TASZ, Amnesty, Helsinki: nem ér véget a határozatlan ideig tartó rendeleti kormányzás

  • narancs.hu
  • 2020. május 27.

Belpol

A kormány vissza tud, és vissza is fog élni a járvány kapcsán megszerzett hatalmával - vélik a civilek.

Közös gyorselemzést adott ki a TASZ, az Amnesty International és a Magyar Helsinki Bizottság a kormány legújabb, a veszélyhelyzet megszüntetéséről rendelkező törvényjavaslatairól.

"A javaslatokat úgy harangozták be, hogy csattanós választ fognak adni azoknak a megalapozatlan félelmeire, akik a rendeleti kormányzás veszélyeire figyelmeztettek, ám valójában egyáltalán nem alkalmasak e félelmek eloszlatására. Éppen ellenkezőleg: villanófényben mutatják meg a rendszer természetét" - írják a  civil jogvédők.

Elemzésük szerint az erről szóló törvényjavaslat egyáltalán nem tudja megszüntetni a veszélyhelyzetet, csupán arról szól, hogy az Országgyűlés hívja fel a kormányt a veszélyhelyzet megszüntetésére. Ez "jól szemlélteti, hogy Magyarországon nem a parlamentnek van kormánya, hanem a kormánynak parlamentje."

A katasztrófavédelmi törvény módosítása lehetővé tenné, hogy a kormány minden jövőbeli veszélyhelyzetben ne csupán a sarkalatos törvényben lefektetett tárgykörökben alkothasson rendeletet, hanem minden más kérdést is rendeleti úton szabályozzon. "Ezzel értelmét veszti az Alaptörvény azon kikötése, hogy a kormány ezzel a speciális felhatalmazással csak sarkalatos törvényben meghatározottak szerint élhet."

Végül "az egészségügyi válsághelyzet szabályainak módosításával a javaslat létrehozza a különleges jogrend kistestvérét, amelyben a kormány eredetileg legfeljebb hat hónapig, de valójában korlátlanul meghosszabbítható időszakban rendeleti úton korlátozhat lényeges alapjogokat, így például a mozgásszabadságot vagy a gyülekezési jogot."

A szervezetek közleménye szerint "megerősítést nyert, hogy azoknak volt igaza, akik arra figyelmeztettek: a kormány vissza tud, és vissza is fog élni a járvány kapcsán megszerzett hatalmával. Az elmúlt két hónap során sorra születtek olyan szabályok, amelyek nem kapcsolódtak a védekezéshez vagy aránytalanul korlátoztak alapvető jogokat. A felhatalmazási törvény visszavonásának ígérete és a veszélyhelyzet megszüntetése egyszerű szemfényvesztés: ha a törvényjavaslatokat ebben a formában elfogadják, az a kormány újabb határozatlan ideig tartó rendeleti kormányzását teszi lehetővé, és ezúttal már a minimális alkotmányos garanciák sem érvényesülhetnek."

Figyelmébe ajánljuk