Tiborcz cége megkapta az engedélyt, megkezdődtek a Fonográf klub bontási munkálatai

Belpol

A kultikus klub helyén megvalósuló rekreációs központ átadása jövő év végére várható. 

„A beruházás első szakasza a Fonográf Étterem és Polgári Klub régi épületének bontási munkálataival elkezdődött, az ezzel kapcsolatos bejelentési kötelezettség teljesítését követően" – közölte a Narancs.hu-val az átalakítást végző BDPST Group. „A fejlesztés megkapta a szükséges hivatalos engedélyeket is, így a bontási fázis befejeztével elindulhatnak az építési munkálatok, a fejlesztés átadása pedig jövő év végére, 2022 Q4-re várható” – írták.  

Még március végén írtunk arról, hogy egy, a Tiborcz István érdekeltéséhez tartozó, így a BDPST-hez kötődő vállalkozás „szabadidős, sport- és rekreációs központot” létesít az egykori Fonográf Klub területén.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) még tavaly decemberben derítette ki, hogy az ingatlant a Piarista Rend Magyar Tartományától megvásárolta a Tusculanum Hegyvidék Kft. A társaság Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István vállalkozásának, a BDPST Groupnak a tulajdona, a társaság tavasszal megjelent cikkünk írásakor arról tájékoztatott, hogy

„a fejlesztés révén létrejövő szabadidős és rekreációs központ étteremmel, wellness és fitnesz szolgáltatásokkal, teniszpályákkal, továbbá a gyermekek számára fenntartott, úgynevezett »kids clubbal« várja majd az érdeklődőket” .

Viszont a beruházás akkor még az engedélyezési és tervezési fázisnál tartott, a szükséges engedélyek beszerzése folyamatban volt az illetékes hatóságoknál. „Az engedélyek meglétét követően a munkálatok késő tavasszal kezdődhetnek el, a fejlesztés átadása jövő év végére várható” – írták márciusban. Ezért kerestük meg a társaságot, hogy jelenleg hol talt a XII. kerület kultikus klubjának fejlesztése, amire most érkezett tőlük a válasz: a bontást már megkezdték. 

Andy Vajna egykori cége szomszédságában

Az építésügyi hatósági adatbázisa szerint április végén indult meg az új klubépület építésére vonatkozó építési engedélyezési eljárás a Fonográfot érintően. Ugyanakkor arra lettünk figyelmesek, hogy május végén, szintén a Költő utcában, az egykori klub közvetlen közelében, egy egylakásos villaépületre vonatkozóan is építési bejelentést tettek. 

Helyrajzi szám alapján beazonosítottuk az ingatlan tulajdonosát, a Költő Estates Kft.-t. A társaságot 2016 novemberében alapították, és 2019 januárjáig Andy Vajna filmügyi kormánybiztos volt a társaság ügyvezető igazgatója, aki épp abban a hónapban hunyt el.

A cég jelenlegi tulajdonosai a svájci székhelyű ingatlanfejlesztő, az iProperty AG, valamint a Terebezd Trade Kft., amely februárban megszerezte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) árverésén a balatonboglári kempinget.

A Terebezd Trade Kft. tulajdonosa a VAAB-INMO Ingatlanhasznosító Kft., amelyet Horváth Alíz és Kovács András tulajdonol. A két vállalkozó a Horváth Építőmester Kft. tulajdonosa is, amely pedig a Kecskeméti TE 1991 Kft.-t, tehát a Bács-Kiskun megyei város NB II-es focicsapatát birtokolja. 

„A Költő Estates Kft. az ingatlanon az épített környezetre is tekintettel egy villapark-beruházást tervez, mely egyelőre tervpályázati fázisban van. Korábbi, már meglévő jogerős építési engedélyünk integrálása egy opció lehet számunkra, vizsgáljuk ennek lehetőségét is” – válaszolta érdeklődésünkre Papp István, a társaság vezető tisztségviselője.

Hozzátette, a Fonográf klub területére tervezett beruházást „szomszédként volt alkalmunk megtekinteni”, de a két beruházásnak/építkezésnek nincs közük egymáshoz, minden tekintetben függetlenek egymástól – ezt a BDPST is megerősítette érdeklődésünkre. 

Frissítés: Már el is bontották az épületet

Cikkünk megjelenése után jutott tudomásunkra, hogy a MKKP pár napja posztolt a témában. A képek tanúsága szerint az egykor kultikus épületnek már csak a hült helye található meg. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?