Sulyok Tamás meglátogatta Karsai Dánielt

  • narancs.hu
  • 2024. május 22.

Belpol

A köztársasági elnök mérlegelni fogja az ALS-betegségben szenvedő alkotmányjogász kegyelmi kérvényét.

 

Sulyok Tamás köztársasági elnök szerdán délelőtt otthonában látogatta meg a gyógyíthatatlan az ALS-betegségben szenvedő, az eutanáziáért küzdő Karsai Dánielt – írja a Magyar Hang.

A lap értesüléseit az alkotmányjogász ápolója is megerősítette. Márkovics Ákos elmondta, több mint félórás beszélgetés zajlott Karsai Dániel és a köztársasági elnök között, az államfő pedig arról biztosította őt, hogy emberileg mellette áll.

Sulyok Tamás arról is beszélt, hogy Karsai Dánielnek a kegyelemi jogkörről szóló kérvényét is mérlegelni fogja, és erről a közeljövőben írásos választ ad.

Ha olyan állapotba kerül, ami már nem méltó az élethez, és még nem lesz jogi lehetőség az eutanáziára, akkor nem lesz más választása, végigcsinálja, de az utolsó pillanatig bemutatja a szenvedését, hogy a közvélemény és a döntéshozók is lássák, mit csinálnak – jelentette ki Karsai Dániel korábban a Szabad Európának adott interjúban.

Mint elmondta, a strasbourgi a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága döntésétől függ, hogy az Alkotmánybíróság által is elutasított két népszavazási kérdésük helyett beadnak-e új kérdéseket. „Nem zárom ki, hogy a döntés fényében új kérdéseket adunk be, de erről értelmesen gondolkodni csak a döntés ismeretében lehet” – fogalmazott a 47 éves alkotmányjogász, hozzátéve,

„mindentől függetlenül előrevittem annyival az életvégi döntések ügyét, hogy előbb-utóbb legális lesz az eutanázia Magyarországon.”

Karsai Dániel arról is beszélt, korábban úgy gondolta, a mostani állapot már nem elfogadható. „Most azonban nem nyomnám meg a piros gombot. Azt gondolom, hogy az aktív kommunikáció elvesztése a határ, de ha ott leszek, lehet, hogy megint másképp gondolom.” Abban az esetben, ha sem a népszavazás, sem Strasbourg, sem a köztársasági elnök nem adja meg a lehetőséget az életvégi döntésedhez, akkor „ezt csinálom végig” – mondta az alkotmányjogász.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk