Szakály Sándor zsidó vezetőkkel koszorúzott Kamenyec-Podolszkijban – mindenki boldog

  • Hamvay Péter
  • 2015. augusztus 28.

Belpol

Szakály Sándor immár teljesen komilfó a zsidó szervezetek körében, tegnap együtt koszorúzott vele a Mazsihisz, a Mazsike és régi tisztelője, Szita Szabolcs is.

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára jelenlétében emlékjelet állítottak Kamenyec-Podolszkijban, a magyar hatóságok közreműködésével 1941 júliusában Magyarországról kitoloncolt, majd augusztus 27–28-án, az SS alakulatai által kegyetlenül kivégzett hontalan vagy rendezetlen állampolgárságú zsidó mártírok emlékére – áll a Miniszterelnökség közleményében.

Ez eddig rendben is volna, igaz, talán helyesebb lett volna azt írni, hogy „a magyar hatóságok által kitoloncolt magyar zsidók”, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy a küldöttség tagjai, sőt a megemlékezésen beszédet mondók között tegnap ott volt Szakály Sándor, a Veritas Intézet igazgatója is, aki korábban úgy nyilatkozott, hogy a kitoloncolás a biztos halálba, nos, idegenrendészeti eljárás volt.

false

 

Fotó: MTI – Balogh Zoltán

 

Akkoriban a zsidó vallási és érdekvédelmi szervezetek egy emberként tiltakoztak, Szita Szabolcs, a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont igazgatója például lemondott, amikor a kuratórium vezetője, Haraszti György szerződést kötött a Veritasszal. Igaz, a gesztus őszinteségét megkérdőjelezte, hogy csak pár nap volt hátra mandátumából. Most, hogy újra kinevezték igazgatónak, már nincs baja Szakály Sándorral, együtt feszít az emlékjel átadásán a Veritas igazgatójával. Szakályék honlapján máig ott áll a Holokauszt Emlékközponttal kötött szerződés, tehát ezek szerint a július elsejével kinevezett Szita máig nem mondta fel azt. Beszédet mondott Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke is, bár korábban épp Szakály kijelentése miatt a szervezet visszautasította a Holokauszt Emlékév Civil Alapjától elnyert támogatást. De úgy tűnik, a Mazsihisznek sincs kifogása Szakály ellen, hiszen a bizottság tagja volt Deák Andrea, a Mazsihisz elnöki megbízottja. Hogy teljes legyen a csapat, a régi versenyző, az egykori munkásőrből Lázár János tanácsadójává vedlett Zoltai Gusztáv is ott volt a rendezvényen. A kormány szerint „az emlékjel állítása abban is segít, hogy közösen gyógyítsuk a múltban elszenvedett sebeket, sérelmeket, valamint fájdalmunkat, együttérzésünket fejezzük ki a gyászolókkal”.

Megkérdeztük Heisler Andrást, a Mazsihisz elnökét, miért vettek részt egy rendezvényen, ahol az áldozatok emlékét megsértő Szakály Sándor is fellép. Az elnök diplomatikusan azt válaszolta: „A megemlékezés egy kormányrendezvény volt, melynek meghívottjait a kormány állította össze – ez mindenképpen az ő kompetenciájuk. Meghívást én is kaptam, de nem mentem el. Szervezetünk nevében egy munkatársunk helyezett el koszorút az emlékhelyen. Az áldozatok előtti kegyeletünket így róttuk le.”

Figyelmébe ajánljuk