A harmadik oltáshoz fogják kötni a védettségi igazolványok érvényességét

  • narancs.hu
  • 2021. december 2.

Belpol

Egy héttel meghosszabbítják az oltási akcióhetet, a kisvállalkozásoknak és az önkormányzatoknak is jár a rezsicsökkentés, szabályozni fogják a műtrágya árát. Kormányinfót tartott Gulyás Gergely.

Újabb egy héttel meghosszabbítják az oltási akcióhetet, sőt oltási akciónapokat is szervez az operatív törzs, hogy minden településen legyen mód a helyben történő oltakozásra. Erről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a csütörtöki kormányinfón. Bejelentette: a kormány szándéka szerint a védettségi igazolványok érvényességét a harmadik oltáshoz kötik. Az ezzel kapcsolatos konkrétumokat később közlik.

A miniszter azt is mondta, az 5-11 évesek oltására szánt Pfizer-vakcinák a december 13-i hétre megérkezhetnek. Hozzáfűzte, Magyarország minden olyan vakcinabeszerzésben részt vesz, ami a még oltatlan korosztály számára vonatkozik, vagyis az oltáspolitika nem változik. Itt fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a sajtó „kevésbé értelmes része ezzel ellentétes álhíreket tett közzé”. A miniszter nyilvánvalóan arra a múlt heti hírre célzott, mely szerint a kormány visszakönyörögte magát a harmadik uniós vakcinabeszerzésbe, pedig korábban azt mondták, nincs szükségünk további Pfizer-vakcinákra. Mindezt egyébként az Európai Bizottság egyik szóvivőjétől lehetett megtudni, a kormány nem verte nagydobra.

Az azzal kapcsolatos kérdésre, hogy miként értékeli a kabinet Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek azt a felvetését, hogy el kell gondolkodni a koronavírus elleni védőoltás kötelezővé tételén, Gulyás Gergely úgy válaszolt, ebben nemzeti hatáskörben kell döntést hozni, de nem baj, ha az Európai Bizottság ajánlást fogalmaz meg.

A kormányinfón szó volt az energiaárakról is. Mint elhangzott, a kormány a maximum 4 milliárd forint éves árbevételű és legfeljebb 10 munkavállalót foglalkoztató kisvállalkozások, valamint az önkormányzatok számára egyaránt elérhetővé teszi a rezsicsökkentést.

Volt egy kérdés, ami a folyamatos kormányzati támadás alatt álló Bige Lászlóra vonatkozott. Gulyás szerint a nagyvállalkozónak köszönhető, hogy jelentősen megnőtt a műtrágya ára. Ezért kormányelőterjesztés születik, amellyel a kabinet a műtrágya árát fogja szabályozni. A Gazdasági Versenyhivatal 14 milliárd forintra bírságolta Bige cégcsoportját, amivel kapcsolatban a miniszter azt mondta, a kár, amit a vállalkozó okozott a mezőgazdaságban, ennek a sokszorosa. 

Az EU bírósága főtanácsnokának véleményével kapcsolatban – erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk, de az a lényege, hogy elutasítaná a magyar és lengyel keresetet a jogállamisági ügyben – a miniszter úgy fogalmazott: meg kell várni a bíróság ítéletét. Ez ugyan általában megegyezik vagy közel áll a főtanácsnoki indítványhoz; viszont utóbbi indoklásában vannak „reményt keltő mondatok”.

A miniszter több kérdést kapott a járvánnyal kapcsolatban. Az oltási akcióhetek sikeresnek bizonyultak szerinte; az első héten napi 100 ezren jelentkeztek, a mostanin már csak fele ennyien, de ez még így is magas érdeklődést jelent. A védettségi igazolgánnyal kapcsolatos részletszabályok hamarosan meg fognak jelenni a Magyar Közlönyben, de az biztos, hogy nem kapnak új igazolványt a beoltottak. A harmadik oltás népszerűsítése céljából reklámkampányt indítanak, de személyesen (e-mailen) is megkeresnek mindenkit. 

Jelenleg közel 10 millió oltóanyag áll rendelkezésre. Arról még nincs döntés, hogy a debreceni gyárban milyen vakcinát fognak gyártani. Ha igény lesz rá, akkor rendel a kormány Szputnyik vakcinából. Hozzátette, 92 százalékos a pedagógusok beoltottsága. Gulyás Gergely azt mondta, szakértők szerint vagy tetőzött már a járvány, vagy pedig most tetőzik, ezért hamarosan a járványügyi adatok lefelé fognak menni. 

Szintén több kérdés érkezett az inflációval és a befagyasztott benzinárakkal kapcsolatban. A kisvállalkozásokat érintő rezsicsökkentésre vonatkozó szabályok a villanyáramot érintik, a rendelet a napokban jelenik meg. A kormány hat hónapos határidőt szabott meg erre a lehetőségre. A távhőszolgáltatók 10 milliárdos nagyságrendű kiegészítő támogatásban részesülnek a tervek szerint. Az önkormányzatokat a megfelezett helyi iparűzési adó miatt jövőre kompenzálni fogja a kormány. 

Gulyás Gergely reagált arra, hogy Karácsony Gergely szerint a kormány elengedte Fudan-történetet. A miniszter szerint az álláspontjuk az, hogy ha a budapestiek szeretnék az egyetemet, akkor lesz, ha nem szeretnék, nem lesz. Karácsony azt is mondta, hogy nem vétózzák meg a fővárosi atlétikai világbajnokságot, de Gulyás szerint a főpolgármesternek amúgy sincs vétójoga. 

A miniszter egyéb témakörökben is válaszolt újságírói kérdésekre. 

  • A héten megszavazták az állatvédelmi törvény szigorítását. Gulyás Gergely elmondta, lesz egy egységes adatbázis, amiben az elkövetők neve szerepel. 
  • Nem csökken a migrációs nyomás a határnál. 
  • Nem tervezi módosítani a kormány a kisadózó vállalkozókra (KATA) vonatkozó szabályokat. 
  • Nincs akadálya annak a magyar kormány részéről, hogy az Európai Bizottsággal megállapodjanak a helyreállítási alapról. 
  • A 2022-es országgyűlési választások előtt már nem lehet aktiválni a jogállamisági mechanizmust Magyarország ellen. 
  • A pedagógusok 10 százalékos béremelése nem elégséges, de kifejezi a kormány szándékát. 

Kedves Olvasók!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk