TASZ: Jogellenes, ha nem szaktanár tartja meg az órát

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 8.

Belpol

A szervezet jogi szakértője elmondta, panaszt is tehetnek a szülők ilyenkor, de előremutatóbbnak látja a szülői összefogást.

„Jogszerűtlen, ha a gyerek nem kapja meg a megfelelő oktatást. De sajnos ez az egyik olyan terület, ahol nagyon nehéz bármit is számonkérni az államon. Ez azért is abszurd, mert az oktatásban való részvétel egy bizonyos életkorig kötelező. Magyarán szólva az állam kötelezi a szülőt, hogy iskolába járjon a gyerek, de nem biztosítja hozzá a megfelelő feltételeket” – nyilatkozta a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogi szakértője az Eduline-nak.

Zeller Judit szerint az jogellenes, ha szakóraként van egy nem szakos tanár által tartott óra, és akár panaszt is tehetnek miatta a tankerületnél a diákok vagy a szülők, de az oktatási jogok biztosához is fordulhatnak. Fontos tudni, hogy az ombudsman azonban kizárólag ajánlásokat fogalmazhat meg, ezeknek semmiféle kötelező ereje nincsen a tankerületekre nézve. A szakértő hozzátette, Magyarországon alapvetően nincsen olyan bíráskodás, amely közvetlenül az Alaptörvény alapján történik, keresni kell egy jogot egy alacsonyabb szintű jogszabályban, amelyre lehet hivatkozni.

A TASZ ehhez két irányt lát: az egyik egy mulasztási per, amely azt vizsgálja, hogy a tankerület mulasztott-e, hogy nem biztosítja a gyerekek számára a szaktanárt. A másik út pedig a polgári per, ahol a gyerek emberi méltósághoz, személyisége kibontakozásához való jogát peresítik. Utóbbi esetben az lehet a kiindulás, hogy sérül a diák joga, mivel az állam nem biztosítja számára a megfelelő oktatást. 

Ugyanakkor hangsúlyozta, a jogi útnál sokkal fontosabb és sikeresebb lehet, ha a szülők összefognak és közösen jelzik a tankerületnek a hiányosságokat.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk