Tisztújítást befolyásoló informatikai csalás bűntette miatt nyomoz a rendőrség a vasutas szakszervezetnél

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 26.

Belpol

A gyanú szerint a Vasutas Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás számítógépes nyilvántartásban vezetői utasításra léptettek át tagokat egyik alapszervezetből a másikba. Az érintettek erről mit sem tudtak, viszont a küldöttgyűlésen a szavazati arányok megváltoztatásával az átléptetések befolyásolták az új vezetőség megválasztását.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás Egyesületében (VDSZSZ-SZ) információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntett és más bűncselekmény gyanúja miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) nyomozás lefolytatására utasította a XIV. kerületi rendőrkapitányságot.

Ahogy arról három évvel ezelőtt beszámoltunk, a szakszervezet 2019. május 22-23-i tisztújításán választották meg Halasi Zoltánt elnöknek a Hotel Aquincumban. Halasi 2015 nyarán lett a szervezet elnöke, miután a túlköltekezések miatti botránysorozat következtében az addigi vezető Gaskó Istvántól a tagság megvonta a bizalmat. Halasinak egy kihívója akadt, a szervezet alelnöke, Bárány Balázs.

A küldöttgyűlést megelőző fél évben feltűnő átrendeződés zajlott le a nyilvántartásban, a tagság 10 százaléka váltott alapszervezetet, tagcsoportot. Ez a tisztújítás eredményét is befolyásolhatta, mivel egyes alapszervezetek elvesztették szavazási jogosultságukat, mások viszont a tagnövekedéssel megszerezték. A VDSZSZ-SZ alapszabálya szerint a küldöttgyűlésen a legalsó szintet jelentő tagcsoportok, illetve a hierarchiában eggyel feljebb levő alapszervezetek vezetői szavaznak. Hogy ki voksol, az a tagcsoportok létszámától függ: amennyiben egy alapszervezetben legalább 50 fős tagcsoport működik, annak vezetője szavazhat a létszámával megegyező mandátumokat képviselve. Ha azonban a tagcsoport 50 fő alatti, akkor nevükben az alapszervezeti vezető jogosult szavazni a küldöttgyűlésen.

Bárány Balázs úgy nyilatkozott, egyértelműen az ő esélyeit rontották az átlépések, mivel olyan alapszervezetek létszáma csökkent, amelyeknek vezetői a korábbi küldöttgyűlésen jelentős mandátumszám birtokában voltak és nem a küldöttgyűlésen újraválasztott elnökkel szimpatizáltak. "Tőlük olyan tagcsoportokba illetve alapszervezetekbe kerültek át szakszervezeti tagok, amelyek Halasi számára megbízható vezetők irányítása alatt áll" – állította lapunknak Bárány. A fiktív átlépésekről a VDSZSZ-SZ alelnöke elmondta, legalább tizenöt vasutas nyilatkozott arról, hogy nem adott be kérelmet, nem akart más alapszervezetbe átlépni, a tagdíját oda utaltatni, ez mégis megtörtént – a tudtán kívül. Az egyik alapszervezetnél 200-250 fős változást eredményezett a tagmozgatás, több tagcsoport létszámát 50 fő fölé duzzasztották. Volt olyan tagcsoport, ahol ellenkező irányú változás történt: elvesztették küldöttgyűlési mandátumaikat, mert ötvenből tizenháromnak megszűnt a tagsági viszonya.  A VDSZSZ-SZ küldöttgyűlése előkészítésében résztvevők összesítése szerint a tisztújítás előtti hónapokban nagyjából 640 tag váltott alapszervezetet, illetve tagcsoportot, ami a tagság tíz százaléka volt.

Bárány Balázs a Fővárosi Főügyészségen feljelentést tett 2019-ben közokirat-hamisítás gyanújával. Az elrendelt nyomozást lezáró határozatban a rendőrség tényként írta le, hogy a nyomozás kiderítette, B. Ildikó vagy H. Zoltán szóban utasíthatta Cs. Péter informatikust arra, hogy a szakszervezeten belül a tagokat léptesse át egyik alapszervezetből a másikba. R. Gyula és N. Viktor elmondása szerint hamis átlépési nyilatkozatok nem készültek, ilyen nyilatkozatokat nem tudtak bemutatni, így a hamis magánokirat felhasználása bűncselekmény megvalósulása nem volt igazolható. (A felsorolt személyek szakszervezeti tagok, munkatársak - a szerk.) Ugyanakkor a tagnyilvántartásban történt fiktív átléptetések miatt információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és információs rendszer vagy adat megsértése bűncselekmények gyanúja miatt tett feljelentést az alelnök.

2023. január 24-én az ügyészség eljárási okokra hivatkozva a nyomozást megszüntette. Bárány panaszt nyújtott be, amelyet feljelentésként értékelve második körben a BRFK elrendelte a nyomozást. Hatott az a hangfelvétel, amelyen Cs. Péter elmondta R. Gyulának, hogy ő B. Ildikó utasítására vezette át a számítógépes rendszerben a tagokat a másik tagcsoporthoz. A BRFK úgy értékelte, a tagok tudtuk és beleegyezésük nélkül kerültek át más alapszervezethez, tagcsoporthoz, ezért elrendelte a nyomozást.

Halasi Zoltán a Narancs.hu-nak 2020 nyarán tagadta a közokirat-hamisítás gyanújával elrendelt nyomozást, azt állítva, nincs ilyen.  Ekkor már egy éve nem jegyezeték be hiteles jegyzőkönyvek híján szakszervezeti vezetőnek a VDSZSZ-SZ élére, az csak később történt meg. Halasi Zoltánt kérdeztük akkor az átléptetésekről, de egyik kérdésünkre sem válaszolt; úgy fogalmazott, a tisztújítás vesztesei próbáltak ügyet csinálni, de nekik nem szabad hinni.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?