Gulyás leült tárgyalni polgármesterekkel, de még egy ígéret se hangzott el

  • narancs.hu
  • 2021. február 17.

Belpol

A polgármesterek elmondása szerint semmilyen konkrét választ nem kaptak a minisztertől. 

Nem volt eredménye az önkormányzati vezetők és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdai tárgyalásának - közölték polgármesterek a több mint két órás beszélgetés után. 

Gulyás a 23 olyan település vezetőjét hívta egyeztetésre, amelyek 25 ezer fő felettiek, de nem megyei jogú városok, vagy fővárosi kerületek, így pedig kimaradtak a kormány által a 25 ezer fő alatti településeknek nyújtott iparűzésiadó-kompenzációból, és a 10 kiválasztott - fideszes vezetésű - megyei jogú városnak adott külön támogatásból is.   

A Gulyással folytatott megbeszélés után Nyirati Klára, Baja polgármestere azt mondta, abban reménykedtek, hogy kapnak egy konkrét számot, vagy százalékot, hogy mennyivel fogja kompenzálni ezeket a városokat a kormány, de ez nem történt meg.

Hozzátette, február 15-ig be kellett kellett nyújtania a költségvetést az önkormányzatoknak, ezekben a bevételi oldal tele van bizonytalansággal, a kiadások oldalán pedig mindenki meghúzta a nadrágszíjat, a fejlesztéseket és a működési költségeket nagyon szigorúan nézték át, de így is komoly problémák lehetnel. 

"Mi most itt ezt az épületet bizonytalanságban hagyjuk el, nem tudjuk, hogy mennyiből tudunk gazdálkodni, meg tudjuk-e őrizni a munkavállalókat, és ha a kormány nem tud néhány hónapon belül döntést hozni, akkor hamar meg kell hozni a fájdalmas döntéseket" - mondta. 

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere úgy fogalmazott: 

"Mi történt itt ma? Semmi, hiszen a miniszter úr azt mondta minden egyes kérdéssel kapcsolatban, hogy ezt kormánydöntésnek kell megerősítenie, vagyis a mai tárgyalásra úgy érkezett, hogy semmilyen konkrét felhatalmazása nem volt."

Wittinghoff hozzátette, nagy reményekkel érkezett a tárgyalásra, de nem kis csalódottsággal távozik. Mint mondta, rákérdeztek arra is, hogy a 25 ezer fő alatti településeket egységesen kezelik, akkor miért nem lehet a felettieket is, de erre sem kaptak választ.

Elmondása szerint Gulyás is kimondta, hogy

Budaörs jár a legrosszabbul. 

Az önkormányzati bevételek elvonása Wittinghoff szerint alaptörvénybe és az önkormányzati törvénybe is ütközik. Beszélt arról is, hogy a napokban a kormány megkapta az Európa Tanács jelentését, amelyhez még a járvány előtt folytattak vizsgálatokat, és amely kimondta, hogy

az önkormányzatok finanszírozása elégtelen, a centralizáció elképesztő mértékű, és hogy a valódi önkormányzatiság lehetetlen Magyarországon.  

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke azt mondta, 3 kéréssel érkeztek a megbeszélésre:

  • hogy a 25 ezer fő feletti települések a 25 ezer alattiakhoz hasonlóan kapjanak kompenzációt,
  • hogy tárgyaljanak a járvánnyal kapcsolatos önkormányzati költségek kompenzációjáról,
  • és hogy tárgyaljanak arról is, hogy a gépjárműadót hogyan lehetne visszakapnia az önkormányzatoknak. 

Ezek egyike sem teljesült azonban, Gulyás azt mondta, nincs felhatalmazása a kormánydöntés átírására. Gémesi hozzátette, a 25 ezres határ egyébként nem rászorultsági alapon lett meghatározva, és arra sem kaptak választ, hogy a 10 megyei jogú város extra támogatását mi indokolta. Azt kérték, hogy lakosságarányosan kapjanak kompenzációt a 25 ezer feletti települések is. 

A MÖSZ elnöke azt mondta, annyit tudnak, hogy a jövő héten Gulyás a kerületekkel és a fővárossal fog tárgyalni, március végéig pedig minden településvezetővel külön megnézik az egyes költségvetéseket, és egyénileg döntenek a kompenzációról. 

Erről azt mondta, szerintük ez nem szerencsés, mert

ezután le lehet szalámizni a polgármesterek együttműködését,

de Gémesi azt ígérte, összegezni fogják, hogy az egyes polgármesterek mire jutnak, és továbbra is együtt fognak fellépni. 

Figyelmébe ajánljuk

Történetből történetbe

A könyv első fejezetének novellái időtlen térbe helyezik a névtelen Fiú történetét, mely így – az elsőszülött vagy a tékozló fiú toposzától a krisztusi jelentésekig – elvont, mitológiai, bibliai és tropikus, vagy akár popkulturális tartalmak közvetítője lehet.

Bizonytalan szavazók

Aki a cím alapján egy koronavírusról szóló előadásra számít, meg fog lepődni. Pintér Béla új politikai pamfletnek is beillő előadása arra kíváncsi, hogy miért lesz vagy marad valaki fideszes.

 

A pestlőrinci lepel

„Még harcolunk, de testünk oly sovány. Testvér, segítsd a lebukottakat” – írta szegény József Attila abban a versében, amelyikért a legtöbb komcsizást kapta a mai hatalom mindenkori eszmetársaitól.

Helyes gondolatok

A kormányoldalon nem enyhül a Svédország NATO-csatlakozását kísérő elmebaj. Politikailag értelmezhetetlen megfontolásból a szuverenitására máskor oly kényes Orbán-kormány változatlanul úgy táncol az ügyben, ahogyan Erdoğan török elnök fütyül, de ő legalább tud mire hivatkozni: a Svédországba kivándorolt vagy menekült kurdok tízezreire Ankara potenciális veszélyforrásként tekint, és sehogyan sem bírja megemészteni, hogy a svédek ezt a kérdést a saját demokratikus meggyőződésük szerint kezelik.

„Ha szabad lennék”

A klasszikus értelemben vett rendezést a háta mögött hagyva valami teljesen újba kezdett: 2015-ben elvégezte a család- és rendszerállítás-tanfolyamot, és jelenleg a Sztoriműhely vezetője. Trauma feldolgozásáról, berögzült színházi struktúrákról és a változás lehetőségeiről beszélgettünk vele.