Tanítás nélküli munkanapot rendeltek el a tatai iskolában, miután a tanárok 90 százaléka sztrájkot hirdetett

  • narancs.hu
  • 2023. január 24.

Belpol

Így a sztrájk nem érvényes.

A tatai Kőkúti Általános Iskola tantestületének 90 százaléka sztrájkot hirdetett január 23-tól 25-ig, a szülők pedig szolidaritásként a gyerekek csak három százalékát küldték be az iskolába – írja a 444

Az intézmény vezetője azonban inkább tanítás nélküli munkanapot rendelt el, így a sztrájk nem érvényes. Minderről az iskola Facebook-oldalán számoltak be a sztrájkoló pedagógusok.

„A sztrájkot 23-án reggel 8 órakor 54 fő kezdte meg, majd az intézményvezető 9 órakor bejelentette, hogy tanítás nélküli munkanappá nyilvánítja ezt a napot. Ezáltal ellehetetlenítette a sztrájkot, hiszen a nevelőtestület döntése nélkül rendelte el a tanítás nélküli munkanapot” – írták, hozzátéve, hogy a sztrájkot minden jogszabályt betartva szervezták meg, amiről az intézményvezetés egyébként a szülőket is tájékoztatta.

A SZTRÁJK ALAPJOG! VAGY MÉGSEM? A TATAI KŐKÚTI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS TAGINTÉZMÉNYE SZTRÁJKOLÓ PEDAGÓGUSAINAK KÖZLEMÉNYE A...

Posted by Kőkúti Általános Iskola on Tuesday, January 24, 2023

Kedden ismét – nevelőtestületi döntés hiányában – tanítás nélküli munkanap volt az iskolában, de a tanárok ennek ellenére is vállalták, hogy 8-tól 9 óráig sztrájkolnak.

„Nem hagyjuk, hogy törvénytelen módszerekkel akar elhallgattatni minket a munkáltatónk! A gyermekek joga azzal sérül igazán, hogy figyelmen kívül hagyják a döntéshozók az érdekeiket”

– olvasható a sztrájkoló tanárok posztjában.

Január 23-tól országszerte egyhetes munkabeszüntetéssel folytatják a tiltakozást a pedagógusok. A sztrájkhét részleteit még január 10-én a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete tette közzé a nedolgozzingyen.hu-n. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár Január 26-ára hívta össze a sztrájkbizottság következő ülését. Az államtitkár figyelmeztette szakszervezeti vezetőket: „a köznevelési intézményekben az intézményvezetők és a tankerületek az elégséges szolgáltatás körébe tartozó szolgáltatások teljes körű biztosításáért mindent megtesznek” a sztrájknapokon.

(Címlapképünk forrása: Kőkúti Általános Iskola/Facebook)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.

Így is szép

A 18. század végén, a polgári hangverseny­élet hajnalán gyakran szerepelt ugyanazon a műsoron intim kamaramű, dal és nagyzenekari szimfónia, utóbbi gyakran több részletre bontva. Ezt a jótékony változatosságot idézte fel Keller András, aki nincs híján a kitűnő ötleteknek.

Elszáradt arcok

Felhajtás, a kínált holmi értékéhez képest túl nagy reklám: ezt jelenti a szerző negyedik regényének címe. A neonzöld szmájli és a betűk neonzöldje a borítón a könyvben felbukkanó árura, egy drogra utal. Az egyenmosoly a grafikai megoldásnak köszönhetően vibrál. Ez a látvány meg is alapozza az olvasmány­élményt, amelynek meghatározó vonulata a bizonytalanság.

Valóra vált álom

Az utókor korántsem elfogulatlan emlékezetében Horthy Miklós zömmel Magyarország kormányzójaként él, aki többnyire fess altengernagyi egyenruhában feszít, esetleg fehér lován léptet. Tette is mindezt 24 és fél éven keresztül, egy tengerrel nem bíró ország („király nélküli királyság”) államfőjeként.

Papás-mamás

Egy játszóházban, pontosabban egy játszóház előterében vagyunk, ahol egy egyedülálló apa és egy válófélben lévő anya várakozik a foglalkozáson lévő gyerekére. Bár kapcsolatuk kissé viharosan indul (gyermekeik összevesznek bent, és természetesen felelőst kell találni egy ilyen komoly helyzetben), de a hosszú közös várakozások alkalmával – mi sem természetesebb – összemelegednek. Eddig ideálisnak tűnik a helyzet, ugye?

Megalázva

Kedden ért véget a PDSZ meghirdette egyhetes országos, ún. gördülő pedagógussztrájk. A záróaktus a Szolidaritás Napja volt, amelyen a közoktatás szereplői mellett a szakképzési centrumok néhány intézményéből, valamint egyházi iskolákból is demonstráltak tanárok. 

Kezek az asztal felett

Jednou budem dál, jednou budem dál, jednou budem dál, já vím… – énekelte szombaton este kicsivel nyolc előtt a Vencel téren a spontán módon, mindenféle közösségi meghirdetés nélkül összeverődött sok száz fős tömeg. A megválasztott elnökként első televíziós interjújára a nemzeti múzeumba siető Petr Pavelt üdvözölték így.

Szégyen nélkül

Miközben a hajléktalan nők körében kifejezetten gyakoriak a nőgyógyászati problémák, az állami ellátáshoz való hozzáférésük finoman szólva is nehezített. A tavaly október óta működő traumatudatos nőgyógyászati rendelőben az egyszeri ellátásokon túl tartós segítséget és sokszor lelki támaszt is nyújtanak a nehéz helyzetű nőknek.