon már az első fordulóban megválasztott Rapcsák mellett. A Fidesz továbbra is fel akarja oszlatni a közgyűlést, az FKGP és az MDF azonban kivonult Rapcsák mögül. A decemberi időközi választásokon vélhetően a Fidesz és az FKGP jelöltje indul egymás ellen.

Rapcsák-ügy

"A közgyűlés előtt csupán egyetlen lehetőség maradt, hogy éljen az önkormányzati törvény biztosította jogával, és oszlassa fel önmagát" - Túri József alpolgármester szavai után idegesen fészkelődik a közgyűlés, mintha nem tudná mindenki pontosan, hogy a jelen lévő képviselők egyöntetűen az önfeloszlatás mellett fognak szavazni. Pedig előző este a városban úgy beszélték: visszahelyezik Rapcsákot tisztségébe, hogy elkerüljék a parlament általi feloszlatást. Az érintett képviselőknek sikerült nem kiszivárogtatni a másnapi döntést, így Rapcsák András és öt támogatója nem vett részt a közgyűlésen. A képviselők hangulata ünnepi: hanghordozásukból kitetszik: ők itt most történelmet csinálnak, de legalábbis a várost mentik meg. Kószó Péter (MDF) örül, hogy "mégiscsak van jövője városunknak", és a "példátlan megosztottság" felett kesereg, amely Rapcsák uralkodása idején "embereket, barátokat választott el egymástól", Kecskés Ákos (SZDSZ) egyenesen rendszerváltásról és a "feudális despotizmus" meg a "tatárjárás" végéről beszél, és felvillantja a hallgatóság előtt a mai nappal lezáruló korszakot, amely "családok százait nyomorította meg és tette földönfutóvá", ahol a képviselők "karlendítéssel szavaztak", és üdvözli a "többpárti demokráciát".

A szavazás után a képviselők egymás beszédét dicsérve vonulnak ki a teremből, Havránek Ferenc (Munkáspárt) a jegyző és két lehajtott fejű képviselőtársa előtt magányosan aggódik az útszakaszok minőségéért. A rendszerváltó csapat a közgyűlés után a Fekete Sas Szállodában ünnepli, hogy túljárt Rapcsák és a kormány eszén.

Előzmények

Szeptember elején ugyanis a parlament tárgyalt a Belügyminisztérium vásárhelyi közgyűlést feloszlató javaslatáról, amelyről kedden szavazott volna az Országgyűlés. (A parlamenti vitáról lásd keretes anyagunkat.) A kormány szerint tavaly március óta, amikor is a közgyűlés felmentette Rapcsákot a munkavégzés alól, a képviselő-testület alkotmányellenesen akadályozza a polgármestert feladatai ellátásában, megsértve ezzel az önkormányzatiság elvét. Amennyiben a parlament oszlatja fel a közgyűlést, a Ház köztársasági biztost nevez ki, aki az időközi választásokig irányítja a várost. Épp ezt próbálta kikerülni a vásárhelyi közgyűlés. Információik szerint ugyanis Rapcsák "odafönt" levajazta, hogy a város vezetését korábbi kabinetvezetőjére, a Rapcsák elleni perekben mindvégig mellette tanúskodó Juhász Tündére bízzák. "Ez pedig két hónapnyi ámokfutást jelentene, amitől meg kell mentenünk a várost" - mondta Túri József. A képviselők szerint a Rapcsákhoz hű biztos kinevezése lehetővé tenné, hogy Rapcsák újra "garázdálkodhasson" az önkormányzatban. (Lapunk szerette volna megkérdezni Rapcsák Andrást is, ám ő lapunk iránti nemtetszését kifejezve, igen emelt hangon utasított el minket.)

Volt azonban egy még fontosabb érv az önfeloszlatás mellett: ha a parlament robbantja szét a testületet, azzal automatikusan lezárulna a Rapcsák polgármesteri tisztségének megszüntetése ügyében zajló per. A testület először az András-napi mulatsággal próbált fogást találni Rapcsákon, melynek költségeit szerintük a polgármester közpénzből állta, aki viszont azt állította: a rendezvény hivatalos volt. Ezt számos büntető- és közigazgatási per követte, amelyek többsége már az ügyészségi szakaszban elbukott. Nem találta törvénytelennek az ügyészség a Billa-ügyként elhíresült telekeladási ügyet sem, amellyel Rapcsákné cége nyolcvanmillió forint nyereséghez jutott.

Az ügyészség bűncselekmény alapos gyanúja miatt kikérte ugyan Rapcsák András mentelmi jogát a családfakutatás ügyében, amelynek költségeit Rapcsák a vád szerint a hivatallal fizettette ki, ám a parlament illetékes bizottságának kormánypárti többsége - közvádas ügyben 1990 óta először - megvédte a képviselőt. Rapcsák ellenfeleinek utolsó ütőkártyája ezért az áprilisban kezdeményezett, a polgármesteri tisztség megszüntetésére irányuló per lehet. Ebben egymilliárd forint közpénz és a Fekete Sas Szálloda átépítésével kapcsolatos szerződések eltitkolásával, az önkormányzati vagyon szabálytalan kezelésével, a költségvetés hamis színben való feltüntetésével vádolják Rapcsákot. Az ügy megakadt, mert Rapcsák Csongrád megye összes bírósága ellen elfogultsági kifogással élt.

