Kormánypárti sorvezető a kisposták megmentésére

Semmiért nem hibásak

Belpol

Kisposta bezárása ellen tüntetni, aláírást gyűjteni a Fidesz szerint cirkusz, mártírkodás, hisztéria. Tessék inkább tárgyalni Fónagy János államtitkárral! Ő hatalmazza fel a Magyar Posta Zrt.-t arra, hogy megegyezzen az adott településsel.

„A Flamand pékség, a húsbolt, a Kedves presszó, a kutyás bolt és én is természetesen, fölajánlottuk, hogy amiben tudunk, segítünk a postának. Az ide járó emberek is mondták, hogy ki 100 forintot, ki 20-at dobna be a kasszába, hogy nyisson ki megint” – mondta a Magyar Narancsnak november 18-án a hódmezővásárhelyi Klauzál utcai zöldséges üzlet tulajdonosa, Veres József. Az utca túloldalán működő postahivatal egyike annak a 366-nak, amelyeket a Magyar Posta Zrt. a növekvő energiaköltségekre hivatkozva ideiglenesen bezárt (lásd: Rányomta a bélyegét, Magyar Narancs, 2022. november 17.). Hódmezővásárhelyen ezzel együtt három postahivatalt érint az intézkedés. A legnehezebb helyzetbe a szikáncsiak kerültek, mert onnan tíz kilométerre található a belváros, hétre a szomszédos Földeák hivatala. A vásárhelyi Klauzál utcától nincs ilyen messze a nagyposta, de ebben a városrészben, Susánban több mint tízezer idős ember él, sokan autó nélkül, gyalog mozognak. Veres József azt mondja, az utóbbi egy hétben nagyon sok szomorú idős emberrel beszélt. Ha valaki a kilencvenezer forintos nyugdíjából is felajánl minden ügyintézéskor száz forintot, csak hogy maradjon meg a posta, akkor ő sem maradhat tétlen.

„Napi szinten jártam ide, mert segítek másoknak is csekket befizetni. A férjem is innen hozott a családnak néha kaparós sorsjegyet. Láttuk, hogyan dolgoznak itt, csak jót lehet rájuk mondani” – mondja Barnáné Erika, a Villeroy & Boch Magyarország (egykori nevén Alföldi Porcelángyár) modellkészítője. „Naponta harminc-negyven csomagot adtak föl itt vagy küldtek ide, mert sok embernek külföldön dolgozik a fia, lánya, unokája. Ide­kérték a nyugdíjukat, nyugdíj-előtakarékossági szerződést is kötöttek itt. A közelben van a Szivárvány Otthon is. Miután bezárták ezt a kispostát, a nagypostán legutóbb egy óra tizenöt percet vártam kabátban.”

Kapott egy levelet

Veres József is, Barnáné is az utcán áll, a gyűlésen, száz másik susánival. Az úton elhaladó autók közül némelyik dudál. Egy életerős férfi mosolyogva odarikkant az embereknek, „Gyurcsány mondjon le!”, aztán meg: „Itt a hazudós!” Majd, mint a mesében, bemegy a nemzeti dohányboltba. Nem válaszol neki senki. Lehet, Márki-Zay Pétert nevezte hazudósnak, aki a villámcsődületet összehívta, és épp beszédet mond.

A hódmezővásárhelyi polgármester korábban levelet kapott a Magyar Posta Zrt.-től. Az állami vállalat azt kérte, a város önkormányzata a három kisposta ideiglenes bezárásának idejére engedje el a helyiségek bérleti díját. Hódmezővásárhely azt válaszolta, akkor engedi el, ha nem zárják be a három kispostát. Ezután nem sokkal a vásárhelyi Fidesz közleményben szólította fel a polgármestert, hogy a város amellett, hogy elengedi a bérleti díjat, ajánlja fel a rezsi kifizetését is. A kormánypárti Promenad24.hu pedig aláírás nélküli cikkben emlékeztetett arra, hogy 2007-ben a Gyurcsány-kormány bezáratta az akkori susáni kispostát, ám Lázár János polgármesterként, ellenzéki képviselőként „dolgozott, tárgyalt, segített”. Egy 15 milliós beruházás révén a régi épülettől 200 méterre új postahivatal nyílt. 2009 és 2011 között pedig „két kispostát is megmentett Hódmezővásárhely akkori polgármestere”, mert az önkormányzat két éven át vállalta a szikácsi és a mártélyi posta működtetésének költségét. „Szóval így is lehet. Cirkusz helyett akkor dolgoztak. Lázárnak ellenzékben is sikerült” – állította be a magasugrólécet a Promenad24.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk