Interjú

„A fideszes holdudvar próbál lakhatáshoz jutni”

V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester a képviselő-testületi többség elvesztéséről

Belpol

A szeptemberi időközi egyéni önkormányzati képviselő-választás után a főváros I. kerületében, a Várnegyedben az ellenzék elvesztette többségét a képviselő-testületben. V. Naszályi Mártát arról kérdeztük, mire számít az új helyzetben.

Magyar Narancs: A kerület momentumos alpolgármestere, Korsós Borbála alulmaradt a fideszes Fazekas Csillával szemben. Hogyan értékeli az eredményt?

V. Naszályi Márta: Ez egy több összetevős eredmény volt. Tizenegy időközi választásból kilencet vesztett el az ellenzék, ami egyebek mellett az ellenzéki választók körében most jellemző apátia következménye is. Az időközi választások sajátossága, hogy leképezik az általános és éppen aktuális közhangulatot, de emellett fontos megjegyezni, hogy kevésbé érdeklik az embereket, mint egy országos választás. Ehhez jön még az, hogy a Fidesz hatékonyan képes mozgósítani a Kubatov-listájával. Arról nem tudok nyilatkozni, hogy az Ostrom utcai beköltözés (nem sokkal az időközi előtt gyanúsan sok Fidelitashoz köthető választópolgár jelentkezett be egy kerületi ingatlanba – Cs.-E. E.) érdemben befolyásolta-e az eredményeket, mivel ez az egy konkrét eset derült ki. Ha azt nézzük, hogy a fideszes jelölt mindössze 60 szavazattal nyert, az ilyen húzásoknak lehet jelentőségük. Az ügyben a Momentum megtette a szükséges lépéseket, a fellebbezés sorsáról egyelőre nincs információm. Az viszont biztos, hogy a kerületi lakók nem ezt érdemlik, teljes mértékben nekik kellett volna dönteni arról, hogy ki lesz a képviselőjük, nem pedig a Fidesz bérlistáján szereplő beköltözőknek.

MN: Az ellenzéki többség ezzel odalett az I. kerületi közgyűlésben.

VNM: Igen, próbáltuk is kommunikálni a választók felé, mi a választás tétje. Ez szerintem meg is látszik a részvételi arányon – bár még így is alacsony volt az országos választásokhoz képest, a most megtartott időközik közül nálunk mentek el a legtöbben voksolni. De a részvétel így sem érte el a normál választásénak a felét. Az eredménnyel elég furcsa helyzet állt elő a közgyűlésben, ugyanis van két exjobbikos képviselő, akik az utóbbi időben rendre a Fidesszel együtt szavaztak. Azzal, hogy a fideszes jelölt nyert a választáson, e két képviselővel kiegészülve többségbe került a kormánypárt. Jövő csütörtökön lesz képviselő-testületi ülés (az interjú szeptember 23-án, pénteken készült – Cs.-E. E), amire már közös javaslatokat nyújtottak be. Egészen érdekes módon szeretnék a szervezeti és működési szabályzatot (szmsz) módosítani, például a testület kezéből szinte minden döntési jogot át kívánnak adni a bizottságoknak, illetve bizonyos döntéseknél ki szeretnék iktatni, hogy azokat a polgármester írja alá. Ezen kívül Böröcz László, aki elbukta az országgyűlési választásokat a kerületben, és jelenleg a budapesti világörökségi területfejlesztés kommunikációjáért felelős miniszteri biztosként tevékenykedik, ezzel az szmsz-módosítással szeretne magának a megválasztott országgyűlési képviselőével azonos állandó felszólalási jogot szerezni a köztestületben. Mindezektől függetlenül én még remélem, hogy sikerül együttműködni és ügyek mentén tovább dolgozni a kerületi lakosokért. Nekem az a fontos, hogy az itt lakók mindent megkapjanak, amire szükségük van; ha a fideszes képviselőknek is ez a szándékuk, akkor partnerként számíthatnak rám.

MN: Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár lemondásra szólította fel önt.

VNM: Kezdjük ott, hogy nem polgármester-választás volt. Ha azt gondoljuk, hogy egy polgármester mandátumát befolyásolja egy más tárgyú választás, akkor bátran mondhatnánk azt, hogy Pokorni Zoltánnak, a XII. kerület polgármesterének is le kellene mondania, ugyanis Fürjes Balázs – mint a Hegyvidék országgyűlési képviselőjelöltje – elbukott a tavaszi választásokon. Nevetséges Fürjes kijelentése. Engem a kerületi lakók 70–80 százalékos részvételi arány mellett választottak meg polgármesterüknek az önkormányzati választáson öt évre, amit ki is fogok tölteni, mert erre szerződtem a választópolgárokkal.

 
Fotó: Sióréti Gábor

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.