Szerződést bont a Budavári Önkormányzat a Petőfi Irodalmi Múzeummal

  • narancs.hu
  • 2020. november 30.

Belpol

V. Naszályi Márta bejelentette: a programmal szemben nincs kifogásuk, azonban addig nem hajladnóak a PIM-et támogatni, amíg azt Demeter Szilárd vezeti.

„Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) igazgatója pénteken olyan írást jelentett meg, amelyben Európát "Soros György gázkamrájának" nevezte. Bár Demeter visszataszító írását főnökei nyomására azóta tessék-lássék visszavonta, azonban a Budavári Önkormányzat elfogadhatatlannak tartja, hogy olyan ember vezette intézménnyel legyen szerződése, aki népirtást tagad vagy relativizál. A PIM igazgatója ezzel nemcsak az áldozatok emlékét sértette meg, hanem minden jóérzésű magyar embert” – írta V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere.

A Facebookon közzétett bejegyzésből az is kiderül, hogy a szerződést az önkormányzat az előző vezetéstől örökölte, miszerint évi egymillió forinttal támogatja a PIM által működtetett Mesemúzeumot. A Mesemúzeum épülete ráadásul az önkormányzaté, amelyet eddig ingyen bocsájtott a PIM rendelkezésére.

A programmal szemben nincsen kifogásunk, azonban a Budavári Önkormányzat addig nem hajlandó a PIM-et támogatni, amíg azt Demeter Szilárd vezeti. A másik, szintén ingyenes használatba adott helyiségben működő Kortárs Irodalmi Műhelyt a jövőben az önkormányzat kulturális csapata működteti majd. – jelentette be V. Naszályi Márta.

Demeter Szilárd írása szombaton jelent meg az Origón, amiben azt írta, hogy „Európa Soros György gázkamrája” és hogy a magyarok meg a lengyelek jelentik ma az új zsidókat. Az írás jelentős felháborodostát váltott ki, Demeter  állításait egy ideig próbálta védeni, majd később visszavonta szavait és törölte oldalát Facebook-ról.

Több mint hatezren írták már alá azt a nyílt levelet, melyben Demeter Szilárd lemondását követelik

Az aláírók szerint a PIM főigazgatójának azonnal le kellene mondania minden közéleti funkciójáról, és ki kellene vonulnia a közéletből. Eddig több mint hatezren írták alá azt a vasárnap közzétett nyílt levelet, amely szerint Demeter Szilárd miniszteri biztosnak, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának azonnal le kellene mondania minden közéleti funkciójáról, és ki kellene vonulnia a közéletből.

Figyelmébe ajánljuk