Ömlik a pénz a kirakatcsapatba

  • narancs.hu
  • 2013. június 20.

Belpol

A Magyar Narancs ma megjelent számának címlapsztorija a veszprémi kézilabdacsapat felfutásának a története. A siker az elmúlt esztendőben Simicska Lajosék érdeklődését is felkeltette.

Rényi Pál Dániel írása amellett, hogy bemutatja az 1976-ban alakult klub máig ívelő sikersztoriját, arról is beszámol, hogy mi mindenre volt szükség a minőségi előrelépéshez. Megtudhatjuk, milyen szerepet játszott mindebben Marian Cozma tragikus halála, és hogyan keltette fel a Fidesz gazdasági holdudvarának érdeklődését a veszprémi kézilabdaklub.

A 2011-es tisztújítás után a Magyar Kézilabda Szövetség új vezetésében egyaránt teret nyert a veszprémi, illetve a fideszes lobbi. Az év júniusában aztán az úgyszintén fideszes, Navracsics Tibor bizalmasaként – és miniszteri biztosaként – ismert Vetési Ivánt választották meg elnöknek, a testület egyik alelnöke pedig a szintén kormánypárti országgyűlési képviselőként ismert Hadházy Sándor lett. A világklasszis játékos, Nagy László tavalyi (a Veszprémbe, illetve a magyar válogatottba történt) hazatérésével kapcsolatban tartja magát az a vélekedés, hogy hazaigazolásának súlyos költségeit a szövetség új főszponzora, a Mercedes-Benz Magyarország állta és állja. Ez a hír szakmai körökben annak ellenére kering mindmáig, hogy a kecskeméti autógyárat üzemeltető cég tagadta az erre vonatkozó sajtóértesüléseket.

A 2012 szeptemberében bejegyzett MKB Veszprém Kézilabda Zrt. igazgatóságába bekerült Kálomista Gábor és Fonyó Károly, Simicska Lajos egyik legközelebbi üzlettársa is. (Az Euro-AWK Kft. tulajdonosaként Fonyó Simicskával közösen birtokolja a hirdetési piacon csúcsragadozóként ismert Mahír Citypostert, és ő a tulajdonosa a Fidesz-közeliként ismert Metropol napilapot kiadó MTG Metro Gratis Kft.-nek is.) Fonyó dunántúli – közelebbről balatonfüredi – kötődése ismert, és az északi parti vitorlásélethez fűződő szenvedélyes kapcsolatával már lapunkban is foglalkoztunk (lásd: Nekem a Balatont, Magyar Narancs, 2013. május 2.). Információink szerint gyakorlatilag ő intézi a zrt. legfontosabb tárgyalásait, és ő kezeli a pénzügyeit, míg Kálomista elsősorban a játékosokkal, illetve a médiával való kapcsolattartásban aktív. A cég tavalyi felállítása során a klub társadalmi elnöke formálisan Hunyadfalvi Ákos lett, akinek fia, Hunyadfalvi Balázs is helyet kapott az igazgatóságban. Hunyadfalvi Ákos egyébként az Országos Választási Bizottság Fidesz-KDNP által megválasztott tagja is egyben, fia pedig a nagyobbik kormánypárt tagja. Idén májusra aztán Fonyóék már „hivatalosan” is átvették a klub irányítását. Az egy hónappal ezelőtti közgyűlésen a tagok elfogadták Hunyadfalvi Ákos lemondását, és egyhangúlag Fonyót választották meg a klub új elnökének. A csapat a 2012-ben indult szezonban egyes források szerint 5, mások szerint 6 millió eurós becsült büdzséből gazdálkodott. Tavaly év végén a román sportlap, a Gazeta például 6 millió euróról írt, ami közelítőleg 1,7 milliárd forint. Annyi biztos, hogy hirtelenjében nagyságrendekkel nőttek meg a klub anyagi lehetőségei.

A további részletekről a ma megjelent Magyar Narancsban olvashat.

Figyelmébe ajánljuk