Sulyok Tamás nem kommentálta Orbán Balázs botrányos kijelentését

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 27.

Belpol

Ugyanis az államfő nem politikai aktor a hivatala szerint. 

Sulyok Tamás köztársasági elnök sem most, sem a jövőben nem szeretné kommentálni Orbán Balázs vagy más miniszterek szavait, írta a Sándor-palota kommunikációs igazgatósága a Telexnek. Mint ismert, Orbán Viktor politikai igazgatója azt mondta, „pont 56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált 2,5 évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát”.

„Az államfő – tekintve, hogy nem politikai aktor – sem most, sem a jövőben nem szeretné kommentálni sem Orbán Balázs, sem más miniszterek kijelentéseit. Dr. Sulyok Tamás annyit jegyez csupán meg, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének napja, október 23-a nemzeti ünnepünk és örök viszonyítási pontunk a szabadságunkhoz és a nemzeti függetlenségünkhöz. Szent István államalapításához vagy éppen az 1848. március 15-i forradalomhoz hasonlóan a független, szabadságáért minden körülmények között küzdő és azért megharcoló Magyarország és a magyar nemzet szimbóluma. Számára az 56-os forradalom hősei szentek és biztos abban, hogy mindannyiunk számára azok. Az 1956-os forradalom nélkül nem azok lennénk ma, akik vagyunk” – írta a kommunikációs igazgatóság.

Sulyok értelmezni sem próbálta Orbán Balázs szavait, nem tudja, mi járhatott a fejében, de neki Bethlen Gábor erdélyi fejedelem híres mondata jutott eszébe erről, miszerint: „Nem mindig lehet megtenni, amit kell, de mindig meg kell tenni, amit lehet.” Arra kérdésre, hogy a Magyar honvédség védekezne-e, ha az ukrajnaihoz hasonló beavatkozás érné Magyarországot, a következő válasz érkezett: „A köztársasági elnök, mint a hadsereg főparancsnoka és mint államfő is mindig az Alaptörvényben foglaltak szerint és a köztársasági elnöki esküjéhez híven jár el.”

 
Sulyok Tamás köztársasági elnök beszédet mond a Párizsban megrendezett XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokon és a XVII. Nyári Paralimpiai Játékokon kiemelt eredményt elért sportolók és sportszakemberek állami kitüntetéseinek átadásán a Parlament kupolacsarnokában 2024. szeptember 26-án. MTI/Koszticsák Szilárd
 

Orbán Balázs először csütörtök kora délután reagált a kijelentését követő felzúdulásra, miszerint a külföldi finanszírozású propagandasajtó és a háborúpárti politikusok keltik a feszültséget, kiforgatják a szavait, pénteken azonban már bocsánatot kért, amiért „félreérthetően fogalmazott”. Orbán Viktor miniszterelnök is elismerte péntek reggel, hogy az igazgató hibázott, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is megpróbálta mentegetni őt. 

Orbán egyébként bocsánatkéréséhez bemutatta dédapja, Khloyber Oszkár hősi halálát igazoló dokumentumot is, aki korabeli sajtóbeszámolók szerint fajvédő és köztörvényes bűnöző volt

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk