A gödi ellenzéki összefogást szétverő képviselők indulnak Dunakeszin egy kamugyanús párt színeiben

Belpol

2019-ben az összfogás színeiben jutottak be Gödön, majd kiváltak az együttműködésből. A közelmúltban Kammerer Zoltán kormánypárt által támogatott polgármester körül tűntek fel, most pedig a Szociáldemokraták Pártja színeiben indulnak Dunakeszin. Egy Facebook-csoportban ráadáásul arról posztolnak helyi lakosok, hogy a nyilvántartás szerint a jelöltállítás előtt támogatták őket ajánlásukkal, holott nem írtak alá nekik. 

Pár napja egy dunakeszi Facebook-csoportban egy tag azt írta, végignézte a valasztas.hu-n, hogy kit ajánlott hivatalosan jelöltnek. Mint kiderült, a nyilvántartás szerint a Szociáldemokraták Pártjának (Szocdemek) jelöltét támogatta, pedig állítása szerint az ő ívét nem írta alá. A feleségénél ugyanez volt a helyzet. „Nekem is ezt hozta ki, pedig tuti, hogy nem írtam alá neki” – reagálta egy kommentelő a bejegyzésre. A bejegyzés szerzője az 1-es, a hozzászóló pedig a 9-es választókörzethez tartozik, vagyis a poszt tanúsága szerint több helyen tapasztalható a jelenség. 

„Meg is tettem a feljelentést a rendőrségnél”

– írta a kommentszekcióban a bejegyzés szerzője. Megkerestük a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányságot: „a Dunakeszi Rendőrkapitányság egy 2024. május 29-én érkezett feljelentés alapján rendelt el nyomozást hamis magánokirat felhasználása vétségének gyanúja miatt egyelőre ismeretlen tettes ellen” – tájékoztattak. Más hasonló jelzés nem érkezett a Szocdemeket érintően a rendőrséghez. Ahogyan még azt sem lehet tudni, hogy az érintett választópolgárok eredetileg kinek írhattak alá. „Ennek tisztázása az öt napja folyamatban lévő büntetőeljárás egyik feladata” – válaszolta a rendőrség. 

Kik azok a Szocdemek? 

Dunakeszin összesen öt polgármester-jelölt indul a választáson. Dióssi Csaba polgármester a Fidesz-KDNP, valamint két civil szervezet színeiben vág neki, amíg két ellenzéki induló állt fel ellene: a DK-s Tonzor Péter, valamint a momentumos Cseresnyés Csilla is elindul, utóbbit a Közösen Kesziért Egyesület jelölte. A felek próbáltak megegyezni egymással, de ez kudarcba fulladt, erről részletesen írtunk. 

Bilinszky Ferenc 2019-ben még szocialista képviselőként az ellenzéki összefogás színeiben jutott be a képviselő-testületbe, most a Békés Nemzet Egyesület színeiben indul. Szabó Balázs a Jobbik politikusaként jutott be az előző választáson az újpesti testületbe, majd miután 2021 januárjában kiderült, hogy egy oroszokhoz köthető berlini szervezet finanszírozásában Afrikába utazott választási megfigyelőnek, az önkormányzat mind a hét tisztségéből visszahívta. Pár hónapja azzal került a hírekbe, hogy nézeteltérésbe került az ország egyik legnépszerűbb YouTube tartalomgyártójával. Szabó a Megyei Jogú Városért Egyesület jelöltjeként indul a választáson Dunakeszin. 

Polgármesterjelöltjüket nem vették ugyan nyilvántartásba, de a Szocdemek listáján szerepel néhány ismerős név. Lukácsi Bálint 2019-ben az ellenzéki összefogás jelöltjeként jutott be a testületbe. Hasonló a helyzet Lőrincz Lászlóval, valamint Hives Gáborral is, annyi különbséggel, hogy ők a szomszédos gödi önkormányzatba jutottak be 2019-ben – most Dunakeszin indulnak.

Ellenzéki összefogástól a Samsung-pénzekig

A gödi önkormányzat volt az első, ahol az ellenzéki összefogás felbomlott. A választások után alig fél évvel a nyolcfős frakció kettészakadt, létrejött egy új, melyben helyett kapott az akkor még DK-s Lőrincz László, valamint a jobbikos Hives Gábor is. Az új frakció a Fidesszel együtt szavazva korlátozta Balogh Csaba polgármester jögköreit, aki pedig a veszélyhelyzet által biztosított jogaival élve eltávolította a nem vele szavazó alpolgármestereket – így Lőrinczet is. Ők fegyelmit kezdeményeztek ellene, majd a testületi többség kétszer is felfüggesztette Baloghot. A gödi csetepaté odáig fajult, hogy Fekete-Győr András akkori momentumos párt elnök, valamint Gyurcsány Ferenc DK-elnök személyesen egyeztetett egymással: ezt követően Lőrincz Lászlót kizárták a pártból. 

Időközben a Gödtől elvett Samsung-pénzből (a várostól elvett és a megyei önkormányzat diszponálása alá tartozó iparűzésiadó-bevételből) kapott támogatást egy bizonyos Dunakeszi Kistérségért Egyesület (14 milliót nyári tábor szervezésére, valamint 9 milliót egy helyi portál működtetésére). Ez azért érdekes, mert a szervezethez köthető Lőrincz László és Lukácsi Bálint. Az egyesületről már írtunk a pénzosztás kapcsán, mivel többször kaptak támogatást (2021-ben, 2022-ben és 2023-ban is). Tevékenységük másoknak is szemet szúrt már, főleg hogy egy Térségi Tények nevű oldalt működtetnek, amely a gödi ellenzéki összefogást támadta cikkeiben. 

Kammerer Zoltán köreiben

Balogh Csaba 2023 elején lemondott, ezt követően időközi polgármester-választást írtak ki, melyet a kormánypárt által támogatott Kammerer Zoltán nyerte meg. A korábbi olimpiai bajnok kajakozó ugyan függetlenként indult, és most is a Kammererer a Változásért Egyesület színeiben ismételne, azonban jól láthatóan fideszes arcok veszik őt körül. De nem csak ők sürögnek-forognak mellette: Lőrincz Lászlóval és Hives Gáborral együtt fotózták le a polgármestert, aki egy helyi szállodában beszámolót tartott egyebek mellett Tuzson Bence helyi országgyűlési képviselő és igazságügyi mininszter jelenlétében.

Lőrincz Lászlónak egyébként megérte a Kammerer-éra: 2023 decemberében a testület 8,5 millió forintot szavazott meg neki „elmaradt” fizetésére. Vajda Viktória momentumos képviselő ezzel kapcsolatban azt írta akkor a Facebookon, hogy „arra az alpolgármegtesteri munkára, amit a 2020 júniusában történt leváltása óta nem végez. Tegyük tisztába, leváltása előtt sem dolgozott máson, mint hogy tönkretegye Gödöt, az összefogást és a momentumos polgármestert. Pusztító munkáját hálálja most meg a Fidesz ezzel a 8,5 millió forinttal.” 

 
Hives Gábor (b4) és Lőrincz László (j1) a 2019-es összefogás soraiban
Forrás: Gödi Összefogás Facebook
 

Értesüléseink szerint a Dunakeszi Kistérség Egyesület szeretett volna indulni a választáson, azonban a DK ezt megtorpedózta. Ugyanis DKe néven tervezték az indulást, ami alkalmas lett volna a választók megtévesztésére. Az erről szóló fellebbezés május 3-án keltezett, vagyis ha minden igaz, az egyesületi tagoknak mindösszesen pár napja volt arra, hogy leadják a megfelelő számú ajánlást – immáron szocdemes jelöltként–, aminek a határideje május 6-a volt. A valasztas.hu adatai szerint május 10-én vették nyilvántartásba a jelölteket, valamint a párt listáját. 

Megkerestük a fentebb említett személyeket, akik azt kifogásolták egy Facebook-csoportban, hogy ők nem írtak alá a Szocdemeknek, de mégis így vannak hivatalosan nyilvántartva. Nem érkezett tőlük reakció, de az egyikük értesüléseink szerint kormánypárti szimpatizáns – közösségi oldalának tartalmai nyomán is erre lehet következtetni. Tehát amennyiben másolást követtek, akkor az, logikusan feltételezhetően egy fideszes ívről történhetett. Az érintett egyébként a jelenségről azt írta a Facebookon: „Ez így komoly csalásnak néz ki.” 

Megkerestük Dióssi Csabát, hogy tud-e valamit az esetről.

„Nem fordulhatott elő, hogy a Szociáldemokraták Pártja a Fidesz ajánlóíveiről másolhatott ajánlásokat. Ez már csak azért sem lehetséges, mert a Fidesz jelöltjei április 29-én leadták az összes ajánlóívet, míg a valasztas.hu korábbi adatai alapján a Szociáldemokraták Pártja később, május 6-án vették fel az íveket.

Eddig közadatkezelési problémákkal kapcsolatban csak a Momentum NOlimpia kampányáról, a Megoldás Mozgalomról és a Gödény György-féle Normális Élet Pártjáról hallottam. Elképzelhetőnek tartom, hogy ezek az adatok is akkor szivároghattak ki” – írta megkeresésünkre a polgármester. Válaszából kiderül, hogy a szocdemek a jelöltállítás határidejének napján vették fel az íveket. 

Írtunk Lukácsi Bálintnak is. Cikkünk megjelenéséig nem érkezett tőle válasz, ha ez a későbbiekben megtörténik, frissítjük cikkünket. A helyi választási bizottságot is megkerestük, hogy tapasztalták-e másolás nyomait a szocdemek ívein, de tőlük sem érkezett válasz. 

(Címlapképünkön: Lőrincz László, Hives Gábor, Lukácsi Bálint)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk