Súlyos korrupciógyanú Hódmezővásárhelyen: Márki-Zay Péter költségvetési csalás miatt feljelentést tesz

  • Magyar Krisztián
  • 2018. április 4.

Belpol

Valakik nagyon jól járhattak a közpénzből finanszírozott hulladékbiznisszel.

Még az egyik februári korrupcióinfóján az LMP-s Hadházy Ákos említett egy gyanús hódmezővásárhelyi ügyet, amelyet szerinte érdemes lenne kivizsgálni. Egy frissen alakult, de a várostól már számos közbeszerzést elnyert nagyvállalkozó érdekeltségi körébe tartozó cég hirtelen milliárdos megbízást kapott az önkormányzattól úgy, hogy a vállalt feladatokhoz szinte semmilyen érdemi referenciával nem rendelkezett. Később, miután Márki-Zay Péter megnyerte az időközi polgármester-választást, a Hadházynak dolgozó ex-navos, Horváth András is előhozta a témát, miután a szakember segített elkezdeni a vásárhelyi hivatal átvilágítását. Az átvilágítás azért kezdődött, mert a városban régóta olyan híresztelések terjedtek, miszerint Lázár János városában lehettek olyan korrupciógyanús ügyek, amiknek érdemes lenne utána menni.

Hadházy Ákos és Márki-Zay Péter szerdai közös sajtótájékoztatóján Hódmezővásárhelyen bejelentették, hogy az első feljelentést meg is írták, a polgármester a Szegedi Nyomozó Ügyészséghez fordul több bűncselekménygyanú miatt.

Lázár ismerőse lett a befutó

Az általunk is látott feljelentés szerint – amelyet ismeretlen tettes ellen nyújt be Márki-Zay Péter – Hódmezővásárhely önkormányzata 2014 decemberében indított el egy hivatalos közbeszerzési eljárást, amelynek keretein belül hét hulladékgyűjtő gépkocsit, négy billenőplatós teherautót, egy-egy hulladékaprítót és hulladékosztályozót, huszonnégyezer hulladékgyűjtő edényt és egy ezekhez kapcsolódó informatikai azonosító rendszert szeretett volna vásárolni. A közbeszerzésben tanácsaival az az ÉSZ-KER Kft. segítette az önkormányzatot, amely felbukkant abban a hálózatban, amely a korábban Tiborcz Istvánhoz köthető Elios ledes bizniszeit is egyengette; de a cég kapott kormányzati megbízásokat, és tanácsaival a Fidesz-frakciót is segítette.

A közbeszerzésen végül a Kupola 2000 Szolgáltató Kft. lett a befutó, amely addig szinte semmilyen árbevételt nem produkált, nem volt köze a hulladékgazdálkodási piachoz, viszont a tulajdonosa az a Paragi István, aki a hódmezővásárhelyi nagyberuházások jelentős részét más érdekeltségeivel rendre bezsebelhette, és aki a helyiek szerint jó kapcsolatban van Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel.  A Kupola 2000 Kft.-vel végül 2015 októberében szerződött a város, mert az első körös közbeszerzést érvénytelenítették – erre még hárman nyújtottak be ajánlatot, de a megismételt kiírásra már csak Paragi cége jelentkezett. A megrendelés összértéke nettó 984 millió forint volt, ennek 95 százalékát EU-s pénzből állták, a maradék 5 százalékot az állam pótolta. Mivel a Kupola 2000-nek nem volt meg a szükséges háttere az elnyert megbízás teljesítésére, mással végeztették a munkát, ők gyakorlatilag csak közvetítőként vettek részt az egészben.

Több mint 300 millió forint úszott el?

Márki-Zay Péterék szerint ha a város a közbeszerzési törvény szerint járt volna el, akkor elkülöníthető részterületekre kellett volna bontani a közbeszerzést, amelyekre azok a cégek is pályázhattak volna, amelyek az adott részterület termékeinek forgalmazásával foglalkoznak. „A verseny ilyen módon történő korlátozása a közbeszerzési törvény alapelveit és az Európai Unió alapszerződésének vonatkozó cikkelyét is sérti. Nem látható olyan megalapozott gazdasági, műszaki vagy minőségi ok, ami indokolttá tehette volna azt, hogy a tárgyi közbeszerzést ne bontsák akár 4 vagy 5 részre” – részletezi a feljelentés, amely arra is kitér, hogy a Kupola 2000 Szolgáltató Kft. a közbeszerzés alkalmassági feltételeit csak úgy tudta teljesíteni, hogy másik öt, különböző területen működő céget vont be a közbeszerzésbe.

A feljelentés szerint 234 millió forint kára keletkezhetett az EU-nak és az államnak, a fenti ügyletből nagyjából ennyi pénz maradt a Lázár Jánoshoz közeli nagyvállalkozó cégénél. De a Kupola 2000 egy másik helyi hulladékhasznosítási bizniszből is szakíthatott, hiszen az egyik városi cég, a Hódmezővásárhelyi Köztisztasági Nonprofit Kft. 2015 szeptemberében nettó 231 millió forintért vett a vállalkozástól további gépeket és hulladékgyűjtő edényeket. Ezt már nem EU-s támogatásból finanszírozták, és Márki-Zay Péterék szerint 70 millió forintot spórolhatott volna a város, ha közvetlenül a forgalmazóktól szerzik be az eszközöket; azaz összesen több mint 300 millió forint maradhatott a Kupola 2000 Kft.-nél.

