Szijjártó: Egyelőre nem szerződik több keleti vakcinára a kormány

  • narancs.hu
  • 2021. február 17.

Belpol

Így is 5 millió adag kínai oltóanyagnak kell érkeznie május végéig. 

Egyelőre nem vesz több vakcinát keletről a kormány - mondta Szijjártó Péter külügyminiszter egy szerdai,, más témájú sajtótájékoztatón az ATV kérdésére.  

A csatorna azt kérdezte, tervezi-e a kormány, hogy a 2 millión felül még több orosz vakcinát rendel, vagy más keleti oltóanyagot.

A miniszter azt mondta:

“Egyelőre más szerződés megkötését nem tervezzük. Egyelőre mindez a nyugati irányú szállításokkal úgy tűnik, hogy a Pintér miniszter úr által meghatározott oltási terv teljesítéséhez elégséges lesz."

Hozzátette, az Európai Unióból érkező szállítások menetrendjéről nem tud nyilatkozni, de arra külön kitért, hogy a kínai gyártó nagyobb mennyiséget szállított, mint amit vállalt az első ütemre, és hamarabb is szállította minthogy azt vállalta.

A szerződés értelmében ugyanis február végéig 500 ezer darabot kellett volna szállítani, de kedden 550 ezer adag kínai oltóanyag érkezett, tehát hamarabb jött a szállítmány, és több is, “ezért mindenképpen köszönettel tartozunk, meg is köszöntük a kínai kollégáknak” - mondta a miniszter.

Szijjártó azt is mondta,

az orosz szerződés ütemezése szerint három hónap alatt kell megérkeznie az 1 millió ember beoltására alkalmas mennyiségnek (2 millió adag oltóanyag), és május végéig négy ütemben kell beérkeznie az 5 millió kínai vakcinának. 

Ez utóbbi 2,5 millió ember beoltására elég, a kínai szállításnál a következő határidő március vége, április vége és május vége. 

Figyelmébe ajánljuk