Szarka Gábor kancellár indoklás nélkül rúgta ki az SZFE pszichológusát

Belpol

A diákok között népszerűnek számított a tanácsadás, ami folyamatosan várólistás volt, már a modellváltás előtt is.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) — az egyetemi polgárság által illegitimnek tartott — új, az alapítványi kiszervezéssel pozícióba emelt vezetése november végén indoklás nélkül szerződést bontott az intézmény pszichológusával, Szili Katalinnal, tudta meg a Narancs.hu.  Saját cégén keresztül a klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta 2019 márciusa óta biztosított az SZFE diákjainak életvezetési tanácsadást, aminek keretei között a hallgatók félévente 10 alkalomig ingyenesen vehettek részt az egyéni tanácsadó üléseken. 

Egészen eddig, ugyanis a Vidnyánszky-vezette kuratórium által kinevezett új vezetés, konkrétan az eredetileg lövésztisztként végzett, de jogi diplomát is szerzett Szarka Gábor kancellár

november 26-án aláírta a szerződés felbontását.  

Vagyis egy nappal azután, hogy Novák Emil rektorhelyettes a formálisan a próbaidejét töltő, de évek óta kutatóként az SZFE-n lévő oktatót, Faur Annát indoklás nélkül elbocsátotta. Az SZFE oktatói közössége által kicsinyesnek és méltatlannak nevezett eljárás miatt Faur Anna munkajogi pert indít. 

A Szili Katalin cégével kötött szerződés indoklás nélküli, egy hónapos felmondási időt biztosító felbontása szabályos és megfelel a még az előző vezetéssel kötött szerződésnek, mondta el a Narancs.hu-nak a pszichológus.

Más kérdés, hogy az új vezetés képviselői soha nem találkoztak és nem beszéltek Szili Katalinnal. 

A Szili Katalin által heti 14 órában nyújtott tanácsadás ugyanakkor minden jel szerint fontos szerepet töltött be az SZFE hallgatóságának életében. „Az elmúlt pár kaotikus hónapot leszámítva mindig várólista volt, körülbelül még egyszer ugyanennyi heti óra kellett volna ahhoz, hogy mindenki hozzáférjen várakozás nélkül a tanácsadáshoz" — mondta Szili Katalin. — "Azokat a hallgatókat, akik a felmondási időben jártak hozzám, részben vagy teljesen pro bono viszem tovább én és más, önként jelentkező kollágák.“

Az SZFE közössége ezek után sem marad teljesen pszichológiai segítség nélkül, ugyanis szeptemberben több mint 40 pszichológus jelentkezett arra, hogy a kialakult krízishelyzetben segítséget nyújtsanak. De ez formailag független az SZFE-től, és a szakemberek ingyenmunkája ad rá lehetőséget.

Nem csak a diákok miatt volt fontos Szili állandó jelenléte az intézményben. Az is előfordult, hogy a pszichológushoz oktatók fordultak különböző ügyekben, és ha kellett, ő mediált az oktató és a diák között, vagy a tanár-diák szerepeket érintő nézeteltérésekben segített a hallgató számára legjobb megoldást megtalálni.

Szili Katalin, aki egyébként 2019 márciusa előtt egy évig óraadóként, illetve kutatóként dolgozott az SZFE-n, elmondta: a kancellárnak nemrég adta le a szerződés szerinti féléves jelentését a szolgáltatásról. Választ nem kapott.

A magyarországi egyetemek egy 2017-es kormányrendelet alapján biztosíthatnak ingyenes „életviteli“, „tanulmányi“, és mentálhigiénés életvezetési tanácsadást“ az adott egyetem hallgatóinak. Ez alapján alkalmaz például az Eötvös Loránd Tudományegyetem külön kari tanácsadókat, illetve tart fenn egy bármelyik karról igénybe vehető Életvezetési Tanácsadó központot a Pedagógiai- és Pszichológiai Karon. A győri Széchenyi Egyetemen például az Egyetemi Szolgáltató Központ, míg a Károli Gáspár Református Egyetem bölcsészkarán a Diáktanácsadó Központ nyújtja ugyanezt a szolgáltatást. 

Megkérdeztük az SZFE kancelláriáját, miért bontották fel a szerződést, illetve, hogy Szili Katalin elküldése után az SZFE hallgatóinak lesz-e hova fordulni mentálhigiénés, életviteli segítségért az egyetem kötelékében. Ha érdemben válaszolnak, kiegészítjük cikkünket. 

Figyelmébe ajánljuk