Tankerület: A tanár hibája, ha lassan javít dolgozatot

  • narancs.hu
  • 2024. június 5.

Belpol

Székesfehérváron huszonegy tanár fordult bírósághoz a túlórapénzéért. Az alperesnek érdekes érvei vannak.

Huszonegy székesfehérvári tanár beperelte a Székesfehérvári Tankerületi Központot a kifizetetlen túlóra miatt, de az iskolafenntartó szerint nem jogos a pedagógusok követelése – tudósít a Népszava.

Ez azért érdekes helyzet, mert a kifizetetlen túlórák miatt indított munkaügyi pereket rendszerint a tanárok nyerik. A bíróság az elmaradt járandóság kifizetésére kötelezi a tankerületi központokat, és egyezség is előfordult a felek között. A székesfehérvári ügyben azonban erre a jelek szerint nincs remény. 

A pedagógusok tavaly márciusban fordultak először bírósághoz, novemberben ismét elő kellett terjeszteni a keresetüket. A négy napon belül elrendelt eseti helyettesítések, a napi nyolc órán felüli munkavégzés, az iskolán kívüli, olykor hétvégi munkavégzés díjait kérték, több évre visszamenőleg. A Székesfehérvári Tankerületi Központ ellenkérelme arról szól, hogy a tanárok követelésének egy része már elévült, különben is, az érintettek korábban nem szóltak, csak most, évekkel később álltak elő ezzel az igénnyel – ez a fellépésük pedig összefügg az előző tanévben lezajlott mozgalmakkal.

Az állami szervezet szerint nincs jelentősége annak, hogy egy eseti helyettesítést mikor rendelnek el. 

A bíróságok a jelek szerint erről mást gondolnak: hasonló perekben olyan határozatok születtek, hogy a négy napon belül elrendelt eseti helyettesítések rendkívüli munkaidőnek számítanak, így kell ezeket nyilvántartani és kifizetni. 

Ami a nyolc óránál több napi munkavégzést illeti, a tankerület úgy gondolja,

az a pedagógus hibája, ha a napi nyolcórás munkaidő alatt nem végez a feladataival, tehát lassan javít dolgozatot, vagy több időt vesz igénybe a felkészülés az óráira.

Vitatja a tankerület azt is, hogy az iskolán kívüli munkavégzésért – például a gólyatábor felügyeletéért – pénz járna, mivel ez nem szerepel a hivatalos pedagógiai programban, a tanév iskolai munkatervében, igazolás sincs arról, hogy ezeket a programokat egyáltalán megtartották. 

A székesfehérvári tanárok ügyvédje, Stein Barnabás cinikusnak és abszurdnak minősítette a tankerület ellenkeresetét. Emlékeztetett: az egyik pedagógus számlákkal bizonyítja, hogy az említett iskolán kívüli programok megtörténtek. A tankerület fizetett olyan programokért, amelyek megtörténtét most a bíróság előtt lényegében tagadja.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk