Szocialista csetepaté Salgótarjánban: Vasgyári capriccio

  • M. László Ferenc
  • 2006. szeptember 7.

Belpol

Országos figyelmet keltett az a pártbelharc, ami a lokális köznyelvben Kismoszkvának titulált szocialista "fellegvárban", Salgótarjánban zajlik. A legfelsőbb pártvezetés haragját is kiváltó viszály mögött az MSZP két erős emberének személyes vitája áll. Az első csatát Boldvai László nyerte, de a jelenlegi polgármester, Puszta Béla visszavágóra készül: a pártakarattal szembeszegülve függetlenként indul október elsején.
Országos figyelmet keltett az a pártbelharc, ami a lokális köznyelvben Kismoszkvának titulált szocialista "fellegvárban", Salgótarjánban zajlik. A legfelsőbb pártvezetés haragját is kiváltó viszály mögött az MSZP két erős emberének személyes vitája áll. Az első csatát Boldvai László nyerte, de a jelenlegi polgármester, Puszta Béla visszavágóra készül: a pártakarattal szembeszegülve függetlenként indul október elsején.

"Hogy a fenében van még mindig Béla képe kint a honlapunk nyitó oldalán?" - háborgott egy szocialista aktivista a salgótarjáni pártirodába való beléptünkkor. A fiatal szervező kérdése jogos, hiszen a szocialisták polgármesterjelöltje Salgótarjánban már nem Puszta Béla, hanem Dóra Ottó, a Nógrád megyei közgyűlés elnöke. Pedig hónapok óta tudható: Puszta kiesett a pikszisből, ráadásul a szocialisták tarjáni kampánycsapata jelentős erőfeszítéseket tesz, hogy az 1994 óta regnáló polgármester helyett felépítse új jelöltjét, a kevésbé ismert Dórát.

"Október 1-jén kiderül, hogy az MSZP minek köszönheti három cikluson át tartó sikerét Salgótarjánban: Puszta Béla polgármesteri teljesítményének, vagy inkább társadalmi beágyazottságának, ami az acélgyártás egykori fellegvárának számító vidéken eddig kikezdhetetlen volt" - elemezte a helyzetet a párt felső vezetéséhez közel álló forrásunk. Mindenesetre az elnökség felsorakozott a helyi tagszervezet elhatározása mögé, erre utal Szili Katalin nagy botrányt kiváltott augusztus 19-i salgótarjáni kijelentése, miszerint a választók el tudják majd dönteni, hogy ki mögött állnak a fejlesztési pénzek.

"Nagy kockázatot vállaltunk,

amikor áldásunkat adtuk Boldvaiék húzására, Puszta kárpótlás nélküli teljes kiszorítására, de tudni kell, hogy Gyurcsány Nógrádot Boldvai László felségterületének tekinti, és nem avatkozik a helyi ügyekbe" - mondta a Narancsnak egy vezető szocialista politikus, hangsúlyozva: "Borítékolni lehetett, hogy a jelenlegi polgármester nem távozik csendben a színről."

A helyi legendárium szerint a két politikus vitája a 2002-es parlamenti jelöltállításra vezethető viszsza. Akkor Puszta Béla azt javasolta az MSZP vezetésének, hogy ne indítsák egyéniben Boldvai expártpénztárnokot, mert az emlékezetes Tocsik-ügyben való érintettsége, a folyamatban lévő eljárás visszatetszést okozhat a választókban. Helyette Rozgonyi József korábbi városi elnököt ajánlotta, mire Boldvai azonnal ellentámadásba lendült, és bizalmasát, Dóra Ottót javasolta jelöltnek. Végül Medgyessy Péter döntött, amikor jelezte a helyi tagságnak: a párt mindenképpen a magas népszerűségű polgármestereket preferálja, olyan embert akarnak, aki biztosan hozza a kerületet, legyen tehát Puszta a jelölt. Boldvai befolyását mutatja, hogy a miniszterelnök-jelölt intő szava ellenére a tarjáni szervezet csaknem fele Dórát támogatta, Puszta jelölése mindössze egy szavazattal ment át. Igaz, dupla annyi szavazatot szerzett a választáson, mint fideszes ellenfele.

A helyi MSZP-sek szerint ettől kezdve a polgármester hibát hibára halmozott. A győzelem után a kiegyezést keresve átadta a megyei elnökséget Boldvainak, aki megerősítette párton belüli pozícióit és megkezdte Puszta kiszorítását. "Hiába próbáltam megegyezni velük, a jelölés körüli konfliktust máig nem sikerült kihordani" - elevenítette fel a háborúskodás korai szakaszát lapunknak Puszta Béla. Ezzel szemben többen úgy vélik, hogy a polgármester előbb felmérte a helyzetet, és csak akkor döntött, hogy átadja az elnökséget, amikor látta: megyei támogatottsága kevés a pozíció megtartásához. "Béla 2002 után elbízta magát, azt hitte, hogy választási sikere és Medgyessy támogatása végleg Boldvai fölé emelte őt. Elhanyagolta a tagságot, a szervezést, úgy hozott döntéseket a város élén, hogy az elvtársak véleményét nem kérte ki" - mondta a Narancsnak egy salgótarjáni szocialista káder.

Több tarjáni forrásunk szerint a 2002-es ügyön felül van még egy kényes kérdés Boldvai és Puszta viszonyában. Mindketten tagjai az Észak-magyarországi Fejlesztési Tanácsnak, amely milliárdok sorsáról dönt. Információink szerint a két politikus az elmúlt években több alkalommal szembement egymással e területen is. Többen úgy emlékeznek, hogy Puszta keresztbe tett városi szinten Boldvai érdekeltségeinek, illetve bizonyos "közeli vállalkozóknak", amit a volt pénztárnok főbenjáró bűnnek tekint.

