Rekordszámú személyes adatot kértek ki a magyar hatóságok 2023 első felében a Facebooktól

  • narancs.hu
  • 2024. január 9.

Belpol

A Meta jogi csapat azonban az adatigénylések közel felét visszadobta.

Tavaly január és június között rekordszámú adatigénylést adtak be a világ államai a Facebookhoz, azonban a magyar hatóságok fél év alatt közel ugyanannyi információt kértek a felhasználókról, mint 2022-ben egész évben – írja a Portfolio.hu a közösségi oldal anyacége, a Meta által közzétett adatok alapján.

A vállalat globális szinten összesen 271 692 darab kérvényt kaptak a Facebook-profilokkal kapcsolatban, amelyek összesen 469 372 darab fiók esetében kértek adatokat. Ezek közül 4195 darab sürgősségi kérvényt nyújtottak be. A portál az rekordszámú adatigényléssel kapcsolatban emlékeztetett, a kormányok, állami hatóságok különböző célokból nyújthatnak be adatkéréseket a Facebooknak, amelyek bűnügyi nyomozásokkal, terrorelhárítási tevékenységekkel, bírósági eljárásokkal és kiberbiztonsági fenyegetések kezelésével is kapcsolatos lehet. Ritkább esetekben az eltűnt személyek felkutatásakor kérnek hozzáférést a felhasználói fiókokhoz a különböző hatóságok.

A Meta jogi csapata a 2023. január és június közötti időszakban az ügyek 76,9 százalékában adott ki valamilyen adatot a megkeresésekre. Az adatigényléshez az egyes szervezeteknek általában jogi eljárásokat kell követniük, például házkutatási parancsot vagy bírósági végzést kell beszerezniük, ám a titkosszolgálatok sokszor ezen dokumentumok nélkül próbálnak meg adatokat kérni, amit a platform jogászai vizsgálnak meg, és dönthet úgy, hogy nem teljesíti ezeket a kérvényeket.

Magyarországról meglepő módon jóval több megkeresést kapott a közösségi platform üzemeltetője, mint a korábbi években. Míg 2022 első felében 625, a második félévben pedig 620 darab kérvényt, vagyis egész évben 1245 darab megkeresést adtak be itthonról, addig

2023 első hat hónapjában rekordszámú, 1033 darab adatkérést küldtek a Metának 1413 felhasználói fiók vonatkozásában.

A Facebook jelentése nem ismerteti, hogy ezeket milyen jogcímen küldték be a magyar hatóságok, annyit azonban közöltek, hogy 13 esetben kaptak sürgős, vészhelyzeti kérvényt. Igaz, végül csak az ügyek 50,63 százalékában küldtek felhasználói fiókokkal kapcsolatos adatokat a magyar hatóságoknak, a többi esetben visszadobták a kérvényeket. Ez jóval rosszabb arány egyébként, mint más európai országoknál, Romániának például 62,88 százalékban, Csehországnak 77,23 százalékban, a franciáknak pedig 84,2 százalékban küldött profilinformációkat a cég.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk