Szíjj László kézilabdacsapatának nem kell visszafizetnie félmilliárdos adósságát

Belpol

Sőt, még 221 millió reklámpénzt is kap Veszprémtől. Ahogy Porga Gyula fideszes polgármester ígérte, megsegíti a milliárdos útépítő tulajdonában lévő városi kézilabdaklubot: nem kell visszafizetnie az önkormányzattal szembeni félmilliárd forintot meghaladó adósságát. A tartozást az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat reklámozásával dolgozhatja le. Szíjj László kézilabdás cége így se jár pórul, az önkormányzat ugyanis 166+55 millió forintért rendel városmarketing szolgáltatásokat a passzív sportturisták megdolgozásáshoz.

A Narancs.hu 2021. november elején számolt be arról a gáláns adósságátvállalási javaslatról, amellyel a veszprémi önkormányzat mentesíti a kézilabda klubot, hogy visszafizesse 642 millió forintos adósságát. A konstrukció kezdeményezője a fideszes polgármester, Porga Gyula, a kedvezményezett a Szijj László milliárdos útépítő cége érdekeltségében lévő Veszprém Handball Team Zrt.

Az adósság úgy keletkezett, hogy a 2017-től a Szíjj László Duna Aszfalt Kft.-jéhez került Veszprém Handball Team (VHT) 642 millió forint tartozást halmozott fel a Veszprém 2030 Műszaki Infrastruktúra Fejlesztő Kft.-nél. Az önkormányzat egyszemélyes tulajdonát képező társaság 2014-ben még Csarnok Kft. néven három tételben hitelezett 300, 100, majd 50 millió forintot 3 százalékos jegybanki alapkamattal 2016 végéig. Ezeket a cég nem fizette vissza, amit az önkormányzat azzal hálált meg, hogy további 50 millió forinttal toldotta meg a hitelt 2016. júniusi lejárattal. A kamatok összege 2014-től 2021-ig 142 millió 400 ezer forintig növekedett. (A Veszprém 2030 Kft.-t 2020-ban alapította a város a Csarnok Veszprémi Csarnoküzemeltető, Rendezvényszervező és Kommunikációs Kft. átalakításával. A Csarnok Kft. a kézilabdacsarnok Veszprém Aréna üzemeltetői és rendezvényszervezői feladatait látta el mindaddig, amíg a létesítmény fejlesztése miatt - az ingó és ingatlan vagyonát - átadta az államnak, ezzel tevékenysége okafogyottá vált, de nem szűnt meg, hanem profilt váltott.)

Szíjj, aki Forbes Magazin leggazdagabb magyarjainak listájának 6. helyét érdemelte ki 229 milliárd forintosra becsült vagyonával, az adóssággal együtt vette át a klubot működtető céget. Ezt öt év alatt sem rendezte, miközben az adósságátengedéssel kapcsolatos tőkemozgatások, módosítások és kamatok is gyarapították. Annak ellenére nem sikerült törlesztenie, hogy a klub bevételei évente félmilliárd forinttal meghaladták a 2017-es 2,5 milliárdos nettó árbevételét. Ez is kevés volt az adósságrendezéshez; a klub nem tudta megfogni a pénzt, 2021-ben például a 3 milliárdos bevétel mindössze 9 millió forint nyereséget termett.

A veszprémi polgármester azonban gavallérként közbelépett. 2021 októberben a városi közgyűlés ülésén azzal a javaslattal állt elő, hogy a 2023 januárban induló Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa (EKF) projekt 2023-as infrastrukturális fejlesztéseit megvalósító Veszprém 2030 Kft.-től maga a tulajdonos önkormányzat vegye át a klub fennálló tartozását. Az előterjesztés szerint az önkormányzat összesen 650 millió forintos követelést tartott nyilván, aminek átvállalását bartererezéssel oldják meg: hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljáráson veszik igénybe a VHT városmarketinges szolgáltatásait. A fideszes többségű képviselő-testület megszavazta, hogy Veszprém Városmarketing szolgáltatás biztosítása a veszprémi kézilabdacsapatot működtető szervezet által biztosított hirdetési felületek és arculati jogainak igénybevételével címmel indít közbeszerzési eljárást. A tender címe világosan kijelölte kimenetelét: a nyertes nem lehet más, mint a kézilabdaklub, mivel csak Szíjj László cége pályázhat érvényesen. Ezt a polgármesteri megerősítőleg indokolta: „A Közbeszerzési törvény 98. § (2) bekezdés c) pontja szerinti hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás alapján a beszerzés tárgyát képező városmarketing szolgáltatásra vonatkozó szerződés, műszaki technikai sajátosságai és a kizárólagos jogok védelme miatt kizárólag egy szervezettel, a Veszprém Handball Team Zrt.-vel köthető meg.” A konstrukció révén a VHT hirdetni fogja az EKF programjait, ezzel dolgozza le adósságát a város számára – fordította le a win-win konstrukció lényegét a polgármester.

Porga Gyula kezdeményezése tavaly novemberre érett be. A közbeszerzés akadályait az egyetlen pályázó VHT-nak sikerült vennie, sőt a kéziklub egy közbeszerzésen két megbízást is kapott. Nem csak az EKF-et, hanem a várost is népszerűsíheti ugyanis összesen nettó 555 millió forintért. Unortodox módon a város a jóval kisebb összegű szerződésért kap többet a klubtól: a VHT 55 millió forintból Veszprém városmarketingjét teszi hatékonyabbá, kihasználva a város potenciális vonzerejét a passzív sportturisták körében. „Fel kell hívni a csak a sportért ide látogató turisták figyelmét Veszprém egyéb adottságaira, azaz növelni kell körükben a várostermékek eladásának szintjét” – olvasható a szerződés céljai között. Mit kell ezért tennie a klubnak? A mezen a város logóját viselik a játékosok, a ledfalon hirdetéseket futtatnak, a Bajnokok Ligája-meccseken padlómatricát telepítenek, a műsorfüzetben a klub helyet biztosít és egy zászlót is kihelyez a csarnoknál. Ezen kívül összesen 5 ezer darab jegyet ad 100 forintos áron diákoknak, nyugdíjasoknak hét hónapon át, legkésőbb 2023 április végéig.

A másik megbízás szerint Szíjj kézilabdás cége az EKF 2023-at is reklámozza. Ez volt az eredeti polgármesteri szándék, méghozzá tízszer nagyobb összegért, nettó 500 millió forintért. Ahogy a megbízás céljai között említik, „a klub hozzájárul a programsorozat felvezető kampányához, az elnyert cím népszerűsítéséhez, illetve az ilyen irányú marketing tevékenység hatékonyabbá tételéhez.” A félmilliárd forintos megbízás keretében szinte ugyanazokat várja el az önkormányzat, mint az 55 millióért rendelt veszprémi városmarketing hatékonyságjavításánál. A játékosok viselik a mezükön az EKF logóját, lesz tapadómatrica, ledfalas hirdetés, műsorfüzetben történő megjelenés és egy EKF-zászló. Egy komoly tétel viszont nem kapott helyett ebben a megbízásból: se 5 ezer, se kevesebb, se egyetlen kedvezményes jegyet nem biztosít a klub a városnak. Miközben lenne idő kiosztani a veszprémieknek még pár ezer jegyet, ugyanis az EKF-szerződés teljesítése másfél évre nyúlik 2022 novembertől 2024 szeptemberig.

A polgármesteri hivatal megkeresésünkre arról tájékoztatott, hogy a VHT tartozását be fogják számítani az 500 millió forintos EKF-szerződésbe. „Az önkormányzat a Handball Zrt.-vel megkötött 2024. szeptember 30-ig tartó szolgáltatásvásárlási szerződésének a vállalkozói díjának a teljesítésébe beszámítja a Veszprém Handball Team Zrt. felé fennálló követelését” – közölték a Narancs.hu-val. Ennek részleteivel kapcsolatban újabb kérdéseket tettünk fel. A Porga Gyula által 2022. novemberben 8-án aláírt szerződés ugyanis úgy rendelkezik, hogy az EKF-et népszerűsítő félmilliárd forint értékű szolgáltatások elvégzéséről a szerződés keltétől, tehát 2022. novembertől a kézilabdacég negyedévente számlát állít ki, amit az önkormányzat kifizet, vagyis pénzmozgás történik. A 2024. szeptember 30-ig hatályos szerződés azt is előírja, hogyan kell kiszámítani a számlák értékét, továbbá két, fotókkal ellátott beszámoló prezentálására is kötelezi a VHT-t. A szerződés teljesítési fejezetében nincs szó arról, hogy az önkormányzat beszámítja a cég adósságát EKF-népszerűsítő szolgáltatásainak értékébe, egyértelműen pénz kifizetése az ellentételezés.

Amennyiben tehát beszámítják, a klub egy forintot sem kaphat, mivel az önkormányzattal szembeni adóssága meghaladja az 500 millió forintot.

A hivatal közlése szerint az év végén kamatokkal együtt 540 millió forint volt a klub tartozása. Az önkormányzat egyelőre nem válaszolt újabb felvetéseinkre.

A 2021-es városházi vitában Kovács Rajmund független képviselő azt feszegette, nem minősül-e a Büntető törvénykönyv hatálya alá eső jogosulatlan pénzügyi tevékenységnek az adófizetői pénz kölcsönadása egy magáncégnek. Mivel többször is nyújtott kölcsönt a Csarnok Kft., a képviselő a folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés lehetőségét vetette fel. A bizottsági ülésen erre azt a magyarázatot kapta, hogy ez nem az adófizetők pénze, mivel amint átkerült a Csarnok Kft.-hez, a társaság vagyona lett, amivel a jogszabályoknak megfelelően gazdálkodott. Erről a képviselőnek Kósa Lajos szállóigéje jutott eszébe - a több száz millió forint elvesztette közpénz jellegét. Porga Gyula sem kereste a szofisztikált levezetést: azzal zárta rövidre a vitát, hogy mivel ez a csata öt éve folyik és a Kovács csak két éve szerzett mandátumot, nem válaszol a felsorolt összes butaságra.

Kovács Rajmundnak többszöri érdeklődésre sem sikerült választ kapni arra, hogy a klub miként fog elszámolni az adósságával, miután ebben a konstrukcióban nincs utalás a tartozás kiegyenlítéséről. A képviselő úgy látja, az 55 milliós szerződés elfogadható, megfelelő ellentételezést kap a város a meccsjegyekkel együtt, az 500 milliós megbízást viszont erősen túlzónak tartja, ami messze nincs arányban a klubtól kapott szolgáltatások értékével.

Szíjj László kézilabdaklubja a ledolgozott adósságtörlesztés esetén sem marad önkormányzati támogatás nélkül. A városmarketing szolgáltatásokat ugyanis már a novembertől hatályos szerződés teljesítése előtt elkezdte egy korábbi megbízásnak köszönhetően. Mint a polgármesteri hivataltól megtudtuk,

2022. február és október között nettó 166 millió forintért biztosított ilyet az önkormányzatnak. Ezt követte novembertől az újabb 55 millió forintos megbízás;

a két, folytatólagos városmarketingezés értéke nettó 221 millió forint.

(Címlapképünk forrása: Veszprém.hu Facebook)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Le az ünneplővel!

  • narancs.hu

Hétfőn lesznek az iskolákban az évnyitó ünnepségek, de mit vegyenek fel a gyerekek?