Új törvénytervezet a pedagóguséletpálya-modellről

Menni vagy maradni

Belpol

Parlament előtt az új pedagóguséletpálya-modellről szóló törvény, amely semmivel sem lesz jobb a réginél. De legalább még kevesebb beleszólása lesz a működésbe a pedagógusoknak.

Benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a pedagóguséletpálya-modellről szóló törvényt, amelyet a közbeszédben csak státusztörvénynek, pedagóguskörökben pedig bosszútörvénynek hívnak. A kormány ezzel az aktussal lényegében beismerte, hogy kudarcot vallott – nem a bosszú, hanem a pedagóguséletpálya-modellt illetően. E témában ugyanis 2013 óta van egy hatályos jogszabály. Ám most nem ennek a módosításáról van szó, ahogyan az logikus lenne, hanem egy új törvényről. Ami azt is jelenti, annyira rossz volt az előző, hogy nem lehet vele mit kezdeni.

Ez persze csak prekoncepció, mivel 24 témában nem a törvény, hanem a később legyártandó kormányrendeletek lesznek az irány­adók. Ezek nélkül amúgy nem nagyon értékelhető az egész hóbelevanc. Ráadásul a törvénytervezet szövege olyan, mint a kacsintós pénztárca: innen nézve szende szűz, onnan nézve maga az ördög.

Az önállóság elvesztése

Jojó zenei általános iskolába jár, emelt szinten tanul zeneelméletet és éneket. Az idén nem kaptak énekkönyvet, mert nem rendelhetett az iskola – a könyv ugyanis nem volt rajta a központi tankönyvlistán. A tanárok ezért a korábbi évfolyamoktól kérték vissza a könyveket, hogy legalább valami legyen. Az új törvény szerint az iskolák a jövőben még ennek is örülhetnek. Mert akár vissza is dobhatja majd a fenntartó az iskolák pedagógiai programját.

A tervezet szerint a nevelőtestületnek lehetősége lesz pedagógiai programot kidolgozni, de azt a tankerülettel jóvá kell hagyatni. Ha mázlijuk van, ha nem kerül túl sokba a pluszképzés, vagy ha a tanker vezetője is hasonló suliba járt annak idején, akkor nem lesz gond. De ha nem így van, akkor nem biztos, hogy azt és úgy taníthat majd az iskola, amit és ahogyan szeretne. A tervezet szövege persze nem tartalmaz tiltást, csak annyit, hogy a stemplit az iskola fenntartója üti rá nagyjából minden fontos dokumentumra.

Elsőre az sem durva, hogy visszatér a fegyelmi eljárás lehetősége – hiszen miért ne lehetne a súlyos visszaéléseket, mulasztást, hanyagságot házon belül büntetni? Ám a tervezet nagyvonalúan kezeli, mely esetekben indíthat a tankerület fegyelmi eljárást a nevelőtestület tagja ellen, csak annyit rögzít, hogy fegyelmi eljárás alá vonható az, aki a kötelezettségeit megszegi. A kötelezettségek között azonban olyan elemek is vannak, mint hogy „megőrizze a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonya során tudomására jutó titkot”, „hivatásához méltó, az etikai kódex szerinti magatartást tanúsítson” vagy „a gyermek, tanuló érdekében működjön együtt munkatársaival és más intézményekkel”.

De mi számít például titoknak? Az titok, hogy pedagógusnapra a tanárok néhány szelet zsíros kenyeret kaptak lila hagymával? És ha ezt kiposztolja valaki, az már a titok megsértése? Az etikai kódex szerinti magatartásba vajon belefér-e, ha a pedagógus tüntetésre jár, s ha adott esetben összebalhézik a rendőrökkel? Legfeljebb a bíróság döntheti ezt el, kérdés, kinek van kedve közigazgatási eljárás során magyarázkodni.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?

„Mint egy óvodás”

A közszereplők cáfolhatóan hamis privát legendáival az egyik fő probléma az irracionalitás, a logikátlanság – vélekedik a történész. A többi közt Magyar Péter sikeréről is beszélgettünk Ungváry Krisztiánnal, aki nem hiszi, hogy az országban hamarosan véget érne az agymosó demagógia uralma.