Rossz úton jár a kormány, ha kettéválasztja a magán- és az állami egészségügyet

Belpol

A magánszolgáltatók az együttélés mellett kardoskodnak, egyelőre nem túl sok sikerrel.

Konszolidálódik, tisztul és egyre jelentősebb a magyar magán­­egészségügyi piac. Ezzel az állítással minden magánegészségügyi szereplő és szakértő egyetért. A Magyar Narancs friss karácsonyi dupla számában olvasható cikkben annak jártunk utána, hogy kik a magyar magánegészségügyi piac legnagyobb szereplői, hogyan terjeszkednek, milyen javaslattal állnak elő a magán- és az állami szektor együttélésének elősegítésére és milyen hatással vannak ezek a folyamatok a rohamosan romló állami egészségügyi szektorra.

Az biztosan elmondható, hogy a koronavírus-járvány mellett az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló, október elején elfogadott törvénynek is komoly hatása van a magánszektorra. A magyar magánegészségügyi piac azonban ettől függetlenül is átalakulóban van, amelynek az iránya egyértelmű: a nagyobb szereplők folyamatos térhódítása, a szolgáltatások bővülése.

Layout 1

 
 

Míg ugyanis korábban magánban nőgyógyászhoz, fogászatra és bőrgyógyászhoz jártak az emberek, addig ma már sokan a poliklinikás modellt keresik. „Így a szolgáltatók is egyre inkább erre állnak át, ahogy egyre népszerűbb az egynapos sebészeti beavatkozások és a nagyobb, bonyolultabb műtétek magánban való elvégzése is. A szolgáltatók emellett hálózatot próbálnak építeni, több helyszínen is jelen vannak, és sokat foglalkoznak a brandépítéssel” – mondta el lapunknak Leitner György, az Affidea Magyarország vezérigazgatója, a Primus Magán Egészségügyi Szolgáltatók Egyesületének elnöke.

Magánegészségügyi csoportot épít az Affidea egészségügyi cég

 
 
Mammográfiai vizsgáló a Főnix-Med Zrt. diagnosztikai központjában a Váci Greens Egészségközpontban 2018. február 6-án. Az Affidea Diagnosztika Kft. megvásárolta a Főnix-Med Zrt.-t és leányvállalatát, ezzel a csoport a képalkotó diagnosztikai vizsgálatok mellett mintegy 30 szakorvosi területen járóbeteg-ellátást és országos lefedettségű vállalat-egészségügyi szolgáltatásokat is kínál
Fotó: Máthé Zoltán/MTI
 

És bár a magyar piac világviszonylatban kicsinek mondható a maga körülbelül 300–350 milliárd forintnyi éves árbevételével, folyamatosan, évente 10–20 százalékkal nő. Tavaly 25 olyan vállalkozás volt, amelynek az árbevétele meghaladta az 500 millió forintot, a lista első három helyén állók pedig 10 milliárd körüli forgalommal büszkélkedhetnek.

Hogy mindezzel mégis mit kezd az állam? Mindegyik általunk megkérdezett magánegészségügyi szereplő és szakértő azt vallja, hogy a magán- és az állami szektor éles szétválasztása nagyon rossz út, úgy tűnik, a kormány ebbe az irányba halad. Ez látszik egyrészt a jogviszonyi törvényből, amely engedélyhez kötné a másodállások vállalását, másrészt abból, hogy nem enged be új magánszereplőket a közfinanszírozott ellátások piacára.

E rövid cikkajánlónk egy remek tényfeltáró írás kivonata. Az eredeti cikk teljes mélységében, szélességében és magasságában a Magyar Narancs fenomenális karácsonyi dupla számában olvasható - amely előfizetés ellenében immár digitálisan is elérhető! Vásárolja meg az újságosnál, a közértben, a benzinkúton - vagy szerezze meg most rögtön!

Figyelmébe ajánljuk