Nyugdíjas élet és béke a NER alatt

Száll a kakukk Szegeden

Belpol

Eddig piaci áron fizettek a közüzemi szolgáltatásokért a szegedi Gesztenyeliget Lakócentrum nyugdíjas bérlői, mivel nincsenek almérők az apartmanjaikban. Nemrég 31 fő eldöntötte: egyoldalúan bevezetik a rezsicsökkentést, amelyből eddig kimaradtak. De hogy fognak számolni? – kérdezi a ház fenntartója.

„A Gesztenyeliget Nyugdíjas Lakócentrum számos idős embernek és az értük aggódó családnak jelent biztonságot és kényelmet 2008 szeptembere óta. A régió legkorszerűbb gondozóközpontja, mely az idősek élete végéig tartó gondozását, ápolását biztosítja” – hirdeti az újszegedi Derkovits fasoron álló magánintézmény honlapja. A Havidíj menüpont alatt az derül ki, hogy csak telefonon árulják el, mennyi a havidíj, az Extrák rubrikában pedig az olvasható, „apartman fűtés, víz és villany fogyasztása”.

A házban lévő apartmanok lakói szerint ez a szolgáltatás extrának csak sátáni kacaj kíséretében nevezhető.

„Mint ismeretes, az eredeti tulajdonos nem látta el az egyes lakásokat almérőkkel, ezért a mai napig közüzemi áron, a legmagasabb tarifa szerint fizettük meg a külső szolgáltatásokat, ami súlyos károkat okozott a bérlőknek, mintegy havonkénti átlag 2000 forinttal. Miután a mai napig nem gondoskodtak kisfogyasztói almérőkről, a jelenlegi szabályok szerint minden külső szolgáltatást közüzemi, tehát piaci áron kell megfizetni, amit egyetlen bérlő sem tud teljesíteni” – olvasható abban a júliusi levélben, amelyet az apartmanok 31 bérlője írt alá, és a közös képviseletükre felkért Szebenyi Gábor juttatott el a házat működtető Pax et Vita Kft. ügyvezetőjének. Mivel a szolgáltatókkal a ház tulajdonosának van szerződése, és a bérlők már korábban is szóltak, hogy ez a helyzet számukra hátrányos, ezúton bejelentik, hogy „a harmadik negyedév első napjától kezdve a külső szolgáltatások árát csak lakossági áron fogjuk befizetni. Miután valamennyi bérlő fogyasztása messze a felső határ alatt van, és vitathatatlanul megilleti őket a rezsicsökkentés alanyi jogon, a közüzemi ár nem vonatkozhat rájuk”.

A címzett, Majláthné Lippai Éva ügyvezető azonban azt válaszolta, hogy „a csökkentett díjak fizetésének megvannak a technikai feltételei az alkalmazhatóság tekintetében. Mindaddig, amíg az egyedi méréseket nem lehet megoldani (lakóegységenként több millió forintról van szó), addig az üzemeltető nem jogosult a rezsicsökkentésben érintett díjak igénybevételére. Ha önnek bármilyen ötlete, javaslata van arra vonatkozóan, hogy miként adnák meg a szolgáltatók a lakossági díjakat a lakóegységenként felhasznált víz, áram és gáz vonatkozásában, azt kérem, tudassa velem”.

Abban, hogy mérők híján nem tudják kiszámolni, mennyit fizessenek, nyilván igaza van az ügyvezetőnek. A levélváltás két nappal az előtt zajlott, hogy a kormány meghatározta volna, milyen fogyasztási limitig érvényes a rezsicsökkentett ár.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk