A Kossuth Rádióban mentegette a főnöke Orbán Balázst

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 27.

Belpol

Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában ismét leháborúpártizta a baloldalt, és még egyszer megígérte, hogy megnyerjük az évtizedet.

Míg ellenzéki politikusok az elmúlt években alig pár alkalommal szerepelhettek a közmédiában, Orbán Viktornak utánamennek Észak-Macedóniába is. A kormányfő egy Ohridban felállított rögtönzött stúdióból osztotta meg világmegfejtéseit péntek reggel, és rögtön elmondta, hogy „Észak-Macedónia a migráció szempontjából is fontos ország, mert rajta fekszik az illegális migráció útvonalán”.

Majd rátért a gazdasági kérdésekre, és kijelentette: „Mi azt szeretnénk, ha megnyernénk a mostani évtizedet, és ehhez új gazdaságpolitikára lesz szükség.” Az ún. „gazdasági semlegesség” jegyében azt mondta, hogy csak azt kell átvenni a Nyugattól és a Kelettől, ami észszerű, de mindkét blokkal együtt kell működni. „A blokkosodás mindig lassítja a világgazdaság növekedését” – szögezte le. – „Európa egy öngyilkos úton jár.”

A kormányfő nem mulasztotta el, hogy háborúpártizzon pár jóízűt: „Magyarországon is azt látom, hogy vannak a háborúpártiak, ezek tipikusan a baloldalon található politikusok, és vannak a békepártiak, azok a jobboldaliak, vagy a mi oldalunkon található politikusok közötti vita is egyre élesebb.” Ezután került szóba Orbán Balázs kijelentése. A miniszterelnök politikai tanácsadója a Mandiner podcastjában ugyanis megfogalmazta, hogy a magyar kormány nem állna ellent, ha Oroszország megtámadná. Orbán Balázs ezt mondta: „Pont '56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált két és fél évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát, ennyi ember halt meg, ennyi területet vesztett. Mondom még egyszer, az ő joguk, szuverén döntésük, megtehették, de ha minket megkérdeztek volna, akkor mi nem tanácsoltuk volna, azért, mert '56-ban az lett, ami lett.”

A Kossuth Rádió „kérdésére” Orbán Viktor így mentegette saját tanácsadóját:

„A politikai igazgatóm félreérthetően fogalmazott, ami ebben az összefüggésben egy hiba,

hiszen a mi közösségünk az 1956-os forradalomból nőtt ki, mi sem lennénk az 56-os hősök nélkül. Ebbe a vitába nem beemelni kell a magyar történelem szent és sérthetetlen hőseit, hanem inkább távol kell ettől tartani, az orosz-ukrán háború emléke nem vetülhet rá 1956 emlékére. Nincs kétségem egy fideszes vezető politikai nézetei felől sem. Biztos vagyok benne hogy Orbán Balázs is ott lesz velünk a Corvin közben, ha úgy alakul a helyzet, és harcolni kell a hazáért.”

Levonható-e olyan következtetés abból, amit Orbán Balázs mondott, hogy Magyarország nem védi meg magát? – segített tisztázni a helyzetet a Kossuth Rádió riportere, majd a miniszterelnök kijelentette, hogy Magyarország, mint ahogyan az alkotmány kötelezővé teszi minden magyar számára, mindig megvédte és meg fogja védeni magát.

Gazdasági ígéretek is elhangoztak

Orbán néhány ígéretet is tett: 

  • azoknak a fialatoknak, akik nem szereztek diplomát, munkáshitelprogramot indítanak,
  • 2025-ben meg kell duplázni a gyermekek után járó segélyt (amely jelenleg 12-15 ezer körül mozog),
  • állami tőkebefektetést helyez kilátásba a a versenyképes kis-és középvállalkozásoknak.

„Mi nem akarunk beleragadni abba a növekedési tempóba, amitől szenvedni fog Európa”

– jelentette ki a miniszterelnök, aki már kedden tartott előadásában is azt jósolta, hogy mi leszünk az éllovasok a gazdasági növekedésben az Unión belül.

Végül csak sikerült visszaterelni a szót a migrációra, ami kapcsán Matteo Salviniről beszélt, aki „még nálam is rosszabbul járt, mert őt börtönbe is akarják zárni, mert belügyminiszterként nem engedte meg hogy kikössenek az illegális migránsokat szállító hajók Olaszországban”. Erről Orbán azt mondta: „Salvini úr a mi hősünk, aki bármi áron, személyes kockázatot is vállalva meg akarja állítani a migrációt. Esélyünk van egy szebb jövőre, ha nem engedjük be az illegális migránsokat Európába.”

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk