Smafu, hogy a gödi kazánok engedély nélkül működtek

  • narancs.hu
  • 2023. december 28.

Belpol

A rendőrség megszüntette az ügyben indított nyomozást.

Még nem volt meg a környezethasználati engedély, mégis elkezdte használni a kazánjait a gödi Samsung-gyár. Menet közben kapta meg az engedélyt, amely 2033-ig érvényes. 

A rendőrség a hvg.hu birtokába került csütörtökön kelt határozat szerint megszüntette az ügyben indult nyomozást.

A vizsgálat környezetkárosítás vétsége és más bűncselekmények gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen folyt.

Azért indult, mert Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció politikusa októberben írásbeli kérdést küldött Polt Péter legfőbb ügyészhez, „Van-e felelőse a súlyosan környezetromboló gödi akkumulátorgyár működtetésének és a működés eltűrésének?” címmel. Vadai kifogásolta, hogy a gödi Samsung-gyár 2018 óta dolgozik, azóta többször bővítették, és közben több épület engedély nélkül készült el, utóbb mégis kapott fennmaradási engedélyt. Előfordult ugyan, hogy a hatóság bírságot szabott ki, de ez nevetséges összegű volt a politikus szerint. 

Vadai kérdésében az is benne volt, hogy a második gyár építéséhez egységes környezethasználati engedély kellett volna, a nagy teljesítményű kazánok azonban enélkül épültek meg, és amíg a Samsung megszerezte azt, és vizsgálat zajlott, a kazánok működését nem függesztették fel, nem is korlátozták. Vadai ezek alapján hivatali visszaélésre, vesztegetésre, környezetkárosításra gyanakodott. 

Polt Péter Vadai Ágnes kérdését feljelentésként értékelte. 

A rendőrség a nyomozást most olyan indokkal szüntette meg, hogy a cselekmény nem számít bűncselekménynek.

A határozat szerint a megyei kormányhivatal tényleg azt állapította meg, hogy a telephelyen a már megépített kazánokat környezethasználati engedély nélkül működtették, és bár tényleg csak évekkel később kötelezték a Samsungot a környezetvédelmi felülvizsgálatra, az most december elsején lezárult, és a gyár megkapta 2033 végéig a környezethasználati engedélyt, így nem történt mulasztás, sem bűncselekmény, és nem utal semmi jel arra, hogy a környezet károsodott volna.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk