Tízmilliárdokért kötött ingatlanszerződéseket a MÁV NER-közeli cégekkel

  • narancs.hu
  • 2024. július 30.

Belpol

Eladták a szolnoki járműjavítót, most visszabérlik a NER-közeli többségi tulajdonosoktól. 

Egy NER-közeli céggel kötött csaknem 25 milliárdos szerződést a Lázár János alá tartozó MÁV – írja a Magyar Hang.

A lap a MÁV nyilvános szerződéslistája  alapján azt írja, a MÁV nettó 24,7 milliárd forint értékű szerződést kötött a szolnoki telephelyű MÁV Vagon Járműjavító Kft.-vel két tételben. A megállapodások idén április végén léptek életbe, az egyik pedig egészen 2038 végéig érvényes marad. A járműjavító korábban még 100 százalékban a MÁV tulajdonában állt, ám 2023-ban a NER-közeli Magyar Vagon Befektetési Vagyonkezelő Zrt. többségi tulajdonába került.

Ez utóbbi az a cég, amelyet 2019-ben Szalay-Bobrovniczky Kristóf jelenlegi honvédelmi miniszter alapított, és amelytől végül akkor szabadult meg, amikor miniszterré nevezték ki. A cég most pedig a Solva II. Magántőkealap birtokában van – ennek haszonélvezői ismeretlenek, de a magántőkealap vagyonát korábban a Hernádi Zsolt Mol-vezérhez kötődő Gran Private Equity kezelte, most pedig egy Mol-leányvállalat, a Lead Ventures Zrt.

A MÁV-cégben idén április 30-án jegyezték be tagként a vagyonkezelőt, a Lázár János irányítása alatt álló MÁV-cégcsoport pedig ezzel a dátummal kötötte meg a 24,7 milliárdos ingatlanbérleti szerződéscsomagot a céggel, amelyet néhány hete már Magyar Vasúti Kft.-nek hívnak. 

A lap hozzáteszi, a MÁV szerződéslistája alapján a csoport nagy összegű irodabérleti szerződéseket is kötött 2026 végéig a Kassák-Dévai irodaház, vagyis a Dévai Center használatára – csaknem 3,4 milliárd forintos szerződést kötöttek a Harsánylejtő Kft.-vel, ami közvetett tulajdonosán, a BIF Nyrt-n keresztül a Schmidt Mária kormánybiztos és az Ungár-család érdekeltségének számít.

A lap információi szerint a home office-ról irodai munkára visszahívottak többségét is ebbe a XIII. kerületi irodaházba költöztetik, míg más dolgozóknak a régi Telekom-székházban találtak helyet. A MÁV-csoport itt egy 2027 májusáig érvényes, 2,1 milliárd forint összértékű szerződést kötött egy Wing Holding-leánycéggel.

A lap hozzáteszi, a MÁV korábban a Könyves Kálmán körúti Parkway Irodaházat bérelte a Raiffeisen Ingatlanalaptól, 2019 novembere és idén május között (a jelenlegi árfolyamon) 132 millió forintért, ezzel szemben a Dévai Center és a régi Telekom-székház használata gyüttesen havonta 165 millió forintot jelent az államnak – miközben a MÁV azt állítja, hogy több százmillió forintot spórolhat az új bérleményekkel.

Emellett a  társaság több igazgatási osztálya is a fővárosi Budafoki úton található, hétemeletes Agrober-székházba települ át, de a MÁV egy korábbi tájékoztatása szerint ezt az irodaházat térítésmentesen használhatják majd.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk