Titokban, egyeztetés nélkül hoz újabb leépítést egy kormánydöntés a közszférában

  • narancs.hu
  • 2019. április 12.

Belpol

Már most sincs elég ember, de még ezreket érinthet a létszámcsökkentés.

A közszférában dolgozókat érintő, márciustól szabályos hatályozás, miszerint hosszabb munkaidő, több munka és kevesebb szabadnap jut asz ott dolgozóknak, már kb. 2500 főt sarkallt felmondásra az elmúlt egy hónapban - írja a 24.hu.

Már ez a hullám olyan létszámhiányhoz vezetett, amely komoly fennakadásokat okoz, de emellett mág várható egy szintén közel 2500 főt érintő leépítés is - írják. A személyügyi és létszámgazdálkodási központ közölte a helyi hivatalokkal az új, engedélyezett csökkentettlétszámot,ám ezeket nem hozták nyilvánosságra. A cikk szerint azt is tudni, hogy Heves megyében volt a legnagyobb a vágás, 10 százalékos.

Az Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) honlapjáról derül ki, hogy a "újabb 2477 fővel próbálják csökkenteni a területi igazgatáshoz tartozó állományt; titokban, előzetes egyeztetés nélkül".

A leépítésről még az érdekképviselet sem kapott infomációt, csak onnan szerzett tudomást róla, hogy az elbocsátottaknak adott határozatban szerepelt az idevágó kormánydöntés száma. A szakszervezet ügyvédje hiába érdeklődött, azt válaszolták neki, hogy titkos a kormánydöntés - írják.

A cikk következtetése szerint valószínűleg az történhetett, hogy a döntést nem a mindenki számára nyilvánosságra hozható 1000-es sorszámú határozatként, hanem 2000-esként hozták létre, amely lényege, hgoy a döntést csak az érintettek kapják meg, nagyobb nyilvánosságra azonban nem kerül. (Emellett van egy  harmadik, 3000-es sorszámú kategória, amely a minősített adatot tartalmazó, titkosított határozatokat jelenti.)

A szakszervezet elnöke, Boros Péterné a cikkben elmondta, hogy már meg sem lehet mondani, pontosan hány ember hiányzik már a rendszerből. Az újabb létszámcsökkentésről pedig egyeztetés nem volt, a szakszervezet is csak annyit tud, hogy titkos határozatban szerepel az alaplétszám-csökkentés, amely akár 2600 főt is érinthet.

A cikk kiemeli, hogy eközben már olyan létszámproblémákkal keresik a szakszervezetet, hogy

"kiürült egy teljes gyámhivatal, elfogytak egyes helyekről a szociális ügyintézők, ember nélkül maradt egy kormányablak, vagy a helyi katasztrófavédelem 16 emberéből tízen mentek el."

A dolgozók menekülése nem meglepő, hiszen az utóbbi időszakban akik maradtak, azoknak több ember helyett kell dolgozniuk, nem kapnak fizetésemelést, a munkaidejük nőtt, kevesebb lett a szabadnap és még büntetéssel is sújtják azokat, akik kicsúsznak az ügyintézési határidőből.

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk