Szőke Gábor Miklós az égbe emelkedő arany csodaszarvast készít a volt Postapalota kertjébe

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 6.

Belpol

A magyarok lélekvezető állatát egy bronz szikla tetejére képzeltem el, hogy szarvasteste egybefonódjon az éggel, és éjszaka csillagképként ragyogjon – közölte a szobrász.

Újabb grandiózus szobortervéről számolt be Facebook oldalán Szőke Gábor Miklós, a NER egyik kedvenc szobrásza. A csodaszarvas az egykori Postapalota – ma már Buda Palota – kertjéből emelkedik majd az égbe. "A magyarok lélekvezető állatát egy bronz szikla tetejére képzeltem el, hogy szarvasteste, amelyet többezer hajlított “aranyszőr lemezből” alkottam meg egybefonódjon az éggel és éjszaka csillagképként ragyogjon" – közölte a szobrász.

 
Fotó: Facebook/Szőke Gábor Miklós 

 
Fotó: Facebook/Szőke Gábor Miklós 

Arról, hogy mennyi pénzbe kerül az adófizetőknek ez a csodaszarvas, Szőke nemnyilatkozott. Vélhetőleg nem volt olcsó, hisz' a művész maga is kiemelte már, hogy az ilyen minőségű munkáknak ára van.

A Magyar Nemzeti Bank két éve 667 millió forintért rendelt tőle két szobrot ugyanehhez az épülethez. Az nem teljesen világos, hogy ez a szobor közöttük van-e, vagy egy harmadikra is kapott megbízást. De a tervezett alkotások között már szerepelt, csak eredetileg az épületen belül kapott volna helyet. A leírása stimmel, a nem gazdasági ihletésű szobor egy 4,5 méter magas, 7,2 méter hosszú csodaszarvas amely egy 6,5 méter magas sziklát ábrázoló talapzaton áll majd – írta korábban a G7.

Szőke 2020-ban úgy tudni, egy 10 tonnás, kiterítve egy 30 méteres lebegő oroszlánért és egy medve és bika harcát ábrázoló szoborért kapta meg a fenti összeget.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk