Szívecskés matricák miatt tartott házkutatást a rendőrség Pécsen

Belpol

Rabosították és kihallgatták a Kétfarkúak pécsi aktivistáit, mert a gyanú szerint szívet és pozitív tartalmú üzeneteket ragasztottak a kormány konzultációs plakátjaira.

„Nyomozás indult egy átragasztott kormányzati emojis plakát miatt – írtuk meg még augusztusban, a Szabad Pécs nyomán. A városi lap még egy fotót is közölt egy bűnügyi helyszínelőről, amint ujjlenyomatokat rögzít a szívecskés hirdetéssel lefedett plakáthengerről.

A rendőrség nagy erőkkel dolgozhatott a példátlan bűncselekmény felderítésén: a napokban a Kutyapárt két pécsi tagját is meggyanúsították és rabosították az ügyben.

Erről Pincehelyi Zita, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) aktivistája számolt be Facebook-oldalán, de lapunknak is mesélt a történtekről: „Néhány napja kaptam meg az idézést, és ma kellett bemennem a pécsi kapitányságra, ahol az Életvédelmi Alosztályon hallgattak ki. „Kérdeztem is, hogy kit öltem meg, mert nem emlékszem rá, de megnyugtattak, hogy a rendőrségi alosztály más ügyekkel is foglalkozik” – mondta Pincehelyi.

Diszkrét házkutatást is tartottak

Hozzátette, a rendőrségen rabosították, azaz ujjlenyomatokat vettek tőle, és rongálás gyanújával akarták kihallgatni – úgy tudja, hogy térfigyelő kamerák felvételei alapján gyanúsították meg. A rendőrség szerint Pincehelyi Zita és társa, Fulmer Gergely hat plakátot ragasztott tele szívecskékkel és olyan üzenetekkel, mint a „Nem vagy egyedül”, „Az élet szép”; ezzel 88 ezer forint kárt okozhattak,  a 60 ezer forintos kárérték felett pedig a rongálás már nem szabálysértésnek, hanem bűncselekmények számít.

 
 
Nem vagy egyedül, hirdette a rendőrök figyelmét is felkeltő plakát
Forrás: Pincehelyi Zita/Facebook

Hogy ő ragasztott vagy sem, Pincehelyi nem akarta elárulni, arra hivatkozva, hogy egyelőre a rendőrségen sem tett vallomást. „A rendőrök aranyosak, udvariasak voltak. Ezért is volt megdöbbentő, mikor a beszélgetés után bejelentették, hogy ők bizony velem jönnek házkutatást tartani, engedélyük is van rá” - mesélte az aktivista.

Pincehelyi így két rendőrrel tért haza, akik tapintatosan, de átkutatták lakását, ragasztható szívecskéket keresve.

Nem találtak, de az abszurd kaland ezzel még nem ért véget; az aktivistának ugyanis vissza kellett mennie biciklijéért, amit a kapitányságon hagyott. „Ebédidőben értem oda, és hallottam, ahogy a rendőrök arról áradoznak, hogy a menzán ma harcsapörköltet adnak. Gondoltam, ezt én is kipróbálom” – mondta Pincehelyi Zita, aki rendelt egy menüt a civilek által is látogatható menzán.

 
 
Szeretet Konzultáció? Naná, hogy gyanús lett a pécsi nyomozóknak!

A szívecskés rongálással gyanúsított Kétfarkú-aktivista így jó eséllyel együtt pörköltözött az ellene nyomozó rendőrökkel. Az eset egyébként annyira megragadta a jövő évi választásra jelöltként készülő Pincehelyit, hogy megválasztása esetén az örök élet és ingyen sör mellett ingyen harcsapörköltet is ígér.

Ha a Mi Hazánk uszít, azzal nincs gond

Az eset ugyanakkor inkább aggasztó, mint szórakoztató: a szívecskék után szorgalmasan vizsgálódó pécsi rendőröket ugyanis valamiért jóval kevésbé érdekelte, amikor a Mi Hazánk uszító stencilekkel ragasztotta tele a várost, napokkal a helyi Pride-rendezvény előtt.

A Mi Hazánk Ifjai-logóval ellátott matricák a második világháború propagandaplakátjainak stílusában, gonosz polipként ábrázolták a szélsőjobb által gyűlölt eszméket és fogalmakat „LMBTQ, Ateizmus, Marxizmus, Liberalizmus, Feminizmus, Gender – Pusztítd a szörnyet” –üzenték. Az uszító szöveg miatt Péterffy Attila polgármester és a Bahir újságírója is feljelentést tett közösség elleni uszítás miatt, ám a nyomozóhatóság visszautasította beadványukat, arra hivatkozva, hogy a kérdéses eset nem bűncselekmény

Az ügyben a Narancs.hu a Baranya megyei Rendőr-főkapitánysághoz fordult: szerettük volna megtudni, hogy miért a pécsi életvédelmisek foglalkoztak egy emberöléshez, súlyos testi sértéshez képest pimf plakátragasztási esettel, mennyit költöttek eddig a nyomozásra, és miért nem tartották uszítónak a Mi Hazánk matricáit, melyek az LMBTQ-szörny pusztítására szólítottak fel, két nappal a pécsi Pride előtt. A főkapitányság jelezte, hozzájuk 24-én érkezett be fejelentés a plakátok átragasztásáról, és azért kezdtek nyomozni az ügyben, mert szerintük valóban rongálás történt  - a kérdéses kormányzati plakátokat ugyanis újra kellett ragasztani, ami a hirdetőoszlopok tulajdonásának jelentett plusz kiadásokat. "A nyomozást végző egység kijelölése a szakmai szempontok, valamint az aktuális leterheltség figyelembevételével történik" - írták felvetésünkre, hogy miért az életvédelmi csoport foglalkozott a szívecskés matricákal. Nem jutottunk sokkal előbbre a Mi Hazánk matricáinak ügyében sem, a megyei főkapitányság azokat továbbra sem tartja uszítónak, annak ellenére sem, hogy bizonyos eszmék és társadalmi csoportok egyértelmű elpusztítására buzdítanak.

A lemosható festék miatt is eljárás indult

Nem ez első, és jó eséllyel nem is az utolsó eset, amikor a hatóságokat a politikai jellegű retorzió eszközeként vetik be. A Momentum aktivistáit  például "csoportosan, kisebb értékre, politikai véleménynyilvánítás céljából elkövetett rongálással" vádolták meg, mivel lemosható (!) festékkel jachtparkolót festettek a Külügyminisztérium épülete elé, emlékeztetve Szijjártó Péter adriai luxusnyaralására. Az ügy odáig jutott, hogy egy 17 éves, rendezett családi körülmények között élő aktivista ellen gyámhatósági eljárás is indult. Az eljárás végül nem meglepő módon bűncselekmény hiányában zárult le.

Arról, hogy a rendőrség, az ügyészség és adott esetben az adóhatóság hogyan válhat gumibottá a kormány kezében, ebben a cikkünkben írtunk részletesen:

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk