Republikon: hosszú idő után növelni tudta a támogatottságát a Fidesz–KDNP

  • narancs.hu
  • 2023. február 24.

Belpol

A Mi Hazánk támogatottsága már második hónapja csökken, az ellenzéki oldalon továbbra is DK a legerősebb, a Jobbik viszont kivívta magának kispárt megnevezést.

Kismértékben, de hosszú idő után növelni tudta a támogatottságát a Fidesz–KDNP. A párt támogatóinak száma tavaly április óta folyton morzsolódott, azonban most megállt – derül ki a Republikon Intézet februári pártpreferencia-kutatásából, amelynek eredményeit elsőként a Telex közölte.

A kutatás szerint a kormánypártok a teljes népesség körében februárban 33 százalékon állnak, ami egy százalékkal több, mint egy hónapja. Bár a növekedés hibahatáron belüli, mégis figyelemreméltó, mert a Republikon kutatásai alapján a Fidesz–KDNP népszerűsége a tavalyi választás óta ezidáig folyamatosan csökkent.

A népszerűségcsökkenés megállásának egyik oka a felmérés szerint, hogy február elején megérkeztek a 13. havi nyugdíjak, ami a párttól elforduló bizonytalan választókat visszatéríthette a kormánypárthoz.

Emellett az is befolyásoló lehet, hogy míg a Fidesz konzisztens mondanivalót közvetít a válságról a választóknak, addig az ellenzék nem tudta hatékonyan felállítani kommunikációjában azt az ok-okozati kapcsolatot, hogy a Fidesz hibás politikája és a tomboló válság kapcsolatban állnak egymással.

Az ellenzéki pártok körében továbbra sincs elmozdulás, a többség népszerűsége stagnál vagy csökken. A DK továbbra is a legnagyobb ellenzéki párt, de a pártválasztók körében az előző hónaphoz hasonlóan továbbra is 20, a teljes népesség körében pedig 14 százalékon állnak.

A Mi Hazánk támogatottsága ezzel szemben már második hónapja csökken: a teljes népesség körében 5, a pártválasztókéban 7 százalékon állnak, ezzel pedig egyre közelebb kerülnek a Momentumhoz és az MSZP-jez. A Mi Hazánkhoz hasonlóan a Jobbik is 1 százalékpontot veszített a teljes népesség, és 2 százalékpontot a pártválasztók körében, így most 2, illetve 3 százalékon állnak, amivel a Jobbik egy szintre került a Párbeszéddel és az MKKP-vel, ez pedig azt is jelenti, hogy a Republikon szerint a párt kivívta magának a kispárt megnevezést.

Az MSZP és a Momentum támogatottsága változatlan: teljes népesség körében 4-4, a pártválasztók között 6-6 százalékon állnak. A Momentumnál tehát Donáth Anna visszatérésének egyelőre sem pozitív, sem negatív hatása nem volt.

Az LMP az elmúlt hónapok lassú erősödése után újra elérte az 5 százalékos parlamenti küszöböt. A Republikon szerint a párt zöld elköteleződésével és jövőbeli tervei tisztázásával juthatott el ide, a változás azonban hibahatáron belüli: az LMP-nek továbbra is 3 százalékos a támogatottsága a teljes népesség körében. Ezzel most fej fej mellett vannak a Párbeszéddel, amely 1 százalékot erősödött a pártválasztók körében, de a teljes népesség esetében nem történt változás, 2 százalékon állnak.

A kutatás alapján a választáson való részvételi hajlandóság viszonylag magas, ha most tartanák a választásokat 65 százalék biztosan elmenne, 17 pedig valószínűnek tartja ezt, míg mindössze 3 százalék mondta azt, hogy biztosan nem, 7 százalék pedig nem tudja vagy nem válaszolt.

A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült február 10–15. között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára. A hibahatár +/– 3,2 százalék.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk