Szabad Városok Szövetsége: a kormány vonja vissza "az önkormányzatok kivégzését" jelentő döntését

  • narancs.hu
  • 2020. december 20.

Belpol

Karácsony Gergely főpolgármester és 37 kerületi, illetve vidéki településvezető követeli: ne felezze meg a kormány az iparűzési adót.

A Szabad Városok Szövetsége nevű szervezet vasárnap közzétett közleményében úgy fogalmaztak: az iparűzési adó megfelezésének semmi köze a gazdasági válság kezeléséhez, annak csakis a Fidesz hatalmi politikájához van köze.

A közleményt aláíró polgármesterek közös tiltakozásra hívták azokat az önkormányzatokat, amelyek meg akarják védeni a polgáraiknak nyújtott közszolgáltatásaikat és saját cselekvőképességüket. "Közösen kell fellépnünk a sötét időket idéző, sötét szándékok miatt meghozott kormánydöntés ellen" - fogalmaztak.

Hozzátették: a csatlakozó önkormányzatok tiltakozásuk jeléül, "a közszolgáltatások védelmében" december 23-án 19 órától egy estére lekapcsolják településeiken a díszkivilágításokat. Ezzel kívánják felhívni a polgárok figyelmét az önkormányzatok által biztosított közszolgáltatások fontosságára.

Azt írták: az iparűzési adó bevételéből az önkormányzatok szerte az országban a mindenkinek járó közszolgáltatásokat biztosítják, a helyi tömegközlekedést, a szemétszállítást, utak karbantartását, közvilágítást, zöldfelületek kezelését, ebből fizetnek szociális támogatásokat, finanszíroznak színházakat, kulturális és sporttevékenységet. Ezek ellátása a miniszterelnök döntése miatt veszélybe került - írták.

Álláspontjuk szerint a 25 ezer főnél nagyobb településeknek ígért egyedi kompenzációt "Orbán Viktor kénye-kedve szerint", politikai alapon fogja osztani a kormány. (MTI)

 

Figyelmébe ajánljuk