Interjú

„Rásegítünk a megtisztulásra”

Fekete-Győr András a rendszerváltásról és az ellenzéken belüli harcokról

Belpol

Reméli, hogy Tóth Csabát és Mesterházy Attilát „kiszavazzák” a politikából a választók, Hadházy Ákosnak pedig fontos szerepet szán a korrupció elleni küzdelemben a Momentum miniszterelnök-jelöltje, aki úgy látja, Orbán „holnapután” kivezetheti az országot az EU-ból.

Magyar Narancs: Februárban lett a Momentum miniszterelnök-jelöltje az ellenzéki előválasztásra. Egyértelmű volt, hogy vállalja a megmérettetést?

Fekete-Győr András: A közösség kért fel, és mivel pártelnökként öt éve viszem a Momentum zászlaját, világos volt, hogy el kell fogadnom a felkérést.

MN: Ceglédi Zoltán, Donáth Anna EP-képviselő volt tanácsadója nyilvánosan is leírta, hogy kapacitálta Donáthot az indulásra, és a Momentummal szövetséges Szél Bernadett is nyilatkozott arról, hogy többen szerették volna miniszterelnök-jelöltként látni. Önnek saját magán kívül volt kiszemeltje?

FGYA: Én nem szemeltem ki senkit, a Momentum demokratikusan választott küldöttgyűlése döntött a felkérésről. Szél Bernadett és Donáth Anna is fényévekkel alkalmasabb lenne Orbán Viktornál Magyarország vezetésére, ők azonban más politikai feladatokat vállaltak a Momentum és az ország életében.

MN: A közvélemény-kutatásokban jelenleg rosszabbul áll miniszterelnök-jelöltként, mint ami a Momentum támogatottságából következne. Ezt minek tulajdonítja?

FGYA: Az eredményeket az előválasztás napján kell összegezni és értékelni, én a szavazóknak hiszek, nem az előzetes felméréseknek. A Momentum jelentős részben fiatal szavazóit nehezen találják meg a közvélemény-kutatók, a 2019-es EP-választás előtt 5 százalékra mérték a pártot, aztán 10 százalékon végeztünk. Most is nagy hajrára készülünk.

MN: Milyen eredménnyel lenne elégedett?

FGYA: Első körben természetesen a második fordulóba jutással. Utána kezdhetnénk el beszélgetni a végső győzelemről.

MN: Épp a gyenge közvélemény-kutatási eredmények miatt elég sok spekuláció jelent meg a sajtóban arról, hogy már az első forduló előtt visszaléphet. Ezt kategorikusan ki tudja zárni?

FGYA: Igen. A választók egy olyan közössége támogat, amely valódi rendszerváltást szeretne, amely abban hisz, hogy a 2010 előtti világot sem szabad visszaengedni a politikába, a 2010 utáni világgal pedig végképp le kell számolni. A Momentum Hadházy Ákos személyében egyetlen pártként indít saját jelöltet Zuglóban Tóth Csabával szemben, az LMBTQ-ellenes törvény kapcsán pedig mi álltunk ki a legerőteljesebben a társadalmi megosztottság ellen. Ezekkel a lépésekkel is azt üzenjük, hogy a valódi rendszerváltókat képviseljük, és nem fogjuk cserben hagyni őket az előválasztáson.

MN: A többi miniszterelnök-jelölt közül kihez áll a legközelebb?

FGYA: Minden ellenzéki pártelnökkel és miniszterelnök-jelölttel jó a személyes kapcsolatom, azokkal is, akikről korábban ezt nehezen tudtam volna elképzelni. Egyelőre nem tudok és nem is szeretnék válogatni közülük, több jelöltről még nem is látom pontosan, mit képvisel. Ahogy halad előre az előválasztási folyamat, valószínűleg jobban kirajzolódik majd a jelöltek közötti közelség vagy távolság.

 
Fotó: Németh Dániel

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk