Támogatnák a kormánytagok, hogy vitát folytassanak arról, lehet-e homoszexuális személy egy gyermekintézmény vezetője

  • narancs.hu
  • 2024. március 18.

Belpol

Lázár János beszélt arról, V. Jánost úgy nevezte ki a fővárosi önkormányzat 2010 előtt, hogy tudták róla, homoszexuális. 

„Lázár János miniszter úr a napokban úgy nyilatkozott, hogy »vitát kell lefolytatni arról, hogy homoszexuális ember vezethet-e gyermekvédelmi intézményt«. Ezzel kapcsolatban kérem szíves tájékoztatását: egyetért-e miniszter úr szavaival? Van-e az említett nyilatkozatról vita, illetve egyeztetés a kormányon belül? Készül-e erre vonatkozóan jogalkotásra a kormány?” – kérdezte írásban Kanász-Nagy Máté, az LMP országgyűlési képviselője a kormánytagoktól. 

„Minden vitát támogatunk, ami a gyermekek védelmét szolgálja” 

– válaszolták egységesen Kanász-Nagy felvetésére. Nem minden tárca oldaláról érkezett eddig reakció, Nagy István agrárminiszter, Rétvári Bence belügyi államtitkár, Vitályos Eszter kulturális államtitkár, Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára,  és Latorcai Csaba, a közigazgatási és területfejlesztési miniszterhelyettes válaszolt. 

Lázár János építési miniszter pár hete arról beszélt, hogy szigorítani fognak a gyermekvédelmi intézmények felügyeletén és azon is, hogy kik lehetnek ezeknek az intézményeknek a vezetői. A tárcavezető szerint egy fontos és súlyos kérdés lesz ebben, hogy amikor a fővárosi önkormányzat 2010 előtt a pedofíliáért elítélt V. Jánost, a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóját kinevezte, tudta, hogy homoszexuális. „Ez egy komoly társadalmi vitát elindító kérdés lesz” – hangsúlyozta a miniszter. 

 
Lázár János építési és közlekedési miniszter sajtótájékoztatót tart a minisztériumában 2024. február 29-én
Fotó: MTI/Soós Lajos

A sajtótájékoztatón jelenlévő Népszava visszakérdezett, hogy kijelentése azt jelenti-e, hogy a későbbiekben homoszexuális pedagógus nem nevezhető ki gyermekintézmény vezetőjének, Lázár azt válaszolta: 

„Nem akarok ebben állást foglalni, de ezt a vitát le kell folytatni, mert az fontos részlet. A liberális városvezetés úgy nevezte ki ezt az embert a gyermekotthon élére, hogy tudták róla, hogy homoszexuális.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.