Szél Bernadett: Mostantól Kövérnek papírja van arról, hogy cenzor

  • narancs.hu
  • 2021. december 2.

Belpol

A házelnök még 2015-ben vette el a szót a képviselőtől a parlamentben előzetes figyelmeztetés nélkül. Szél nem hagyta annyiban: Strasbourgig vitte az ügyet és nyert. 

„Győztem Kövér Lászlóval szemben Strasbourgban! Nagy meccs volt, de mostantól Kövér Lászlónak hivatalos papírja van arról, hogy egy cenzor. Márpedig ha egy nemzetközi bíróság (aminek magyar tagja is van jelen ügyben Paczolay Péter személyében) arra jut, hogy egy országban a házelnök egy cenzor, és ezt háromszor le is írja, annak az országnak a kormánya vagy megköszöni a házelnök munkáját és elküldi, vagy ki nem ejti a száján többet azt a szót, hogy jogállam. Más lehetősége innentől kezdve nincs” – írta Szél Bernadett a Facebookon

A független országgyűlési képviselő bejegyzés szerint „A munkavállalók minden nap veszítenek a jelenlegi kormánnyal” vímmel tartott napirend előtti felszólalást 2015-ben. Többen tartottak egy táblát a kezükben; az övén az ált, hogy „Kivándorolni kényszerülő százezrek”. Kövér László előzetes figyelmeztetés nélkül elvette tőle a szót. Ezt sérelmezte a képviselő, az ügyét Strasbourgig vitte el, és győzött. 

Szél Bernadett közzétette a teljes ítéletet. „Mutatom azt a részt, amit egyik korábbi győzelemben sem írtak le ilyen kerek-perec: »Így nem állapítható meg, hogy a kérdéses intézkedés megfelelt volna az Országgyűlési törvényben előírt eljárásnak. Ezenkívül közvetlen cenzúra volt, mivel azonnal megakadályozta, hogy az első kérelmező [Szél Bernadett] kifejtse véleményét anélkül, hogy [a házelnök] kevésbé korlátozó intézkedést alkalmazott volna vagy akár csak megfontolta volna más eszköz alkalmazását«. Magyarul a Házelnök a saját maga által alkotott törvényt SEM tartotta be és direktben cenzúrázott — és erről most már papírja is van”. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk