Szervezett bűnözés gyanúja is felmerülhet Orbán vejével szemben
tiborcz-istvan.jpg

Szervezett bűnözés gyanúja is felmerülhet Orbán vejével szemben

  • narancs.hu
  • 2018. február 7.

Belpol

Kiszivárgott az OLAF jelentése.

Januárban a Wall Street Journal írta meg, hogy lezárult az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF vizsgálta az Elios Innovatív Zrt.-vel kapcsolatban. Az OLAF a cég 2009 és 2014 közötti tevékenységét vizsgálta, Orbán veje, Tiborcz István pedig 2014 és 2015 között közvetlenül is tulajdonos volt a cégben (amely előtte Simicska Lajos érdekeltsége volt). Az már korábban kiderült,hogy a csalások miatt az OLAF 43,7 millió euró, azaz több mint 13 milliárd forint uniós támogatás megvonását javasolta.

A 24.hu most megszerezte a teljes jelentést, és ebből részleteket is közölt. Azt írják, a jelentés alapján akár bűnszövetségben vagy üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja is felmerülhet az érintettekkel szemben, ami 5–10 éves börtönbüntetéssel is járhat.

A jelentés ugyanis egy egész, az Eliossal tulajdonosi vagy személyi szálakon összekapcsolható hálózatot tárt fel.

Az OLAF 35 pályázatot vizsgált, ebből mindegyiknél felmerült a csalás gyanúja, 17 esetben pedig azt találták, hogy a cég szervezett csalási mechanizmust épített ki.

A 2012-es közvilágítási pályázatokat úgy írták ki, hogy a feltételeknek csak az Elios feleljen meg. A pályázóktól komoly LED-es tapsztalatokat vártak, ilyenje viszont csak az Eliosnak volt, hiszen Lázár János Hódmezővásárhelyén már korábban nyertek egy hasonló pályázaton.

17 pályázatnál ugyanolyan módon játszották ki a feltételeket. Trükköztek a fejlesztés megtérülési rátájával. A lámpák élettartamát az utolsó pillanatban átírták 50 ezerről 100 ezerre, pedig a független szakértők szerint azok élettartama legfeljebb 60-80 óra ezer lehet.

Az OLAF szerint a pályázatokat arra építették, hogy még éppen megfeleljenek az elvárt feltételeknek, de a lehető legtöbbet fizesse értük az önkormányzat.

Tiborcz és Hamar Endre

Tiborcz és Hamar Endre

Fotó: Németh Dániel

A pályázatokhoz szükséges, független árajánlatokat is maguk írták, méghozzá az OLAF jelentése szerint ugyanaz a személy, ugyanazon a számítógépen írta őket, ugyanazt a matematikai egyenletet használva.

A jelentés szerint a csalás értelmi szerzője az önkormányzatok által felbérelt pályázati tanácsadó, ez pedig Hamar Endre volt. Hamar Endre Tiborcz István üzlettársa. A pályázatokhoz beadott Excel-táblákat Hamar tanácsadó cégében írták az Elios munkatársával közösen. Pályázati tanácsadóként pedig Hamar Endrének arra is lehetősége volt, hogy a kiírások feltételeit befolyásolja. Ráadásul a piac legfontosabb szereplője, a Tungsram-Schréder valamiért fél áron adta a lámpákat az Eliosnak.

Az OLAF szerint egyértelműen költségvetési csalás történt, a hivatal azt javasolja, a magyar hatóságok vizsgálják meg azt is, a történtek nem felelnek-e meg a szervezett bűnözés feltételeinek.

A jelentést megkapta a magyar kormány is, és állítólag már megindult az ügyben a nyomozás. Ennek részleteiről azonban semmit nem tudni. Emlékezetes, hogy a négyes metróról szóló OLAF jelentést a kormány igen hamar nyilvánosságra hozta, és a nyomozásról is tájékoztatták a sajtót.

(24.hu)

Figyelmébe ajánljuk