Szélvihar: a vonatok másfél-kétórás késéssel közlekednek

  • narancs.hu
  • 2022. január 30.

Belpol

Megrongálódott felsővezetékek és más jelentős balesetek miatt 60-100 perces késésekkel, vonatkimaradásokkal, pótlóbuszos közlekedéssel kell számolni.

A Mávinform közleményben tudatta, hogy a felsővezeték-szakadások okozta problémákon felül több vonalon a viharos erejű szél miatt korlátozták a vonatok sebességét. A vasúttársaság műszaki ügyeletesei folyamatosan dolgoznak a helyreállításokon.

Korábban az Országos Meteorológiai Szolgálat adott ki riasztást, amelyben azt írták, hogy a szél erőssége akár a 100 km/h-t is elérheti.

A késések részletesen

A Budapest-Szeged vonalon a felsővezeték helyreállításig jelentősen hosszabb menetidővel kell számolni. Nagykőrös és Kecskemét között az utasokat pótlóbuszok szállítják.

A Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vonalon szintén nagy mértékben nőtt a vonatok menetideje. Cegléd és Abony között átmenetileg nem közlekedhetnek a vonatok, egy tehervonat mozdonyának áramszedője letörött, a felsővezeték is megsérült mindkét vágányon. Cegléd és Szolnok között pótlóbuszok szállítják az utasokat. Az InterCity vonatok kerülő útvonalon: a Budapest-Újszász-Szolnok vonalon közlekednek. A nyíregyházi sebesvonatok helyett pedig Cegléd és Szolnok között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

A Budapest-Pusztaszabolcs-Dombóvár-Pécs vonalon is tetemes késésekre kell számítani. Leszakadt felsővezeték miatt nem közlekedhetnek a vonatok Tolnanémedi és Pincehely között, az utasokat ezért ezen a szakaszon pótlóbuszok szállítják.

Csengőd és Kiskőrös között fa dőlt a felsővezetékre és megrongálódott. A helyreállításig nem közlekedhetnek a vonatok. A Budapest-Kelebia vonalon jelentős késések várhatók.

Szintén késésekre számítani a Miskolc-Hidasnémeti vonalon. Pótlóbuszok szállítják az utasokat Miskolc és Szikszó között. A Hernád IC vonatok jelentős késéssel közlekednek.

Gázolt a vonat Siófokon

A dél-balatoni vonalon utazók is számottevő késésekkel kell, hogy számoljanak, ugyanis a  30-as számú vonalon, Siófok állomáson a Nagykanizsáról a Déli pályaudvarra tartó 855-ös számú Tópart InterCity vonat elgázolt egy embert. A helyszínelés ideje alatt Siófok és Zamárdi között nem közlekedhetnek a vonatok.

A vasúttársaság arra kéri az utasokat, hogy indulás előtt tájékozódjanak a MÁV honlapján, a Mávinform Facebook oldalán, illetve a Vonatinfó térképen, valamint a MÁV App-on is találhatók friss információk.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.