Schadl György gyanúsan olcsón jutott belvárosi ingatlanokhoz

  • narancs.hu
  • 2022. június 9.

Belpol

A négyzetméterenkénti 389 ezres ár már 2019-ben is nagyon alacsonynak számított.

Az V. kerültei önkormányzat a Városház utca 16. számű épületében a tervezett bérbeadások miatt kénykszerült értékbecslést végeztetni. Ennek eredményéből derült ki az, hogy míg az önkormányzat tulajdonában álló üzlethelyiség egymillió forintot ér négyzetméterenként, addig  a szomszédjában található ingatlant 2019-ben 389 ezer forintos négyzetméteráron vette meg Schadl György, a végrehajtói kar letartóztatott elnöke.

Az ügyról az rtl.hu számol be, hozzátéve, hogy az értékbecslés apropója az volt, hogy az önkormányzat a tervek szerint hamarosan bérbe ad 44 ingatlant, ezeket pedig – ha a városrész vezetése úgy dönt – egy év múlva akár meg is vásárolhatják a bérlők, sőt a vételárból kedvezmény is jár nekik.

A Városház utca 16. szám alatti épületben egyékbént hat üzlethelyiség található, és  Budapest belvárosának egyik legértékesebb részén helyezkedik el. A hatból kettő helyiség viszont Schadl György tulajdona, az egyiket 2019-ben, a másikat 2021-ben vette meg a fideszes vezetésű V. kerületi önkormányzattól.

Egy ezek melletti, kiadásra szánt 123 négyzetméteres üzlet esetében a mostani értékbecslés 126,8 millió forintos, azaz négyzetméterenként több mint egymillió forintos forgalmi értéket állapított meg.

"Ez azért különös, mert Schadl György korábban 389 ezer forintos, valamint 755 ezer forintos négyzetméteráron jutott hozzá az ugyanabban az épületben lévő és ugyanúgy a földszinten elhelyezkedő üzletekhez"

- írják. Schadlnak ugyanis az egyik 49 négyzetméteres ingatlanért 19 millió 38 ezer forintot kellett fizetnie, egy 43 négyzetméteres üzletért pedig 32,5 millió forintot. Az árat akkor - a kerület korábbi tájékoztatása szerint - egy független igazságügyi szakértő szakvéleménye alapján határozták meg.

Az rtl.hu kiemeli, hogy a nagy különbség oka nem csupán az elmúlt évek áremelkedése lehet, ugyanis: 2019-ben már egymillió forint körül alakult a kerületben az átlag négyzetméterár. A portál megkeresésére a fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter vezette V. kerületi önkormányzat egyelőre nem válaszolt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk