Szijjártó Péter: Nemzetellenes törekvés az akkumulátorgyárak ellen küzdeni

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 26.

Belpol

A külügyminiszter testhez simuló Armani-pólóban beszélt a tihanyi Tranzit politikai „fesztiválon”.

Szijjártó Péter előadást tartott a Fidesz Tihanyban megrendezett politikai dzsemboriján, a Tranziton, ahol elmondta, most „a nemzetközi politikában minden mozog, csak a bizonytalanság biztos”, Magyarország külpolitikai mozgástere azonban széles. A külügyminiszter nem említette, hogy az Egyesült Államokkal, a NATO-tagjaival, az EU-val, de még a V4-országokkal is rossz a viszonyunk, augusztus 20-án pedig keleti autokratákkal és gyanús politikusokkal ünnepelte a politikai elit a Szent István-ünnepet: „A mostani hullámok közepette le kell szögezni, hogy a magyar külpolitika célja nem lehet más, mint a magyar érdekek érvényesítése” – mantrázta a miniszter többször is. Azt is elárulta, hogy Orbán Viktor ezzel bízta meg első miniszteri időszaka elején: „Péter, csinálj magyar külpolitikát.”

Szijjártó az „új világrendről” is beszélt – ha Orbán nem ecsetelte volna elég részletesen Tusványoson és Tihanyban is –, és az új "narratívának" megfelelően ő is elmondta, hogy „a nemzetközi liberális mainstream próbált beavatkozni a magyar választási folyamatba”. Szijjártónak furcsa kijelentései voltak az ukrajnai háborúról is, amikor azt mondta, hogy az Egyesült Államok „beleprovokálta” az EU-t egy katonai segítségnyújtási versenybe: „Belemenni egy katonai segítségnyújtási versenybe a világ első számú katonai hatalmával, ott még a döntetlent is magas szorzóval adják.”

A külügyminiszter azzal indokolta a magyar külpolitika engedékenységét az oroszokkal, hogy akik ezért minket bíráltak, azoknak „az ölükbe hullott a szabadság, miközben 40 év kommunista diktatúrát néztek végig Magyarországon.”

Szijjártó Péter szerint a kínai és egyéb ázsiai akkumulátorgyárakért „nagy a tülekedés” Európa-szerte. Ezután

„a nemzeti érdekkel abszolút ellentétes törekvésnek”

nevezte, ha valaki olyan mozgalmakhoz áll, amelyek nyomán ezek az akkumulátorgyárak nem Magyarországra települnek. „A saját otthonukért aggódó embereket félrevezetik, megtévesztik, és felhasználják őket, ezt lehet külföldről és belföldről is tüzelni” – riogatott a miniszter, aki azt is elmondta, hogy győriként büszkék az Audi-gyárra, most pedig a gödi Samsung közelében lakik.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk