Schmidt Máriáék emlékbélyeget akarnak kiadni többek között Rajk Lászlóról, az özvegye tiltakozik

  • narancs.hu
  • 2019. november 9.

Belpol

Rajk Judit szerint Schmidt Mária halottakat használ ízléstelen módon saját célokra.

"Rajk László özvegyeként levelet kaptam Schmidt Mária kormánybiztostól. Arról értesített, hogy pár hete elhunyt férjem neve és képmása szerepelni fog egy olyan bélyegsorozaton, melyet a Magyar Posta Zrt. bocsát ki a „30 éve szabadon” Emlékbizottság tagjainak javaslatára, akik, mint a kormánybiztos írja, 'nagy örömmel (sic!) és hatalmas megtiszteltetésként élték meg' döntésüket” – így kezdi Rajk Judit az Élet és Irodalomban megjelent és a Facebookon is közzétett írását.

Az Emlékbizottság döntése értelmében Csengey Dénes, Csoóri Sándor, Csurka István, Karátson Gábor, Krassó György, Sütő András és Solt Ottília mellett immár Rajk László is a „rendszerváltoztatásban aktív és meghatározó szerepet vállaló közéleti személyek” azon kiválasztott, szűk körébe tartozik, „akik kiállásukkal, áldozatvállalásukkal járultak hozzá közös identitásunknak legnemesebb hagyományainak erősítéséhez” – folytatja Rajk özvegye a helyzetismertetést.

Majd felidézi az Emlékbizottság névsorát, akiktől az egykori neves építész, látványtervező is kiérdemelte a szóban forgó tisztességet. Ők Kövér László, Gulyás Gergely, Lezsák Sándor, Szijjártó Péter, Balog Zoltán, Rogán Antal, Boross Péter, Papp Dániel, Szakály Sándor, Németh Zsolt, Orbán Balázs, Fekete Péter, Vashegyi György, M. Kiss Sándor, Karas Mónika, Kónya Imre és Varga Benedek.

"A halottak nem válaszolhatnak" – írja Rajk Judit, ezért „Rajk László nevében kell tiltakoznom az álságos és hazug döntés ellen.”

Mint írja, a férje „szakadatlanul kritizálta az új autokrata rezsim történelemhamisító törekvéseit”, amelyekben az Emlékbizottság jó néhány tagja részt vett. A rendszerváltásra emlékező állami eseménysorozatból, amíg élt, kimaradt Rajk László, sőt jobbára azok a csoportok és kezdeményezések is, amelyekben részt vett.

Az özvegy emlékeztet, hogy az Emlékbizottságnak nem tagja senki az egykori demokratikus ellenzékből, vagy az avantgárd, az under­ground, az alternatív művészeti mozgalmaknak egyetlen képviselője sem, holott a rendszerváltás történetében e kulturális mozgalmak szerepe is megkérdőjelezhetetlen.

Rajk Judit kijelentése szerint "Schmidt Mária egy államilag finanszírozott rendezvénysorozat kormánybiztosaként ismét azt teszi, amit Orbán Viktor 30 évvel ezelőtt, 1989. június 16-án. Halottakat használ ízléstelen, számító módon, a saját céljaira, átgázolva rajtuk, elveiken és a magyar történelmen."

Rajk László 1949-2019

Rajk László építész, látványtervező művész, politikus, az ország kevés bátor és tisztességes embereinek egyike, rövid, súlyos, emberfeletti méltósággal viselt betegség után, tegnap este meghalt. Hetven évesen, majdnem napra pontosan hetven évvel azután, hogy apjának koncepciós pere elkezdődött. Minden rendszer üldözöttje volt születésétől kezdve.

Figyelmébe ajánljuk