Titkolják, hány idősotthont kaptak az egyházak az államtól
szocothon_top_story_lead.jpg

Titkolják, hány idősotthont kaptak az egyházak az államtól

  • narancs.hu
  • 2018. december 27.

Belpol

56 ezer idős ember él ilyen intézményekben Magyarországon, de nem árulják el, kik a fenntartók.

Ezek az otthonok vegyesen vannak állami, önkormányzati, egyházi és civil fenntartásban. Ugyanakkor sem a minisztérium, sem az érintett egyházak nagy része nem tudja (vagy nem árulja el), hogy mennyi idősotthont és speciális ellátást kínáló gondozóházat vagy klubot adott át az állam az egyházaknak, írja a Népszava.

2017 elején jelent meg egy kormányhatározat, ami számszerűsítette, hány intézményt kell átadni: tavaly 8837-et, idén pedig 21 563 szociális férőhelynek kellett volna fenntartót váltani. A minisztérium nem árulta el a lapnak, a tervből mi valósult meg. Egy minisztériumi forrás viszont azt mondta: az Emberi Erőforrások Minisztériumában, senki nem tudja, hány férőhely került át pontosan az egyházakhoz. Az ezzel kapcsolatos kérdésekre pedig az egyházak sem válaszoltak.

Több érintett intézményből is azt mondták a lap kérdéseire, hogy az egyházak nem kapnak megfelelő adatokat a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól, az állami szociális intézmények jelenlegi fenntartójától, hogy előkészíthessék az új szerződéseket a munkatársakkal és a gondozottakkal. Sőt, a szociális terület dolgozói között az a hír terjed, hogy a Főigazgatóság a túlélésért küzd.

Közben az általános munkaerőhiány ezeket az intézményeket sem kerüli el: egyre több gondozó hagyja ott a szakmát.

 

Figyelmébe ajánljuk