Sokan azt is felpanaszolják, hogy autoriter eszközökkel irányítja Salgótarjánt. Ritkán egyeztet a többi párttal, az SZDSZ például nem lépett koalícióra a közgyűlésben az MSZP-vel. "Egyedi esetekben meg tudtunk egyezni, de számos konfliktusunk volt" - mondta lapunknak Ercsényi Ferenc, a liberálisok városi frakcióvezetője, a párt nógrádi elnöke. "A legnagyobb baj, hogy tizenkét év alatt nem találta meg a kitörési pontot, nem sikerült megnyerni egy olyan nagyberuházót, aki kirántotta volna a várost a nehézipar összeomlása által okozott válságból, így valóban ki vagyunk szolgáltatva a kormányzati támogatásoknak" - elemezte a helyzetet Ercsényi.

Puszta a 2004-es miniszterelnök-váltáskor is rossz lóra tett: Kiss Péter mellett állt ki Gyurcsánnyal szemben. E hibákat azonnal kihasználták pártbeli ellenfelei, s a 2005-ös városi költségvetés vitájakor már a szélesebb nyilvánosság előtt is egyértelművé vált, hogy a két erős ember közötti ellentét kezelhetetlen. Néhány szocialista képviselő nem szavazta meg a büdzsét, és állítólag nem tájékoztatták előre a polgármestert. "Hátba szúrták Bélát, nagy baj lett volna, ha nincs jelen a SZDSZ két képviselője vagy a munkáspártiak" - elevenítette fel a vitát az egyik ellenzéki képviselő. "Jelezni akartuk, hogy elégedetlenek vagyunk, változtatnia kéne a hozzáállásán" - mondta a Narancsnak Dóra Ottó. A konfliktus oda fajult, hogy 2005. október 27-én a szocialista frakció és a városi szervezet közös ülésén párthatározatot mondtak ki a polgármesterre úgy, hogy Puszta Béla nem is volt jelen. Ebben - állítólag Boldvai sugallatára - leszögezték: az MSZP a jelen ciklusban nem támogatja a két legfőbb beruházást, a város szívében álló lepukkant toronyházak felújítását és egy parkolóház építését. Ezt már mindenki úgy értékelte, hogy

Boldvai

a polgármester népszerűségének csökkentésére törekszik, miközben javában zajlott Dóra "bevezetése", akinek a neve a közvélemény előtt már összekapcsolódott a megyei kórház rekonstrukciójával, majd a salgótarjáni főtér felújításával. Ezután a lényegi döntéseket Puszta csak az ellenzék támogatásával tudta keresztülverni a közgyűlésen. A problémákat a polgármester jelezte ugyan a szocialista elnöknek, Hiller Istvánnak, de a központból azt üzenték, hogy nem avatkoznak helyi ügyekbe.

Újabb botrányt váltott ki helyben, amikor az egyik alpolgármester, Kovácsné Czene Csilla - aki október 1-jén függetlenként indul a városvezetői székért - szembefordult Pusztával. Czene bizonyos beruházásokat - szembemenve a szocialista frakcióval - támogatott a közgyűlésben, más fejlesztéseket viszont, amiket a polgármester fontosnak tartott, ellenzett. Taktikázását mind Dóra, mind Puszta környezetében úgy értékelték, hogy valójában a polgármesteri pozícióra pályázik. Ám Boldvaiék nem számolnak Czene Csillával; végül a polgármester is megelégelte helyezkedését, megfosztotta alpolgármesteri jogköreitől, még a szobájából is kipakoltatta, s beköltöztette a hivatal fénymásoló helyiségébe. Igaz, miután kiderült, hogy mindketten feketeseggűek a pártban, többek szerint újra beszélő viszonyban van polgármester és helyettese.

Boldvai győzelme az idei kampány-előkészületek idején vált teljessé, amikor Puszta Béla parlamenti és polgármesteri jelölése már szóba sem került. Puszta ekkor átjelentkezett a tarjáni MSZP- szervezetből a bátonyterenyeibe, majd augusztus 8-án bejelentette önálló indulását, s egyúttal kilépését az MSZP-ből. A legfurcsábbnak mindenki azt tartja, hogy Boldvai úgy szigetelte el Pusztát, hogy semmit nem ajánlott kárpótlásul. A helyi pletykák szerint szóba jött valami megalázó tisztség egy városi intézmény élén, de ezt mind a polgármester, mind a megyei közgyűlés elnöke határozottan cáfolta, és hasonló információkat kaptunk a párt felsőbb köreiből is.

Puszta, Czene és Dóra vetélkedése, illetve az SZDSZ önálló indulása megosztja a baloldali szavazókat, ami egyértelműen

a Fidesznek kedvez

Ami eddig lehetetlennek tűnt a jobboldal számára, az most elérhető közelségbe került - a jobboldal beveheti Kismoszkvát. Ráadásul ügyesen taktikáznak, mivel nem pártkatonát, hanem egy iskolaigazgatót, Székyné Sztrémi Melindát indítják. Becsó Zsolt választókerületi elnök a Narancsnak elmondta: nem is Dórát, hanem Boldvait tekintik ellenfelüknek, azaz a városon kívül a megyét is szeretnék elhódítani, és ezzel sarokba szorítanák az egykori pártpénztárnokot. Információink szerint egy ilyen fordulat erősen elgondolkodtatná az MSZP vezetőségét is. Jelenleg megkérdőjelezhetetlen Boldvai befolyása, de a szocialisták számára máig kínos a Tocsik-ügy, így sokan szívfájdalom nélkül ejtenék a nógrádi erős embert.

M. László Ferenc

Figyelmébe ajánljuk