A testület feloszlatásáról döntő kormányülésen az igazságügy-miniszter ellenezte a javaslatot: Dávid Ibolya szerint meg kellene várni a bírói eljárás végét. Hasonlóra jutott az Alkotmánybíróság (AB) is, amelynek nehezen értelmezhető döntését mindkét fél a saját szája íze szerint magyarázza: a kormány szerint a képviselő-testület alkotmányellenesen akadályozza feladatai ellátásában Rapcsákot, a testület szerint viszont az AB épp azt mondja, hogy ha maga az érintett akadályozza a fegyelmi lezárását, akkor nem vétenek az alkotmány ellen.

Kimondja viszont az AB, hogy az Országgyűlés joga tisztázni a tényeket, és nem indokolt hatalmi döntéssel feloszlatni az önkormányzatot mindaddig, amíg "a konfliktuskezelésre más jogintézmények is rendelkezésre állnak".

Vélemények

Amihez viszont a Fidesz ragaszkodott. Kövér László a képviselő-testület önfeloszlatása után a Magyar Rádió szegedi stúdiójának azt nyilatkozta: a parlament mindenképp feloszlatja a testületet. "Ez Kövér László jogértelmezése. De a parlamentben a Fideszen kívül még öt párt van. Hátha győz a józan ész" - kommentálta a kormányzati szándékot Horváth László (SZDSZ) még a hét végén. Havránek Ferenc (Munkáspárt) ugyan megszavazta az önfeloszlatást, de azon a véleményen volt: "Mutassa meg a kormány az igazi arcát, menjen szembe az AB döntésével vagy az önkormányzatéval." A vásárhelyi testületnek a MIÉP-től az MDF-en át a Munkáspártig húzódó Rapcsák-ellenes csapata szerint a kormány meg akarja menteni Rapcsákot ügyei bírósági tisztázása elől. "A Fidesz arra törekszik, hogy ne az igazságszolgáltatás döntsön, hanem Rapcsák András menedékjogot kapjon" - véli Túri József. A képviselők sérelmezik, hogy az üggyel kapcsolatos parlamenti vitában a házelnök Rapcsákot kérte fel, hogy ismertesse a képviselő-testület álláspontját. "Vagyis az idomár kapta be az oroszlán fejét" - mondja Túri, aki a parlament önkormányzati bizottságának az ügyet tárgyaló ülésére a kezdés előtt egy órával kapta meg a meghívót.

A vásárhelyi önkormányzat döntése után ünneplő képviselők biztosak voltak abban, hogy keresztülhúzták a kormányzati szándékot. Túri szerint a Belügyminisztérium - a parlamenti döntést megelőzően - már kijelölte a sajtótájékoztató időpontját, amelyen bejelentik a parlament általi feloszlatást. A képviselők attól tartanak, hogy ha a köztársasági biztos valóban Rapcsákhoz közel álló személy lenne, akkor Rapcsáknak nagyobb esélye lesz a választási küzdelemben. Túri József - Rapcsák egykori kampányfőnöke - tavaly áprilisban lapunkban bírálta Rapcsák médiapolitikáját ("Csak azt kellett tudni, hogy kit hogyan lehet megvásárolni"), aminek bizonyos elemeit azonban nem felejtette el teljesen: nemrégiben politikai műsorokért felelős szerkesztő került a korábban Rapcsák-tévéként emlegetett VTV-hez, aki egyben az önkormányzat arculatfelelőse is.

Rapcsák egyébként több büntetőügyet indított Túri ellen (egy részükben az ügyészség megszüntette a nyomozást), és az alpolgármestert lemondásra szólította fel, mert az a városnak nem fizetve használja a ravatalozót. A temetkezési vállalkozóként ismertté vált Túri ezt lapunknak cáfolta.

Lehetőségek

"Olyan kampány lesz, mint még soha" - mondta Kecskés Ákos. "A mi kommunikációnk arra épül, hogy Rapcsák bűnöző gazember" - támasztotta alá mindezt Túri. A többi képviselő is egyöntetűen állítja: ha Rapcsák visszatérne, iszonyatos vérengzést kezdene a városházán. De nem fog. Többen hivatkoznak egy nemrégiben végzett közvélemény-kutatásra, amely szerint Rapcsákot a megkérdezettek 40 százaléka támogatja, 50 százaléka viszont elutasítja. Abban is egyetért minden képviselő, hogy olyan polgármesterjelölt kell, aki nem vett részt az elmúlt két év csatáiban. Egyetlen ilyen személy van: Mucsi Imre, az FKGP tagja, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára. Mucsi a helyi agrárfőiskola korábbi főigazgatójaként a városban elismert szakember, pozíciója révén pedig már eddig is sok pénzt hozott a városba. "Nem indítunk más jelöltet, mert nem akarjuk azt a látszatot kelteni, hogy megosztottak vagyunk, ráadásul mindannyian bízunk Mucsiban" - mondta egy képviselő. Az FKGP lapzártánk idején jelenti be, hogy támogatja Mucsit. A Fidesz pedig már bejelentette, hogy támogatja Rapcsákot. Nem is akármilyen áron.

Adott szó

Múlt szerdán a hódmezővásárhelyi Fidesz-szervezet feloszlatását kezdeményezte a Fidesz Csongrád Megyei Választmánya. A 41 fős tagságnak csupán a fele jelent meg a szavazáson, és mindössze két szavazattal sikerült átvinniük a párt felső vezetésének akaratát. Pedig csongrádi fideszes forrásaink szerint kötelező szavazás volt, egyikük szerint "Várhegyi Attila (az országos választmány elnöke - V. Sz.) megadta a kilövési engedélyt". Martonosi György, a megyei választmány tagja megszavazta a csoportfeloszlatási indítványt: "Évek óta feloldhatatlan volt az ellentét a helyi Fideszben, ezért kezdeményezték néhányan a feloszlatást. Mi a megyén csak jóváhagytuk a csoport kezdeményezését, dönteni pedig az országos választmány (ov) fog róla" (szeptember 30-án - V. Sz.).

A kezdeményezők valóban a vásárhelyi Fidesz tagjai, ám évek óta nem vesznek részt a munkában, és köztudottan Rapcsák hívei. Kis András vásárhelyi Fidesz-elnök szerint "el volt határozva, hogy kivégzik" őket, ráadásul a Fidesz-vezetéssel történt megállapodásuk ellenére. Tavaly decemberben már fel akarták oszlatni a nyolcvantagú alapszervezetet, ám Kis András Kulik Jenő akkori alpolgármesterrel és Hegedűs Péterrel, a vásárhelyi közgyűlés fideszes tagjával együtt szóban megállapodott Várhegyi Attilával és Szita Károllyal, az ov vezetőivel: ha Kulik lemond tisztségéről, amelyre Rapcsák ellenfelei választották meg, és a helyi Fidesz nem szavaz meg semmilyen Rapcsák elleni indítványt, akkor az alapszervezet tovább működhet. "Gentlemen´s agreement volt: Várhegyiék szavukat adták, hogy Rapcsákot nem kell támogatni, és az országos Fidesz sem fogja, továbbá kampányában nem használhatja a Fidesz nevet. Várhegyi kijelentette: ne legyen kétségünk afelől, hogy a vásárhelyi önkormányzati testület fel lesz oszlatva" - mondta Kis András. Kulik lemondott, a helyi Fidesz nem támogatta a Rapcsák elleni indítványokat, és pártjuk vezetőinek visszajelzéseiből úgy gondolták, minden rendben.

Egészen múlt szerdáig. A megyei választmány ülésén Várhegyi azzal kezdte: a párt nem építkezik, hanem időt veszt, ahelyett, hogy erősödnének, gyengülnek. Szerinte a Rapcsák-ügy a személyes viszonyok megromlásával kezdődött, és "itt az utolsó pillanat", hogy tiszta vizet öntsenek a pohárba. "Meg volt rendezve az egész, azért jött le Várhegyi. Rapcsák elhitette fönt, hogy baloldali paktum köttetett, amelyben mi is szerepet játszunk, hogy mi indítottuk ellene a puccsot" - mondta Kis András.

A megyei választmányhoz kizárási indítvány is érkezett, amelyben az aláírók Kis, Kulik és Hegedűs kizárását kérik, mert "jelentős" szerepük volt Rapcsák lejáratásában és a Fidesz helyi támogatottságának radikális csökkenésében. Az indítványt alapszabály-ellenessége miatt a választmány nem tűzte napirendre: nem akadt öt vásárhelyi Fidesz-tag, aki aláírta volna. (A párt alapszabályának több pontja is foglalkozik a kizárással és a csoportfeloszlatással: kizárható egy személy vagy egy csoport a pártból, amennyiben a párt érdekeit vagy jó hírnevét veszélyeztetik.)

"A csoportot nem kérdezték meg, mit akar. Itt mindenki Rapcsák ellen van" - mondta Kulik Jenő. Információink szerint alakul már az új Fidesz, amelynek tagjai közt megtalálható a korábbi helyi elnök, Szűcs Gábor, akit "kétes magatartása" miatt rúgtak ki az alapszervezetből, de tagok lennének Rapcsák András, Rapcsák Katalin és az udvarlója is. Erdélyi Miklós, Rapcsák ügyvédje cáfolja ezt: "Rapcsák Andrásnak és gyermekeinek semmi közük a hódmezővásárhelyi Fidesz-szervezet szervezeti életéhez. Nem az ő kompetenciájuk."

"Még nem döntöttük el, hogy átülünk egy másik alapszervezetbe vagy másik pártba. Jó kapcsolataink vannak a helyi MDF-fel. Az a Fidesz, amibe beléptünk, nem használt ilyen diktatórikus eszközöket. Nincs kedvünk ilyen bagázzsal dolgozni" - szomorkodott lapunknak Kis András.

Varró Szilvia

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?