A fenti ügyletekben különösen nagy kárt okozó hűtlen kezelés, valamint az Európai Unió költségvetését, illetve pénzalapjait érintő különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének alapos gyanúja miatt fordul a nyomozóhatósághoz Márki-Zay Péter.

Rendesen bejött a NER a hódmezővásárhelyi térfigyelő rendszert telepítő cégnek

Az Orbán-rendszer építőipari csúcsragadozói azonosíthatóak azon cég tulajdonosának a kapcsolatrendszerében, amely Hódmezővásárhelyen a térfigyelő rendszert építette ki - többek között Márki-Zay Péter független polgármesterjelölt otthona közelébe. A városban február 25-én lesz az időközi polgármester-választás (a korábbi polgármester tavaly ősszel elhunyt). Jelenleg három jelölt tűnik biztos indulónak: Hegedűs Zoltán alpolgármester (Fidesz-KDNP), Márki-Zay Péter (független) és Hernádi Gyula (immár szintén független).

Neked ajánljuk

Kutyából nem lesz unikornis

  • SzSz

„1 millió dollár nem tuti. Tudjátok mi a tuti? 1 milliárd dollár” – fűzi be Sean Parker, a simlis befektető a Facebook tejfelesszájú, egyetemista alapítóit a The Social Network – A közösségi hálóban. A Justin Timberlake játszotta pasas maga a gonosz kapitalista csábító, aki David Fincher filmje szerint főszerepet játszott abban, hogy néhány kapucnis srác nekifutásából vanity project helyett végül az egész világot meghódító gigavállalat jöjjön létre.

A legnagyobb átverés

Alighanem biztosra akart menni a Netflix, amikor jó pénzért – erről még lesz szó – megvette 2018-ban az akkor már internetszerte nagy népszerűségnek örvendő, és épp börtönbüntetését töltő álörökösnő, Anna Sorokin élettörténetének megfilmesítési jogát, és hozzá ugyancsak szép pénzért leszerződtette az Y generációs narratívák kipróbált tévés elbeszélőjét, Shonda Rhimest. Biztosra mentek, csak épp azt nem tudták eldönteni, hogy mit is akarnak ezzel az egésszel kezdeni, mit szeretnének mondani a történetről, és miért tartják egyáltalán érdekesnek a Sorokin-sztorit.

A legnagyobb tűzijáték

  • Csabai Máté

Zabszem van Tigran Hamasyan seggében. Az örmény folklór, a thrash metal, a prog rock és az ECM-stílusú ambient felé tett kirándulások után odaérkezik, ahonnan mások indulni szoktak: az amerikai jazzdalokhoz, Ella Fitzgerald, Charlie Parker és Chet Baker klasszikusai­hoz. Nem vitatom, hogy ragyogó invencióval és virtuozitással nyúl ezekhez, de izgága természetének nem tud parancsolni.

Távolról sem

  • Sándor Panka

Elgondolkodtató és megragadó látvány fogad (Erős Hanna és Zatykó Bori munkája): a színpadon hatalmas piros M betű, előtte piros szőnyeg, jobboldalt kör alakú vetítővászon, Bartha Máté videóival. A Kovács Lehel által megformált kutató, az Amerikából hazatért Gyarmati Egon bele is kezd a Magor-program kifejlesztésének hátteréről szóló ismeretterjesztő előadásába.

Elnyomás alatt nő

Naomi Wolf amerikai feminista író a Vagina című könyvében hosszan értekezik arról, hogy a vagina fölötti uralom és a nők társadalmi csoportjának elnyomása egy és ugyanaz.

Míg el nem tűnik

  • Erdei Krisztina

A 20. század alkotói gyakran keresték a fotózás valódi helyét a művészetek között. Moholy-Nagy és kortársai, az avantgárd fotográfia képviselői a festészetet utánzó fotóhasználattal szemben, a médium sajátos formanyelvének kidolgozására törekedve önálló kifejezésmódot fejlesztettek ki, amely képes a valóságot sajátos nézőpontok mentén rögzíteni.

A leégett kastély felépítése

A kötet megjelenése után publikált Párhuzamos létezésben című műhelyesszéjében Láng Orsolya úgy fogalmazott, hogy akkor zárja le a verseskötetének kéziratát, amikor úgy érzi, már nem tud többet mondani „arról a kevés dologról, ami foglalkoztat”.

Utánunk is ősök jönnek

Mint amikor locsog a tenger, nyolc-tíz mondatos, csak ritkán hosszabb szövegekből áll ez a regény. Apró képek, monológok arról, hogyan tölti el az életét az ember a neten és a valóságban, hogyan éli meg a rácsodálkozás örömét, szakadatlanul tanulva és csalódva.

Múlt, jelen, jövő

„Miről vitatkoznak a magyarok?” – teszi fel a fogós kérdést a Klubrádió nemrégiben indult műsorának, a Három az igazságnak a beharangozója. Aztán gyorsan meg is válaszolja: „Természetesen önmagukról. És természetesen csak egy igazságot ismernek arról, hogy kik is ők, mi jó nekik, és hová tartanak.

A dolgozó népé lett

A 20. századi magyar írók népes táborán belül kevés­szer fordult elő teljes egyetértés, de az 1953 óta működő szigligeti alkotóház mindenkinek bejött. Lehetetlen felsorolni, hogy az elmúlt hetven évben hányan emlékeztek meg róla meleg szívvel, és az sem volt soha vita tárgya, hogy „az íróknak” szükségük van-e egy balatoni kastélyra.